Lectură de 5 minute

21 Mar 2022 - Interviuri și Analize

Sameday pregătește investiții de 50 de milioane de euro în extinderea rețelei de easybox-uri, automatizări și aplicații interne

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Compania de curierat Sameday a pregătit pentru acest an un buget de investiții similar celui de anul trecut, de circa 50 de milioane de euro, pentru cele două piețe în care este activă: România și Ungaria. Banii vor fi direcționați către dezvoltarea aplicațiilor interne, automatizarea depozitelor și a fluxurilor logistice, extinderea rețelei de easybox-uri la 5.000 de puncte în cele două țări și a flotei auto electrice, a declarat Lucian Baltaru, CEO-ul companiei, într-un interviu pentru Retail.ro.

„Bugetul de anul acesta va fi similar și în linie cu ce am investit anul trecut, când am alocat circa 50 de milioane de euro în ecosistemul Sameday în regiune, în România și Ungaria. Easybox-urile au o cotă mare în investițiile noastre. Al doilea punct al investițiilor este zona de tehnologie software – dezvoltarea tuturor aplicațiilor pe care noi le avem este in-house și este o investiție uriașă. Avem un ecosistem de peste 20 de aplicații care lucrează împreună. După care sunt investițiile în tehnologie hardware, de automatizări în depozite sau alte fluxuri logistice și apoi investițiile în flotă – creștem cota de investiții în flota electrică. În prezent, undeva la 5% din totalul flotei este electrică”, a explicat Baltaru.

4.000 de lockere easybox în România

În prezent, rețeaua de easybox-uri a ajuns la 2.800 de puncte în România și Ungaria, la puțin peste trei ani de la introducerea pe piață, în noiembrie 2018. Livrările la locker au ajuns la 45% din totalul livrărilor Sameday, iar așteptarea este ca raportul să se inverseze și să ajungă la o cotă de 55% în 2023.

„Adopția a fost mult peste așteptări și am accelerat planul din mers. Planul era să putem instala un locker la o distanță de mers de cinci minute față de orice punct urban. Acum vrem să ne ducem spre 3 minute. În ultimul an cred că am luat undeva la 15 puncte procentuale de share din total livrări, iar în contextul actual, când costurile cu combustibil, energie, gaze și resursa umană devin extrem de impredictibile, share-ul mare al lockerelor ne ajută să avem o predictibilitate mult mai mare în costuri, pentru că acolo lucrurile nu se schimbă semnificativ, datorită productivității foarte bune. Cota livrărilor la locker din totalul livrărilor crește cu câteva puncte procentuale, cred că anul viitor ne vom duce undeva pe la 55% din totalul livrărilor noastre”, a mai explicat CEO-ul Sameday.

Planul este ca rețeaua din România să ajungă la 4.000 de lockere, iar cea din Ungaria la 1.000 până la ediția din acest an a Black Friday. În prezent, easybox-urile sunt prezente în circa 280 de localități și planul este să ajungă în 340 de localități, anul următor. În 2022 vor fi instalate aproape 200 de lockere autonome, cota lor va crește an de an, iar compania va începe transformarea celor actuale în unități autonome.

Viteza media a TIR-urilor Sameday, 50 km/h în România

Pentru că drumurile din România sunt periculoase și proaste, campaniile de curierat caută soluții, iar una dintre acestea este transportul aerian. Așadar, dacă viteaza media în țară este de doar 50 de kilometri pe oră, în timp ce în Ungaria este de 65 de kilometri pe oră, Sameday analizează opțiunea de livrare cu drone destinate transportului de marfă și așteaptă ca acestea să intre sub incidența legislației europene.

„Infrastructura rutieră între orașe este factorul major în timpii noștri de livrare. Nici infrastructura din orașe nu e cea mai bună, are și ea impact, dar nu atât de mare, pentru că distanțele pe care un curier le parcurge pe o rută nu sunt atât de mari. În schimb, la TIR-urile care trebuie să circule între hub-urile centrale și cele de livrare ne uităm la viteza medie parcursă, aceasta s-a îmbunătățit în 2020, pe fondul traficului mult mai relaxat, dar în vara lui 2021 s-a schimbat. Viteza medie cu care merg TIR-urile noastre este de sub 50 de kilometri pe oră, între orașe. Ungaria are o infrastructură rutieră între orașe foarte bună, aproape toate orașele mari sunt legate de autostrăzi, iar viteza medie a TIR-urilor de acolo este undeva la 65 de kilometri pe oră”, a explicat directorul companiei.

Sameday se așteaptă și anul acesta la o creștere a pieței de curierat, ceea ce se va traduce și în creșterea afacerilor companiei, însă se așteaptă impactul contextului economic și geopolitic.

Citeste si:
Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman cu o investiție totală de 19 milioane de euro
Frații Pavăl deschid încă un magazin Dedeman cu o investiție totală de 19 milioane de euro

„Credem că piața de curierat va avea o creștere între 10 și 15 puncte procentuale (anul acesta – n.r.). Ținând cont de ultimele evenimente, este posibil să ne ducem mai mult spre 10%. Noi creștem și din market share, deci mă aștept la o creștere mai mare de atât, pentru Sameday. Din punctul de vedere al mediului economic, e clar că consumul nu a mai crescut atât de mult în ultima vreme, chiar e în ușoară scădere. Creșterea per totală a consumului, pentru noi, ca industrie și companie de curierat, axată preponderent pe B2C, pe partea de online, e mai mult determinată de măsura în care online-ul va reuși să adopte niște puncte procentuale mai mari, din total retail non-food. Dacă acum online-ul este undeva la 9%, o creștere de câteva puncte procentuale, chiar și fără creștere de consum, pentru noi înseamnă creștere în business”, a mai spus Baltaru.

Sameday a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de aproximativ 400 de milioane de lei, cu 142% mai mult, față de 2019. Pentru al șaselea an consecutiv, vânzările companiei au depășit o creștere anuală de 80%.

Cu o experiență de peste 14 ani pe piața din România, Sameday este o companie de curierat cu o echipă de peste 4.500 de angajați și parteneri. Compania este prezentă în România și în Ungaria, oferind atât servicii de livrare door-to-door, cât și livrare în peste 2.800 de lockere easybox în cele două țări.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Sameday pregătește investiții de 50 de milioane de euro în extinderea rețelei de easybox-uri, automatizări și aplicații interne