Lectură de 5 minute

08 Jul 2020 - Interviuri și Analize

Cum te ferești de promoțiile înșelătoare din magazine: sfaturi și recomandări

Abonează-te pe  

Atunci când ne pregătim de cumpărături, știm deja de ce avem nevoie și ce ar trebui să punem în coș. Pe de altă parte, ajungem în supermarket sau în mall, iar retailerii și brandurile vin cu reduceri menite să ne atragă și să facă să nu mai ținem cont de lista de cumpărături cu care am plecat la drum. Însă nu toate aceste reduceri fidelizează cumpărătorii, mai ales când se dovedesc a fi înșelătoare și că ne-au adus mai multe pierderi decât câștiguri. 

Înainte de toate, trebuie să înțelegem că o promoție nu înseamnă neapărat ceva bun sau folositor. Desigur, putem face economii atunci când discounturile sunt considerabile, dar ofertele limitate au în spate fie o strategie de marketing, fie un truc care să ne facă să cumpărăm ceva ce nici măcar nu ne trebuie.

Principalul aspect de care consumatorul român ține cont atunci când vine vorba de cumpărături este prețul, prin urmare și cele mai multe promoții se referă la reduceri de prețuri, însă ar trebui să fim atenți și la practicile înșelătoare și promoțiile la raft.

Promoții înșelătoare în magazine: cum le recunoști

Pentru a evita aceste capcane ale retailerilor, mai jos am adunat câteva sfaturi și recomandări de luat în considerare la următoarea sesiune de cumpărături, mai ales că în această perioadă multe magazine au dat drumul sezonului de reduceri de vară.

În primul rând, păstrează-ți raționamentul și nu pica în plasa emoțională pe care magazinele ți-o întind. Se întâmplă frecvent ca supermarketurile să facă apel la emoții pentru a încuraja o achiziție folosindu-se de slăbiciunea oamenilor pentru anumite produse sau branduri.

Fii atent la produs, asigură-te că este conform, că nu este alterat, că nu și-a schimbat culoarea, forma sau că nu are un defect care să provină dintr-o ineficiență a modului de prezentare sau de depozitare. În cazul produselor alimentare, acestea trebuie să aibă eticheta în limba română, să fie completă, "sinceră" și să ofere toate informațiile necesare pentru a lua decizia de achiziție.

O practică comercială incorectă este când un comerciant declară “nr. 1 în lume” un produs, fără că acesta să aibă ceva doveditor în acest sens, sintagma neputând fi justificată. Pentru a putea evita acest lucru, poți verifica online dacă există ceva în acest sens. Dacă este real, ar trebui să îți fie destul de simplu să poți găsi informația.

Citeste si:
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 

Cum eviți promoțiile înșelătoare

În unele cazuri s-a întâmplat ca marfa să fie comercializată la raft cu un preț, pentru ca la casă să fie marcată cu alt preț de achiziție. Pentru a evita astfel de neplăceri - care se pot reclama la Protecția Consumatorului - ar trebui să fii vigilent și să verifici de fiecare dată prețurile.

În unele cazuri, retailerii justifică prețul diferit prin fapul că s-a depășit stocul disponibil alocat promoției, însă acest aspect este unul înșelător pentru că comerciantul are obligația să anunțe promoția, stocul disponibil, intervalul în care se derulează și limita stocului.

Tot la capitolul vigilență, verifică întotdeauna dată de expirare, pentru că unele supermarketuri se grăbesc să scoată în față la raft produsele care mai au foarte puțin până să expire. Și ai putea descoperi acasă că ai cumpărat la preț redus un aliment care trebuie consumat îndată, deși poate că îl “programai” pentru altă ocazie sau mai rău, îți expiră în frigider.

O altă capcană pe care nici măcar nu o sesizezi este modul în care sunt aranjate la raft produsele. Mai exact, întotdeauna vor fi puse cât mai la vedere și la nivelul ochilor produsele pe care supermarketurile le vor mai mult vândute, pentru ca jos să fie amplasate cele mai ieftine, care generează costuri mai mici la vânzare. Și produsele pentru copii vor fi mereu puse cât mai vizibil pentru cei mici.

Prețul redus la kilogram vs. prețul redus la bucată este genul de promoție înșelătoare care se practică, mai ales, atunci când vine vorba despre produsele aranjate la galantar și sunt din aceeași gamă. Comercianții le pun la grămadă și ție îți este dificil să urmărești exact care este promoția, dar cel mai sigur este să vezi prețul de pe etichetă.

Se întâmplă ca uneori să observi în magazine o reducere majoră de 50%, una care este supusă unor condiții ce sunt menționate cât mai puțin vizibil. Astfel, s-ar putea ca această promoție să fie condiționată de achiziția a două produse, astfel că cel mai sigur este să te asiguri că ai înțeles exact despre ce este vorba. Tot aici intră și sintagmele folosite de retaileri "bonus", "gratuit", prin care se percep un câștig. Dacă ajungi la casă și descoperi că "bonusul" costă de fapt sau este condiționat de achiziția altui produs, este o practică înșelătoare și ar trebui să sesizezi acest aspect.

Îți recomandăm și: Promoții în retail: la ce să fim atenți când facem cumpărături

Sursă foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Cum te ferești de promoțiile înșelătoare din magazine: sfaturi și recomandări