Lectură de 2 minute

01 Mar 2023 - Interviuri și Analize

Artă și tradiție: Cum a evoluat afacerea lui Khalid Inayeh, palestinianul care deține Mesteshukar ButiQ 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Khalid Inayeh este de origine palestiniană, născut într-o tabără de refugiați din Iordania, unde tatăl său a fost profesor. A venit în România în 1982, urmând studiile Universității de Arhitectură Ion Mincu din București. În urmă cu aproape nouă ani, acesta a a creat conceptul Mesteshukar ButiQ, sub formă de înterprindere socială, unde produce și vinde obiecte decorative și bijuterii realizate de meșteșugari.
 

 

Sursa foto: Retail.ro

Antreprenorul și-a inaugurat recent noul sediu, iar atelierul și magazinul său se află acum pe bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 12. Comparativ cu vechiul său atelier, care era situat pe strada Știrbei Vodă 136, noul magazin a fost deschis într-un spațiu mult mai vast. Mai exact, la etaj vor fi amenajate expozițiile de pictură pentru tinerii artiști.

Khalid a fondat Meșteshukar ButiQ cu o funcție clară: aceea de a crea obiecte moderne prin reinterpretarea meșteșugurilor tradiționale, combinând metodele rrome vechi cu cele ale altor artiști, meșteșugari și designeri de bijuterii.

Atelierul de lut și noile piese pentru aromaterapie

Anul trecut, Khalid povestea despre atelierul său de modelaj în lut, un proiect care, după spusele lui, a fost gândit pentru a face oamenii fericiți.

Arhitectul comercializează în noul magazin cele mai recente creații ale sale. Printre acestea se numără obiectele decorative din lut, precum suporturi de lumânări, farfurii de ceramică pictate manual și alte piese pentru aromaterapie. În plus, betișoarele parfumate au o aromă orientală, fiind aduse din Dubai, iar lumânările sunt create de cântăreața Corina Sîrghi.

La început, când conceptul Meșteshukar a fost înființat cu ajutorul fondurilor europene și a unor sponsorizări private, obiectele erau realizate doar de meșteri rromi, dar în prezent lucrează și cu meșteri români, conform Wall-street.ro.

Potrivit fondatorului Meșteshukar, investiția în amenajarea noului magazin a costat circa 3.000 de euro.

Citeste si:
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea

Antreprenorul a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de circa 300.000 de lei și cu un profit de aproximativ 40.000 de lei. Mai mult, el și-a mărit și echipa cu încă doi membri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Artă și tradiție: Cum a evoluat afacerea lui Khalid Inayeh, palestinianul care deține Mesteshukar ButiQ