Lectură de 6 minute

21 Mar 2024 - Interviuri și Analize

Vor închide retailerii magazinele în weekend? Ce spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Reprezentanții lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare au discutat despre soluțiile prin care Guvernul poate sprijini deopotrivă producătorii, distribuitorii și retalierii din România. În acest sens, micii comercianți au propus Guvernului închiderea marilor supermarketuri în weekend, agumentând că această decizie ar crea oportunități echitabile pentru toți comercianții

Sursa foto: Unsplash

„La Palatul Victoria, noi am propus închiderea magazinelor sâmbăta, după ora 13:00, și duminica. Inițial am plecat cu propunerea de a închide numai magazinele mari pentru a sprijini, cumva, comerțul mic românesc sau ce a mai rămas din noi. Împreună cu domnul prim-ministru am ajuns la concluzia că nu este constituțional și nu ar fi normal să apară o discriminare între diferitele sectoare de retail, astfel că, am stabilit că soluția ideală ar fi închidem toți”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii (ANCMM) și director general al Paco Supermarket, pentru retail.ro.

Potrivit reprezentantului ANCMM, retailerii au specificat că nu este realizabilă o astfel de decizie, întrucât produsele perisabile, care au un maximum de 4 zile de garanție, riscă să sfârșească direct la gunoi.

„Am revenit asupra propunerii și am gândit-o împreună cu colegii noștri din asociație, astfel s-a stabilit că soluția ideală ar fi să avem deschis sâmbătă și duminică până ora 13:00. Ideea noastră de unde a pornit, de fapt? Noi, comercianții mici și mijlocii, ne aplecăm urechea spre angajații noștri, problemele de forță de muncă sunt peste tot, dar noi îi ascultăm pe oamenii aceștia, noi suntem directorii din retailul mic și patronatul din retailul mic și lucrăm cot la cot cu ei. Ne-au plecat mulți angajați la buget, oamenii se duc și depun CV-ul acolo pentru că au punți de Rusalii, de 1 Mai și alte sărbători. De ce se duc oamenii acolo? Deși salariile nu sunt mult mai mari, au weekendul liber, pot petrece mai mult timp cu familia și se pot dedica și altor activități. Nu mai vrea nimeni să lucreze sâmbătă și duminică. Nu mai spun că nu mai vor să lucreze noaptea la magazinele non-stop. Și atunci, se întâmplă ceva dacă facem și noi ca țările vecine? Majoritatea țărilor din vestul Europei închid magazinele în weekend”, a afirmat Paraschiv.

Mai mult, vicepreședintele ANCMM a relatat că prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost surprins de propunerea lor, urmând ca această să fie discutată la nivel guvernamental. De asemenea, s-a stabilit o nouă întâlnire pentru a trece de la faza de propunere la proiect de lege.

„Mă gândesc cumva că dumnealor (n.r. guvernanții) își îndreaptă cumva atenția și spre micii retaileri, care au scăzut dramatic în ultima perioadă. În urmă cu 15 ani ne aflam la 70-80%, în prezent am ajuns la 30%, pentru că e posibil ca piața, dacă e monopolizată de un grup restrâns de jucători, pe care-i numeri pe degete, să se poată duce într-o direcție care nu e tocmai firească”, a adăugat antreprenorul român.

HoReCa ar avea cel mai mult de câștigat?

Întrebat care a fost reacția reprezentanților lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri în legătură cu scurtarea programului de lucru în weekend, acesta a explicat că aceștia nu și-au expus momentan opiniile, însă este de părere că există șanse să se opună.

Pe de altă parte, reprezentantul micilor retaileri consideră că România ar trebui să urmeze exemplul retailerilor din vest, care deja cunosc avantajele acestui tip de program de funcționare.

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 

Din câte am observat, marii retaileri se abțin, dar cred că se vor opune. În acest caz, ideal ar fi să ne spună și motivul pentru care se opun. Astfel, putem ști unde greșim, iar din greșeli învățăm. Am făcut tot ceea ce ținea de noi, am venit cu argumente, cu aproape un milion de oameni care pot fi afectați de măsura aceasta, am enumerat avantajele și am venit cu exemple din toată Europa. (...) Așteptăm suportul și aplauzele celor din HoReCa, până acum n-au spus nimic, dar le facem și lor un mare bine, pentru că noi avem un turism de mall în weekend. Dar dacă ar fi închis totul, s-ar putea orienta către cinematograf, teatru, spre baruri și restaurante. Oamenii se vor duce la o terasă și vor socializa, astfel, HoReCa nu se va mai putea plânge că nu au clienți”, a mai spus retailerul.

În urma discuției, s-a stabilit ca micii retaileri, împreună cu distribuitorii, să formuleze doleanțele în scris pentru a fi analizate și discutate la următoarea întâlnire cu prim-ministrul României Marcel Ciolacu.

Retailul românesc dă semne de criză

Potrivit unei analize realizate de Frames, comerţul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără măsuri de susţinere a consumului, România riscă să îşi piardă cel mai important motor al creşterii economice.

Datele privind evoluţia inflaţiei, anunţate de Institutul de Statistică, vin să confirme că plafonările decise de Guvern la energie, gaze şi alimente de bază nu funcţionează, dovadă că avem, pentru a doua lună la rând, cele mai ample creşteri de preţuri din UE, fapt confirmat de datele Eurostat.

„Inflaţia din România este la un nivel dublu faţă de ţările din Vest. În Polonia, o ţară cu care ne place să ne comparăm, inflaţia este de numai 4%, faţă de 7% la noi. Ce au făcut ei şi n-am făcut noi de au o inflaţie mai mică? În primul rând au redus la zero TVA la produsele alimentare şi nu au impus acele praguri de preţuri uriaşe la energie şi gaze. La noi, toate măsurile luate în ultima vreme n-au făcut altceva decât să pună gaz pe focul inflaţiei - România are, de exemplu, cel mai mare preţ la energie din UE pentru companii'', afirmă analiştii.

Mai mult, marja brută (adaos) a primilor 10 jucători din retailul autohton a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la 18% în urmă cu 10 ani la 11% în 2022, ultimul an pentru care există datele financiare finale la Ministerul Finanţelor.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Vor închide retailerii magazinele în weekend? Ce spune Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii