Lectură de 5 minute

20 Nov 2023 - Interviuri și Analize

Viorel Preda, Destine Broker: În acest business, cea mai mare provocare este să descoperi oameni care să-și dorească să evolueze, să se auto-depășească

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Destine Broker este o companie specializată în consultanță în domeniul asigurărilor și în intermedierea unei game largi de soluții de asigurare pentru persoane fizice și juridice. Ion Viorel Preda, unul dintre cei acționarii Destine Holding, a început să lucreze în acest domeniu în 2005, pe vremea când abonamentele telefoanelor mobile erau foarte scumpe, spune el. Într-un interviu pentru retail.ro, acesta a explicat de ce de ce este important sa identificăm soluția cea mai potrivită de asigurare și partenerul care să ne consilieze în acest demers. 

Sursa foto: Unsplash

Ion Viorel Preda, broker general al Destine Broker, a intrat în lumea asigurărilor dintr-o întâmplare, în timp ce urma un curs de limba engleză. Un coleg de curs l-a introdus în lumea vânzării de instrumente financiare, în 2005, iar în 2009 și-a început cariera la Destine Holding. Așadar, în acești 18 ani de când activează în domeniul asigurărilor a învățat că relația dintre asistentul în brokeraj și clientul său este, uneori, pe viață, iar cea mai mare provocare a fost să își creeze o echipă formată din specialiști cu abilități diferite, cu voința de a schimba ceva în viața personală sau de a dezvolta o afacere “la cheie”.

Aveam 29 de ani și nu înțelegeam ce înseamnă să fii independent financiar, să fii liber, să ai bani și, chiar plata abonamentului telefonului era un stres. Mă aflam într-o poveste veche și am intrat în povestea nouă a capitalismului unde nu știam care este țelul sau locul meu. În timp, au început să se așeze lucrurile, iar în momentul în care am semnat contractul de mandat mi-am zis «dacă fac banii de abonamentul telefonic înseamnă că măcar vorbesc și nu mă costă nimic». Nu aveam viziunea clară asupra businessului pe care l-am construit ulterior, eram un tânăr care nu învățase să planifice, mă bucuram de ziua de astăzi și abia întrezăream pe cea de mâine”, a povestit Preda.

Asigurări cu Buy Now Pay Later

Colaborarea între Destine Broker și tbi Bank a survenit ca o nevoie de a găsi o soluție pentru nevoile clienților. Ținând cont de situația economică din prezent, în care inflația este ridicată, iar nivelul de trai este scăzut, oamenii caută soluții pentru a se putea menține pe linia de plutire.

„Noi căutam soluții pentru clienții care nu-și permiteau să cumpere asigurări, mai ales cele obligatorii, impuse de lege. De aici, destinul nostru s-a reunit cu cel al tbi bank, întrucât ei oferă această soluție alternativă de plată. Totul este digital, facil, clientul nu trebuie să meargă la nicio instituție sau să furnizeze documente oficiale; primește un mesaj instant, aplicațiile sunt integrate și confirmarea tranzacției este aproape imediată", a spus Preda.

Întrebat care sunt principalele avantaje ale acestei metode de plată, el spune că pentru asistenții de brokeraj, aceasta ajută la fidelizarea și creșterea portofoliului, iar pentru client, este un suport financiar care îl ajută să acceseze cu discreție serviciile de care are nevoie. Digitalizarea procesului de creditare și emiterea asigurărilor solicitate susțin nevoia de eficientizare a timpului și a resurselor financiare ale clientului.

Câte tipuri de asigurări există?

Asigurările sunt de două tipuri: asigurările de viață și asigurările generale. Asigurările de viață se împart în șase subcategorii, în timp ce asigurările generale se împart în 18 subcategorii.

Citeste si:
Tinerii cumpără mai puțin dacă nu li se oferă opțiunea Buy Now Pay Later
Tinerii cumpără mai puțin dacă nu li se oferă opțiunea Buy Now Pay Later

În România, cel mai mare volum de intermediere este cel pe asigurările generale, cele care se împart în 18 categorii, precum clasa I, cea de accidente persoane, clasa II, de asigurări de sănătate, asigurări de CASCO ș.a.m.d.

Cele mai vândute polițe din România sunt cele obligatorii, RCA-ul și asigurările de locuințe.

Cum a afectat pandemia, războiul din Ucraina și inflația piața asigurărilor

Fiecare eveniment a avut un impact diferit: incertitudinea din timpul pandemiei a stimulat un apetit sporit al clienților pentru asigurări private de sănătate, asigurări voluntare de bunuri și servicii de asistență. Ulterior, situația geopolitică a dus la prudență în gestionarea bugetului alocat asigurărilor voluntare în general, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, dar au existat industrii pentru care au fost generate oportunități nesperate.

„Modificările legislative pe care legiuitorul le-a luat momentul în care a decis să plafoneze tarifele la RCA și comisioanele brokerilor au avut cel mai puternic impact atât pentru industria în sine, cât și pentru consumatori. Este o perioadă grea pentru toată lumea, dar caracterele puternice se formează în vremuri dificile”, a conchis Preda.

În altă ordine de idei, Destine Holding are 19 membri fondatori dintr-un total de 134 de acționari. Anul trecut, cifra de afaceri provenită din primele de intermediere a fost de circa 179 de milioane de euro, deținând o cotă de 6,6% din piață. Sediul central al Destine Holding S.A. se află la Ploiești, având reprezentanți în toate județele din țară.

𝐭𝐛𝐢 bank este o bancă de tip ”challenger” din Europa de Sud-Est și lider regional în domeniul soluțiilor de plată alternative, care a construit un ecosistem prin îmbinarea instrumentelor de finanțare cu shopping-ul pentru a răspunde nevoilor clienților. Se concentrează pe sprijinirea comercianților pentru a-și dezvolta afacerile, precum și pe oferirea de produse și servicii financiare consumatorilor. În prezent, operează în România, Grecia, Germania, Lituania și Bulgaria. Prin diverse canale digitale și parteneriate de încredere cu aproape 20.000 de comercianți, 𝐭𝐛𝐢 are un portofoliu de 2 milioane de clienți și a acordat aproape 550.000 de credite în 2022.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Viorel Preda, Destine Broker: În acest business, cea mai mare provocare este să descoperi oameni care să-și dorească să evolueze, să se auto-depășească