Lectură de 4 minute

27 Mar 2020 - Video

VIDEO retailDetail: Ce sunt alimentele sustenabile și unde le găsim

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

În ultimii ani consumatorii au început să acorde mai multă atenție nutriției și să fie mai selectivi în ceea ce privește alegerea anumitor alimente în detrimentul altora. Pe măsură ce au devenit mai informați și puterea de cumpărare a crescut, producătorii și retailerii au introdus în oferta lor alimente sustenabile.

Când vorbim despre alimente sustenabile, ne referim la produse sănătoase pentru organismul uman și care au un impact redus asupra mediului înconjurător. Alimentele sustenabile sunt obținute prin sisteme de producție care respectă mediul natural, ameliorează traiul animalelor și în aceelași timp creează condiții de muncă și salarii echitabile, contribuind astfel la prosperitatea economiilor locale.

Produsele organice, eco sau BIO sunt alimente sustenabile. De altfel, bio, organic sau ecologic nu prezintă nicio diferență în ceea ce privește producția. Sunt doar terminologii diferite utilizate în anumite regiuni. Organizația Mondială a Sănătății le definește că produse care au fost fabricate prin procedee tradiționale și eco-friendly, fără a se utiliza agenți chimici și fără a fi modificate genetic.

Alimentele organice/bio sau ecologice sunt mult mai naturale, mai nutritive și mai benefice față de produsele supuse proceselor de prelucrare. De asemenea, astfel de alimente sunt certificate de un organism autorizat.

În schimb, termenul “natural” aplicat pe eticheta produselor nu reprezintă garanția că produsul este organic, pentru că poate să conțină diverși aditivi alimentari. În România, produsele organice au sigla de certificare “ae” - Agricultură Ecologică, iar dacă sunt recunoscute la nivel european există și o sigla a Uniunii Europene. Există, de asemenea, și o sigla a organismului de inspecție și certificare a produsului bio.

În ultimii ani, retailerii din România au dezvoltat gama BIO pentru mai multe categorii de produse și au amenajat spații speciale pentru acestea. Totuși, numărul de produse ecologice prezente în marile supermarketuri din România variază între 200 și 500 comparativ cu până la 1.800 de produse în aceleași supermarketuri din Europa de Vest.

Cu toate acestea, cererea pentru alimentele BIO a crescut exponențial în ultimii ani și continuă să crească, deși prețul acestor alimente este semnificativ mai mare decât în cazul produselor care nu sunt ecologice.

Carrefour a dezvoltat gama BIO care a ajuns acum să numere 1.000 de produse la care nu s-au folosit pesticide, îngrășăminte sau aditivi. Spațiul dedicat produselor BIO din sectorul cumpărăturilor zilnice a crescut cu 52% în cadrul Carrefour. 4 hypermarkturi din 32 au certificate pentru a produce pâine organică, iar 15 producători români de fructe și legume au fost susținuți în procesul de tranziție către producția BIO la finalul anului trecut.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

Kaufland a lansat în 2017 o marca proprie bio, K-BIO, care cuprinde 46 de alimente ecologice precum grâu, ovăz, făină, spachete, fulgi de ovăz, orez, spanac, brânză gouda, cafea și alte alimente.

Și Mega Image are o marca proprie de produse BIO care cuprinde legume, fructe, lactate, ouă, mezeluri, carne, produse congelate, dulciuri și alte alimente. Mai mult, retailerul a amenajat în supermarkturile sale cornele Equilibrum, unde se regăsesc doar astfel de produse.

Lidl are de asemenea o varietate de produse BIO, de la legume și fructe până la conserve și mâncare pentru bebeluși. Mai mult, retailerul are și o săptămâna tematică dedicată produselor BIO.

Produsele ecologice se regăsesc însă și în multe magazine specializate din România, precum Republica BIO, Vegis, Pukka Food, Biomania sau Biocorner.

Însă mai bine de jumătate dintre consumatorii români preferă să cumpere produse BIO direct din supermarketuri, de la rafturile dedicate acestor produse, decât din magazinele de specialitate.

Alimente sustenabile sunt și produsele locale și cele de sezon. Fructele și legumele produse în sezonul lor normal au o amprenta mult mai mică asupra mediului decât aceleași fructe crescute în afara sezonului lor.

Consumatorii români confundă adesea produsele locale, cele de la micul producator, cu produsele ecologice. De mentionat aici ca produsele care provin de la producatorii romani nu sunt neaparat ecologice, dar pot fi mult mai naturale.

Carrefour a demarat mai multe programe de sprijinire a fermierilor și producătorilor români precum Filiera Calității sau Cooperativa Agricolă Vărăști, cu scopul de a încuraja consumul de produse locale.

Produse locale se regăsesc în toate lanțurile de retail, în mare pentru că există o cerere în creștere din partea consumatorilor, dar și pentru că legea 321 obliga retailerii sa comercializeze cel puțin 51% produse romanesti.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  VIDEO retailDetail: Ce sunt alimentele sustenabile și unde le găsim