Lectură de 4 minute

30 Aug 2021 - Video

Sofiaman vrea să ajungă la 50 de magazine în următorii cinci ani și se extinde în zona de textile de casă

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Producătorul de pijamale și haine pentru casă Sofiaman vrea să deschidă peste 30 de magazine în următorii cinci ani și să ajungă la o rețea de 45-50 de locații, o parte urmând să fie dezvoltate în franciză. În plus, compania românească din Târgu Neamț vrea să extindă businessul în zona de textile pentru casă, a declarat Florin Cucu, directorul general al companiei într-un interviu pentru Retail.ro.

„Până la pandemie nu luam foarte tare în calcul deschiderea de magazine stradale, pietonale. De anul trecut încoace am deschis trei unități și urmează a patra locație, programată în toamna acestui an, la Timișoara, într-o zonă ultracentrală”, a declarat Cucu.

Sofiaman are, în prezent, 17 magazine, din care patru sunt în franciză și este posibil să îl deschidă pe al cincilea. Planul este ca în următorii ani să ajungă la o rețea de 50 de unități, iar în curând va lansa o linie de textile pentru casă.

„Noi continuăm să ne dezvoltăm și în zona de offline. Momentan suntem la 17 locații. Planul nostru este să ajungem la 45-50 de locații, în următorii patru-cinci ani. Țintim orașele mari și sunt orașe unde țintim și două sau trei locații. În Constanța trebuie neapărat să deschidem un punct propriu de vânzare, acum suntem prezenți prin distribuitori. Avem în vedere Oradea, Arad, Craiova, chiar și Satu Mare. Din planul de 40-45 de locații, vor fi câteva deschise și în franciză. (...) Avem un proiect să ne extindem în zona de textile de casă: lenjerie de pat, cearceafuri, prosoape și halate de baie”, a explicat Florin Cucu.

Înscrie-te la conferința retailArena: A Game of The Future și află cele mai noi informații din industrie și sfaturi de la profesioniștii din piață.

Pandemia a forțat investiția în online pentru Sofiaman

Pandemia de coronavirus a închis, din martie 2020, cea mai mare parte a magazinelor, care s-au redeschis câteva luni mai târziu, vizibil afectate, însă, de lipsa clienților și restricțiile impuse de autorități.

„Noi am fost direct afectați în martie 2020. Ne-am trezit de pe o zi pe alta cu 97% din business-ul nostru închis și a trebuit să ne reorientăm, să ne repoziționăm, să încercăm să trecem peste perioadă și zicem că am reușit, într-o mare măsură, perioadă care ne-a deschis, de fapt, alte oportunități și am început să învățăm mai bine și mai mult cum se fac vânzările în zona de online. Și în zona de offline ne-am repoziționat. Cu toate relele, perioada aceasta ne-a adus și beneficii”, explică Cucu.

Vânzările din online au crescut și au fost luni în care s-au majorat de 10-12 ori față de aceeași perioadă a anului anterior. Creșterea din vânzările online a reușit să acopere deficitul din perioada de restricții, iar producătorul român a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 17 milioane de lei și un profit de 1,3 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

„Putem spune că am încheiat anul 2020 relativ la fel de apropiat ca anul 2019. Ca cifră de afaceri, am înregistrat undeva la 97%-98% față de anul anterior. Profitul și lichiditatea financiară au crescut – din acest punct de vedere aș putea spune că a fost, poate, cel mai bun an de până acum. Profitul a crescut cu vreo 40% de la un an la altul. În plus, am simțit o disponibilitate mai mare a resurselor financiare”, a declarat Cucu.

Munca la fabrica din Târgu Neamț a Sofiaman

Sofiaman deține o fabrică care produce exclusiv pentru brand, cu capacitatea de producție fully-booked, iar compania colaborează cu alte patru fabrici din zonă. În medie, lunar ies circa 50.000 de articole cu eticheta Sofiaman.

Sofiaman are 130 de angajați în fabrică și 60 în magazine. În producție, salariul net este de circa 500 de euro, iar în zona de operațiuni salariul este ușor mai mare, dar depinde de poziție.

„Industria textilă nu este la modă acum, nu este o industrie unde tinerii să își facă carieră. Noi am reușit să ne ținem un nucleu important, vechi. Anul acesta facem 25 de ani de când funcționăm și avem oameni care lucrează de la început cu noi. Paradoxal, nu sunt atât de în vârstă, sunt sub 50 de ani. Media de vârstă într-o unitate de producție sare de 40 de ani. Anul trecut au început să revină oameni care au fost plecați în alte țări, în străinătate. Anul trecut am angajat 10-12 persoane în zona de producție, iar în zona de operațional vreo șapte-opt persoane”, a mai spus Cucu.

Povestea Sofiaman, o afacere de familie, a început în 1996, cu o pijama din bumbac. De atunci, au fost realizate peste 4 milioane de produse.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Sofiaman vrea să ajungă la 50 de magazine în următorii cinci ani și se extinde în zona de textile de casă