Lectură de 6 minute

10 Jun 2022 - Video

Producătorul de mobilier pentru copii E-Kid Furniture deschide un punct de lucru la Brașov unde vrea să ajungă la 40 de angajați

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

E-kid Furniture, producător de mobilier pentru copii cu o fabrică în localitatea Sebeș, județul Alba, a venit din Franța în anul 2000, iar din 2019 compania a fost preluată de Guillot Sylvain Pierre. În 2022, compania va deschide un nou punct de lucru, unde își propune să ajungă la un număr de 40 de angajați și își vrea să implementeze un sistem buy-back prin care mobilierul folosit să fie recondiționat și vândut ulterior către alți clienți. 

,,Povestea a început dintr-un business de familie în Franța, în anii 1980. Din motive economice, de producție, firma din Franța s-a mutat din anul 2000 în România, a produs până în 2019 și în 2019 am preluat eu conducerea firmei, alături de băiatul fostului patron din Franța. Mergem în continuare pe segmentul de mobilă pentru copii'', spune Guillot Sylvain Pierre, directorul companiei producătoare de mobilier pentru copii.

Fabrica din Sebeș are o capacitate de 120.000 de unități anual și reprezintă un mix între pătuțuri, țarcuri și mese de înfășat. Producătorul de mobilier pentru copii va deschide un nou punct de lucru la Brașov. Compania nu are alte puncte de lucru sau magazine deschise în România. În prezent, 99% din producție merge către export, iar țările vizate sunt Franța și Spania. Compania se va extinde și în Europa de Nord și va exporta către piețe precum Norvegia și Suedia. Mai mult, 60% dintre comenzile online actuale sunt destinate lanțurilor de distribuție și rețelelelor specializate. E-kid Furniture vinde 12.000 de unități pe lună, dintre care 9.000 sunt din online.

,,În acel punct de lucru (n. red. din Brașov) vom produce mobilier ceva mai specific, mobilă cu formele curbate. 99% din producție este pentru export, majoritatea pentru piața din Franța și Spania și urmează să deschidem în Europa de Nord, Norvegia, Suedia. 60% din comenzile online sunt destinate lanțurilor de distribuție și rețelelelor specializate. Diferența vânzărilor se face pe mediul online printr-o interfață care este la distribuitorul nostru din Franța'', a mai spus Guillot Sylvain Pierre.

Producătorul de mobilier E-kid Furniture folosește fag în proporție de 95% din produse.

,,Procesul începe de la scândură. Scândura se transformă în produs finit și rămâne rumegușul, în proporție de 50% din volumul intrat, ceea ce înseamnă că partea de rumeguș se va transforma sau va fi folosită în fabrică pentru a genera agent termic pentru fabrici și pentru uscătoare. Partea rămasă se transformă în peleți, iar ultima parte este reprezentată de piese scurte și subscurte pe care le transformăm ulterior în ustensile de bucătărie. Obiectivul nostrue este să reușim să avem o fabrică care să fie 100% cu produse reciclabile și 100% green'', spune Guillot Sylvain Pierre în cadrul emisiunii ,,Green choice in local retail''.

Recondiționarea produselor din lemn

Compania producătoare de mobilier pentru copii vrea să inițieze un proiect în sistem buy-back, prin care clientul să returneze produsele folosite după trei ani pentru care să primească un voucher, urmând ca ulterior produsul să intre într-un proces de recondiționare și să fie vândut ulterior către alți clienți. Compania își propune ca produsul recondiționat să vină cu un buletin de trasabilitate. 60% dintre cele mai bine vândute produse ale retailerului sunt pătuțuri, 30% țarcuri, iar restul de 10% sunt mese de înfășat și bariere de protecție, de siguranță pentu copii.

,,Avem alături de distribuitorul nostru din Franța un proiect care ar consista într-un sistem buy-back, ceea ce înseamnă că produsele noastre când sunt cumpărate de clienți sunt folosite cam până la trei ani de zile. Ideea este că noi am observat că există tendința ca produsele să fie folosite de la o generație la alta. Prin urmare, de curând vom propune clienților din Franța un fel de sistem buy-back, adică clientul să ne returneze produsul după trei ani și primește un voucher. Acel produs va intra înt-un fel de recondiționare și va fi vândut ulterior către un alt client. Acest lucru vine cu un buletin de trasabilitate al produsului. Obiectivul este să dăm în viață în permanență unui produs care deja a avut viață, iar lemnul ne permite acest lucru'', a mai spus directorul companiei.

Citeste si:
AROBS achiziționează Infobest și își consolidează prezența în România și Germania
AROBS achiziționează Infobest și își consolidează prezența în România și Germania

Fabrica funcționează acum cu 117 angajați în Sebeș, iar în Brașov punctul de lucru va avea inițial 10 angajați. Producătorul de mobilier va mai angaja încă 10 persoane la Sebeș anul acesta, iar la Brașov fiind în faza de test se așteaptă să angajeze până la 40 de persoane.

E-kid Furniture a crescut prețurile produselor cu 15%

Având în vedere scumpirile din ultima perioadă, de la combustibil și materii prime până la alimente, E-kid Furniture a crescut prețurile produselor cu 15%.

,,Scumpirile din ultima perioadă ne-au afectat destul de mult, suntem în faza în care încă căutăm soluțiile pentru că toate creșterile au venit în diferite valori și nu avem mereu posibilitatea să reflectăm către clientul final în preț. Suntem obligați să reflectăm, în ultimă instanță, în prețul final, dar doar în ultimă instanță. Am crescut prețurile produselor. Din noiembrie 2020 până acum, prețurile au crescut cu 15%. Obiectivul nostru în acest moment este să ne consolidăm poziția pe piață. Piața este în permanentă schimbare, trebuie să fim deschiși la orice oportunitate care se deschide. Dacă acum câțiva ani aveam planuri pentru cinci ani, acum avem planuri doar pentru câteva luni. Obiectivul nostru pentru anul acesta este să deschidem linia de producție la punctul nostru de la Brașov și să optimizăm producția de la Sebeș'', spune Guillot Sylvain Pierre.

,,Avem dificultăți în a angaja personal calificat și tineri''

Directorul companiei declară că se confruntă cu probleme în ceea ce privește forța de muncă calificată în domeniu. În plus, compania a apelat chiar la forță de muncă din Asia pentru a compensa lipsurile pe partea de producție.

,,Avem dificultăți în a angaja personal calificat și tineri. Pentru mine cel puțin este un subiect de îngrijorare și foarte greu reușim să angajăm tineri de la școală pe care i-am putea forma în intern, dar nu găsim. Eu cred că implicațiile autorităților în privința școlarizării și legătura cu fabricile ar fi foarte oportună. Avem de șapte luni personal angajat din India, în proporție de 10% din efectiv. Nu este soluția la care ne așteptam inițial, dar din lipsa de personal și disponibilitate oamenilor am fost nevoiți să apelăm la această soluție ca să nu blocăm fluxul de producție. Vrem să găsim o modalitare să implicăm tinerii în mediul de producție'', a mai spus directorul companiei.

Aici puteți asculta podcast-ul emisiunii.

Emisiunea „Green choice in local retail” este susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Producătorul de mobilier pentru copii E-Kid Furniture deschide un punct de lucru la Brașov unde vrea să ajungă la 40 de angajați