Lectură de 4 minute

12 Jun 2023 - Interviuri și Analize

Povestea ceramicii „Mudly in Love”. Cum au ajuns doi ingineri să parieze pe o afacere cu obiecte din lut

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Când ne imaginăm roata olarului, primul lucru la care ne gândim este scena din filmul Ghost, cu actorii Demi Moore și Patrick Swayze. Și totuși, realitatea bate filmul, iar lucrul la roata olarului și crearea obiectelor din lut nu sunt atât de simple pe cât par. Dincolo de cea mai celebră scenă din istoria filmelor de dragoste, Magda Huiculescu și Dan Ghiță spun că au ales această meserie din pasiune, cu toate că nu creează vase de lut pe melodia celor de la Righteous Brothers.

Sursa foto: Mudly in love

Magda Huiculescu este inginer de profesie, specializată în design industrial, dar lumea ceramicii a fascinat-o atât de mult încât a decis să se reorienteze către acest domeniu. Astfel, în 2018, a aplicat pentru fonduri europene și, împreună cu Dan Ghiță, fost coleg de facultate și actual partener de viață, au fost puse bazele afacerii „Mudly in Love".

Specializându-mă în design industrial, intrând în contact cu partea estetică și creând obiecte cu un anumit design, am realizat, la finalizarea masterului, că am dezvoltat o pasiune pentru ceramică. Astfel, am luat decizia de a deschide un atelier de ceramică, deși nu mă așteptam să am rezultate pozitive.

Magda Huiculescu, fondator Mudly in love

Veselă de ceramică și lut cu design modern

Cei doi designeri industriali au pornit de la ideea de a produce obiecte și veselă cu design modern, aliniat cu tendințele actuale, utilizând roata olarului, modelajul, pictura și ceramica.

În magazinul online Mudly in love, clienții pot găsi atât ceramică de uz casnic (realizată fie la roata olarului, fie prin modelare pe masă), cât și accesorii din porțelan, realizate și pictate manual.

Prețurile unor astfel de obiecte, precum cești sau căni, în funcție de dimensiune și material, variază între 30 și 60 de lei. Obiectele din porțelan pot ajunge până la 110 lei, iar cea mai mare comandă de cești, pahare și farfurii le-a adus venituri de circa 5.000 de lei.

Citeste si:
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea

„Ne-am dorit să producem obiecte ceramice de uz gospodaresc care să se încadreze în casele oamenilor în momentul actual. A fost ideea de la care am plecat, însă am fost nevoiți sa ne modificăm puțin planurile din cauza pandemiei. În 2019, am primit fondurile europene și tot atunci am cumpărat utilajele, costul unui cuptor fiind între 10.000 și 12.000 de lei”, a mai spus Magda.

Pe lângă fondurile europene, Magda și Dan au investit încă 10.000 de euro în această afacere, pe care au deschis-o inițial la Constanța. Nu de mult, aceștia au decis să își mute atelierul la București, iar cei doi parteneri au explicat faptul că anul 2022 a fost primul an în care au obținut profit.

Mai mult, în primul trimestru al anului 2023, au înregistrat o cifră de afaceri de până la 8.000 de euro, cifră care, de altfel, a reprezentat totalul veniturilor în anul 2021.

Mutarea afacerii în Capitală, spune Magda, a fost de bun augur datorită noilor oportunități de colaborare cu antreprenori locali, în special cei din domeniul HoReCa.

În altă ordine de idei, pentru materialele pe care le folosesc au ales furnizori români, iar costurile de achiziție a materialelor variază de la 1.000 la 1.200 de lei lunar.

Lumea captivantă a ceramicii

În lumea captivantă a ceramicii, nu totul se rezumă la lut și apă. Există o gamă largă de materii prime, tehnici și instrumente care permit extragerea și combinarea proprietăților acestora și prelucrarea lor. De asemenea, există diferitele tipuri de argilă pentru ceramică.

În linii mari, se poate spune că arderea lutului permite obținerea ceramicii. În mod normal, temperatura care marchează granița este de 700ºC. În general, argila este de obicei clasificată în trei tipuri sau categorii în funcție de timpul de ardere și de duritatea finală: cu ardere la temperaturi scăzute, gresie și porțelan.

Există și lutul termorezistent, care poate fi copt la temperaturi scăzute. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să știm ce fel de lut ceramic avem și cum îl putem lucra.

Din punct de vedere fizic, topirea particulelor provine de la agenții fondanți din fiecare tip de lut. De exemplu, argila roșie este bogată în oxid de fier, care permite o fuziune solidă și rezistentă la temperaturi mai scăzute (în jur de 1.000ºC).

Pe de altă parte, porțelanul și ceramica au mai puțini agenți fondanți, astfel încât se adaugă componente precum materiale refractare, șamotă sau nisip pentru a obține o vitrificare mai mare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Povestea ceramicii „Mudly in Love”. Cum au ajuns doi ingineri să parieze pe o afacere cu obiecte din lut