Lectură de 4 minute

31 Mar 2023 - Interviuri și Analize

Passepartout, cofetăria care a făcut înconjurul lumii. Cum arată desertul preferat al Reginei Victoria, creat în 1615

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Raluca Andronache, fondatoarea Passepartout, are o predilecție pentru bucătăria franceză și italiană, fiind, totodată, și o mare amatoare de călătorii. Ea a gândit conceptul de „prăjituri care fac înconjurul lumii” în timpul pandemiei, dorind să guste un desert specific țărilor prin care a călătorit. 

Sursa foto: Passepartout

Absolventă de drept cu o licență în management, Raluca Andronache spune că „nu avea nicio treabă” cu arta de a face deserturi până acum câțiva ani. Cu toate acestea, în scurta perioadă în care a locuit în Franța a simțit pentru prima dată impulsul de a intra în lumea cofetarilor. Acolo, a participat la un workshop, apoi a revenit în țară, unde a terminat un alt curs acreditat de cofetar, la Icep Hotel School.

Așadar, cu o investiție inițială de circa 50.000 de euro, antreprenoarea a deschis oficial cofetăria Passepartout pe data de 21 ianuarie 2023. A ales furnizori români și „materii prime cât mai naturale”, spune ea, evitând pre-mixurile, coloranții artificiali și aditivii.

De asemenea, în afară de prăjiturile românești și cele internaționale, Raluca a oferit clienților săi și produse de post, vegane sau fără zahăr.

În afară de ștrudelul de post și fără zahăr, care a devenit un element vedetă al cofetăriei, există o altă prăjitură care a stârnit curiozitatea clienților: „Victoria Sponge Cake”, despre care se spune că era desertul preferat al reginei Victoria.

Care este istoria și originea prăjiturii „Victoria Sponge Cake”?

Prima referire găsită despre acest desert în Anglia datează din 1615. Totuși, prăjitura în sine își are, de fapt, originea în Spania, din epoca Renașterii, potrivit 31daily.

Citeste si:
După New York Roll e timpul pentru New York Cookie: cum arată noul dulce pregătit de Angeline Cake Boutique
După New York Roll e timpul pentru New York Cookie: cum arată noul dulce pregătit de Angeline Cake Boutique

Povestea acestui desert este plasată în Bedford, Anglia, la începutul secolului al XIX-lea, și o are ca protagonistă pe ducesa Anne Russell.

Anne, Ducesa de Bedford (1788-1861), a fost una dintre doamnele de onoare de la curtea reginei Victoria. Ea este, totodată, și cea căreia i se atribuie obiceiul, tipic culturii britanice, de a bea ceaiul de la ora 5:00. Se spune că aceasta s-ar fi trezit cu o senzație de oboseală după somnul de după-amiază și, cerând o ceașcă de ceai, a constatat că se simțea mult mai revigorată.

În scurt timp, a început să-și invite prietenii să i se alăture la Castelul Belvoir pentru a bea împreună ceaiul, însoțit de sandvișuri și prăjituri, întrucât cina se servea foarte târziu.

Nu a trecut mult timp până când regina Victoria a adoptat și ea acest obicei la curtea regală, devenind până în 1855 foarte răspândit în Marea Britanie. După moartea Prințului Albert, soțul reginei Victoria, aceasta ar fi început să consume zilnic acest desert, fiind redenumit chiar în acea epocă „Victoria Sponge Cake” (foto jos).

Victoria Sponge Cake

Acest desert delicios este realizat ca o tartă cu două blaturi, asamblată de obicei cu un strat de dulceață de căpșune și acoperit cu frișcă.

Journey around the world

Revenind la conceptul inițial al businessului, „Journey around the world”, Raluca Andronache și-a propus ca în fiecare lună să comercializeze un produs specific unei țări.

Din ce în ce mai multă lume călătorește, mi se pare că românii au un apetit tot mai deschis pentru produsele internaționale.

Raluca Andronache, antreprenor

Mai mult, pe site-ul cofetăriei aceasta a adăugat și o secțiune de travel și rețete, unde plănuiește să adauge treptat toate rețele prăjiturilor internaționale pe care le va comercializa în cofetăria Passepartout.

Prețul unui tort în cofetăria Passepartout variază între 150 de lei și 450 de lei, iar prăjiturile costă între 20 și 25 de lei. În ceea ce privește gama de prăjituri internaționale, clienții pot degusta minichoux, bergerac, mini canoli, eclere cu mango și fructul pasiuni sau cu fistic, dar și alte tipuri de prăjituri si tarte.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Passepartout, cofetăria care a făcut înconjurul lumii. Cum arată desertul preferat al Reginei Victoria, creat în 1615