Lectură de 3 minute

27 Mar 2020 - Video

VIDEO retailDetail: De ce tot mai multe lanțuri de retail își deschid restaurante

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Restaurantul de retailer este un concept relativ nou în România. În ultimii ani am văzut cum retailerii au introdus gastronomia în magazine prin food-cornere, rotiserii, patiserii sau chiar cafenele. În ultimii doi ani însă lanțurile de retail au mizat pe concepte medium - high, deschise atât în incinta magazinelor, cât și în locații externe, dar care propun o experiență premium. În noul episod retailDetail povestim despre restaurantele deschise de lanțurile de retail, unde puteți mânca și face cumpărături în același timp și de ce se extind retailerii pe acest segment de gastronomie.

Dacă ar fi să o luăm în ordine cronologică, mai întâi au fost restaurantele pop-up, un fel de test al retailerilor pe piață HoReCa. În 2016, Lidl deschidea restaurantul pop-up La Iordache în mai multe orașe din țară. Restaurantele erau deschise timp de câte cinci zile în București, Cluj, Constanța sau Timișoara pentru a promova produsele tradiționale românești sub marca proprie Cămară Noastră. Era mai degrabă o strategie de marketing cu scopul de a oferi o altfel de experiență în retail.

În 2018, Kaufland a lansat și el un pop-up restaurant gourmet, ce oferea o experiență culinară gourmet. Restaurantul se află în București, la Și Lounge. Preparatele exclusiviste erau create de un chef renumit, dar erau oferite la un preț accesibil pentru toți, astfel încât clienții achitau doar ingredientele ce proveneau din magazinele Kaufland. Restaurantul Kaufland a fost deschis timp de două luni, iar în 2019 s-a deschis din nou, din septembrie până în noiembrie.

Restaurante de fine dining a deschis și Selgros în 2018 sub conceptul Bistro Gourmet. Primul astfel de restaurant a fost lansat în 2018 în magazinul din Brașov, iar la finalul anului trecut în Baia Mare, odată cu deschiderea magazinului. Ce este interesant la Selgros este că restaurantele se află chiar în magazin, au un număr limitat de locuri și oferă showuri de live cooking. Practic, în timp ce tu mănânci oamenii își fac cumpărăturile. Sau invers.

Restaurantele retailerilor au apărut tocmai din dorința de a oferi clienților experiențe. Spațiul clasic al magazinelor se transformă în zone multifuncționale, unde oamenii nu doar fac cumpărături, ci se relaxează, petrec timp și consumă.

Mega Image a deschis in martie anul trecut Maison des Chefs, primul restaurant concept propriu, in Bucuresti. Conceptul Mega Image include, pe langa selectia unor preparate in cadrul Casual Bistro, si o fromagerie cu o selectie de 135 de branzeturi speciale, un wine gallery cu peste 200 de vinuri recunoscute in intreaga lume si un corner de panificatie artizanala si patiserie fina, Arc Bakery.

Mega Image nu este insa la prima experienta cu segmentul de gastronomie; in 2018 retailerul a lansat Casual Bistro in concept store-ul din Baneasa, unde propunea clientilor posibilitatea de a degusta delicatese si vinuri.

Schimbarile din comportamentul de consum ii determina pe retaileri sa se reinventeze, sa vina cu noi solutii pentru a satisface aceste nevoi ale clientilor. Este clar pentru retaileri ca atragerea si fidelizarea clientilor nu se mai face doar la nivel de pret si promotii, ci si la nivel de experiente si lucruri inedite cu care consumatorii sa rezoneze si pentru care sa ii aleaga.

Citeste si:
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

Si Auchan a intrat pe piata restaurantelor in-store inca din iunie 2018, cand a deschis primul restaurant “La masa” in Baia Mare. Cu un meniu variat, atat din bucataria romaneasca, cat si din cea internationala, La Masa s-a extins in doi ani in mai multe locatii Auchan din tara.

La finalul anului trecut, Carrefour a intrat si el pe segmentul de gastronomie in retail cu show-uri de live cooking zilnice in raionul de gastronomie si street food. Conceptul a debut odata cu lansarea hypermarketului Carrefour din Corbeanca care are si un bar special pentru vinuri pe langa sesiunile de live cooking.

Este clar ca retailerii ies din zona clasica a magazinelor alimentare si isi extind activitatile in piata restaurantelor. Pe de o parte, este o modalitate buna de a-si promova produsele si ingredientele si de a castiga public dintr-o piata straina. Pe de alta parte, reusesc sa se diferentieze in randul retailerilor din piata si sa le ofere consumatorilor experiente de cumparare inedite.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  VIDEO retailDetail: De ce tot mai multe lanțuri de retail își deschid restaurante