Lectură de 4 minute

16 Feb 2023 - Interviuri și Analize

Mădălina Olteanu, antreprenoarea care a renunțat la Swarovski pentru obiecte handmade din lemn

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Mădălina Olteanu este unul dintre tinerii antreprenori din România, deținând o afacere cu produse handmade din lemn. „Lemn în Dar” este un business care a pornit online în 2020, înregistrând o cifră de afaceri de aproximativ 46.000 de euro. Deși a dat Swarovski pe lemn, businessul tinerei românce a ajuns la vânzări de peste 160.000 de euro în 2022. 

Sursa foto: Mădălina Olteanu/ „Lemn în Dar”

Fondatoarea „Lemn în Dar” a pornit pe cont propriu acum zece ani, când a învățat să confecționeze bijuterii din argint cu pietre Swarovski din tutorialele de pe Youtube.

Ulterior s-a orientat spre artizanat și, în urmă cu șase ani, s-a mutat din București la Sibiu, unde își poate vinde produsele pe tot parcursul anului la diverse standuri din centrul orașului. De aici, turiștii pot achiziționa suveniruri „Lemn în Dar”.

„La scară mare, handmade-ul e greu”

Fondatoarea „Lemn în Dar” povestește că ideea businessului a pornit dintr-o vacanță în Islanda, când a vizitat mai multe magazine de accesorii și bijuterii. Odată întoarsă în țară, aceasta a început să urmărească videoclipuri pe Youtube, pentru a învăța cum se pot confecționa brățările sau colierele.

Eu fac business de la 23 de ani, am început cu bijuterii din argint cu elemente Swarovski. Am pornit pe handmade, iar în timp am ajuns la obiecte făcute din lemn, lucrate sau pictate manual. Din experiența mea, la scară mare, handmade-ul e greu.

Mădălina Olteanu, fondator „Lemn în Dar”

Citeste si:
Analiză MerchantPro| Piața de eCommerce crește lent, dar sigur: cele mai active domenii din primul trimestru
Analiză MerchantPro| Piața de eCommerce crește lent, dar sigur: cele mai active domenii din primul trimestru

Produsele vedetă ale brandului „Lemn în Dar”

Produsele vedetă ale brandului „Lemn în Dar” sunt agendele personalizate, create din lemn reciclat. Pe lângă acestea, mai există și o gamă de până la 2.000 de produse din diferite tipuri de lemn, cum ar fi fag, plop sau furnir. Materialele sunt folosite pentru a confecționa invitații pentru botezuri, nunți, cutii pentru sticle de vin, semne de carte personalizate sau bijuterii și accesorii, precum și mărțișoare.

De asemenea, Mădălina a precizat că, deși intenționa să realizeze acest proiect de multă vreme, dacă nu ar fi intervenit pandemia nu ar fi reușit să investească timp.

În urmă cu trei ani a creat site-ul, cele mai mari provocări fiind, așa cum susține aceasta, că „online-ul este foarte greu” sau „costurile de publicitate sunt extraordinar de mari”.

Totodată, standurile amplasate în centrul Sibiului (despre care am menționat mai sus) au fost cele care, practic, au susținut de la început cheltuielile magazinului online.

Produsele handmade, neapreciate în România

În ceea ce privește obiectele handmade, fondatoarea „Lemn în dar” este de părere că, în România, nu sunt atât de apreciate pe cât ar merita, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană. Tânăra antreprenoare susține că produsele handmade sunt vândute la prețuri mult mai mari în străinătate, poate chiar dublu decât România.

În altă ordine de idei, perioadele cu adevărat bune din punct de vedere al vânzărilor se datorează reducerilor și promoțiilor. Însă există unele piedici legale, pentru că nu este permisă prelungirea perioadelor de reduceri.

Pe de altă partea, fondatoarea „Lemn în Dar” amintește și de perioada în care vânzările au scăzut dramatic, mai exact la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Timp de aproape trei luni, vânzările au scăzut cu aproape 70%.

În plus, antreprenoarea susține că, în prezent, consumatorii par a fi mult mai cumpătați și rezervați în a mai investi mulți bani în cadouri.

Mi se pare că oamenii sunt mult mai cumpătați decât erau înainte. Îi auzi spunând că e scump, că își păstrează banii pentru mâncare, lucru care nu se întâmpla înainte.

Mădălina Olteanu, fondatoarea „Lemn în Dar”

În 2022, cifra de afaceri a „Lemn în Dar” a fost de 788.804 de lei (circa 160.000 de euro), cu un profit de 84733 de lei, ca urmare a creșterii vânzărilor din mediul online. Mădălina a afirmat că plănuiește să dubleze această cifră în 2023.

Nu în ultimul rând, antreprenoarea a mai spus că a ales să lucreze doar cu furnizori din România din dorința de a susține economia țării.

Produsele „Lemn în Dar” pot fi găsite AICI, unde puteți găsi:

  • agende din lemn, cu prețul pornind de la 19,99 de lei
  • mărțișoare, cu prețul pornind de la 2,99 de lei
  • felicitări din lemn, cu prețul de la 14,99 de lei
  • bijuterii, cu pretul pornind de la 29,00 de lei

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Mădălina Olteanu, antreprenoarea care a renunțat la Swarovski pentru obiecte handmade din lemn