Lectură de 3 minute

27 Mar 2020 - Video

VIDEO retailDetail: Cum iti ușurează cumpărăturile casele de marcat self-scan

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Am pățit-o cu toții: am mers la cumpărături în cel mai aglomerat moment al zilei și am pierdut minute bune stand la coadă. Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de rapiditate, retailerii din lumea întreagă au implementat diverse tehnologii care să ușureze procesul de cumpărare. În primul episod retailDetail povestim despre casele de marcat self -scan din supermarketuri, cum ajută o astfel de tehnologie și de ce nu trebuie să ai rețineri în a o folosi.

Casele de marcat self-scan sunt o inovație pe care tot mai multe lanțuri de retail din România au început să o introducă în magazine, în diverse forme și etape. Casele self-scan sau casele self-service, cum mai sunt denumite, presupun că scanarea produselor și plata acestora să se facă la același terminal de către clienți, fără a mai fi nevoie de un casier sau angajat al companiei. Deși crezi că procesul este dificil sau pare că nu câștigi deloc timp, lucrurile nu stau tocmai așa.

În România, casele de marcat autonome au apărut încă din 2015, când retailerul francez Auchan a demarat un proiect pilot în supermarketul sau din zona Titan. Este vorba despre un sistem semi self check-out care funcționează și în prezent, dar care permite doar plata produselor, scanarea acestora făcându-se la o casă de către un angajat al retailerului.

Pare complicat, dar nu este. Avantajul în acest caz este că economisești timp la plata pentru că nu mai ai în față persoane cărora nu le merge cardul, care numără banii sau bonurile.

Ulterior, în 2017, Auchan a implementat în alte supermarketuri casele self scan complet autonome, care permit atât scanarea produselor, cât și plata cumpărăturilor la același terminal.

Și Carrefour a implementat în același an casele self service. Retailerul francez a introdus în hypermarketul sau din Băneasa serviciul integrat Casă ta-Self Service, unde clienții își pot scana și plăti singuri produsele cumpărate. Tot Carrefour a lansat și Carrefour Pay, o aplicație mobilă care permitea scanarea produselor încă de la raft și plata acestora printr-un cod QR la casele self-service.

Implementarea caselor self-scan în supermarketuri se face mai mult decât din nevoia de a fi la curent cu trendurile din retail. Companiile și-au dat seama că oferă clienților o modalitate modernă de shopping, prin care evita cozile și economisesc timp, dar în același timp găsesc o soluție la deficitul de forță de muncă din magazine.

Și Mega Image a început să renunțe la casieri: anul trecut, retailerul olandez a anunțat că începe să implementeze acest sistem în zece supermarketuri din București până la finalul anului, iar Kaufland a implementat anul trecut casele self-scan în anumite magazine. Retailerul deține încă din 2016 aplicația mobilă Kaufland Scan & Pay, care permite scanarea produselor încă de la raft, generarea unui cod QR și plata cumpărăturilor pe baza acestui cod QR la una dintre casele speciale. Momentan, această tehnologie poate fi folosită doar în două dintre magazinele Kaufland.

Citeste si:
FOTO - REPORTAJ | Cum arată și cum funcționează Auchan Go, magazinul fără angajați al retailerului
FOTO - REPORTAJ | Cum arată și cum funcționează Auchan Go, magazinul fără angajați al retailerului

Pentru retailer, casele self-scan înseamnă scăderea costurilor de personal pentru că au mai puțîn casieri, dar și un proces de plata mult mai eficient. Pentru consumator, casele self-scan înseamnă o experiență de shopping mai plăcută și o economie de timp.

De ce nu ar trebui să ai rețineri în a le folosi? Pentru că sunt niște simple acțiuni de scanare și plata pe care le-ai face singur dacă nu ai avea de ales. Decât să alegi să te așezi la coadă la o casă de marcat tradițională, poți merge să îți scanezi singur produsele și apoi să plătești. Mai mult, casele self-scan au de obicei un supervizer care se asigura că lucrurile decurg cum trebuie dacă sunt probleme. Și cel mai probabil vor fi, pentru că sistemele implementate de retaileri sunt încă la început și mai au îmbunătățit aspecte, de la cantarirea legumelor și fructelor, până la validarea cumpărăturilor de băuturi alcoolice, de exemplu. Dar cu siguranță se vor dezvoltă în următorii ani.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  VIDEO retailDetail: Cum iti ușurează cumpărăturile casele de marcat self-scan