Lectură de 8 minute

11 Apr 2022 - Video

Despre sustenabilitate în școli: Patrula de Reciclare, un program de educație de mediu pentru profesori și copii

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Patrula de Reciclare este un program de educație de mediu înființat de Asociația Română de Reciclare, RoRec, în 2011 și preluată din 2019 de Asociația Volens. Despre programul adresat profesorilor și copiilor, care aduce în discuție teme precum risipa alimentară, colectarea selectivă a deșeurilor, colectarea bateriilor uzate și risipa de energie și apă și planurile pentru 2022, precum și ce presupune educația de mediu au vorbit în cadrul emisiunii ”Green choice in local retail'' Ada Lungu, președintele Asociației Volens și Alexandra Arnăutu, directorul programului. 

,,Patrula de Reciclare a început ca proiect-pilot în 2011, acum 11 ani, la Timișoara. În momentul acela ideea a aparținut Asociației Române pentru Reciclare - RoRec, făcea campanii de sensibilizare și de colectare a deșeurilor electrice peste tot în țară. La Timișoara au decis să propună școlilor de acolo această campanie, acest proiect ca ei să organizeze o campanie de sensibilizare la ei în comunitate. S-a bucurat ideea de un succes atât de mare din partea elevilor, profesorilor, dar și ca răspuns al comunității, încât începând din 2011, Asociația RoRec a decis să propună proiectul mai multor județe din țară și a avut o evoluție vertiginoasă. De la a treia ediție se desfășoară în toată țara'', a spus Ada Lungu, președintele Asociației Volens în cadrul emisiunii ''Green choice in lcoal retail'', sponsorizată de Lidl România.

Până în 2019, proiectul a fost desfășurat de Asociația RoRec și s-a axat pe partea de educație direcționată către informarea și conștientizarea de a colecta selectiv deșeurile electrice. Din 2019, programul a fost preluat de Asociația Volens care a extins aria pe mai multe preocupări de mediu, de sustenabilitate. Patrula de Reciclare este un program de educație de mediu care se desfășoară acum în grădinițe, școli și licee din toată țara, cu avizul Ministerului Educației și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ghidul Bunelor Eco-Maniere

În plus, Patrula de Reciclare desfășoară mai multe concursuri naționale, precum colectarea deșeurilor electrice, colectarea bateriilor consumate, reducerea plasticului de unică folosință și activități de conștientizare a risipei de energie și de apă.

,,Avem 10 seturi de materiale pe 10 teme de mediu create pentru profesorii coordonatori, care se pot descărca gratuit prin înscriere pe site-ul Patrulei de Reciclare. Anul trecut, Patrula de Reciclare a creat Ghidul Bunelor Eco-Maniere, un e-book gratuit pe 10 teme de mediu care ne învață cum să facem lucrurile diferit, cum să fim mai responsabili, cum să trăim mai sustenabil, dar mai ales are o mulțime de povești de la echipele de voluntari din program din țară'', a spus Alexandra Arnăutu, directorul programului Patrula de Reciclare.

Ghidul Bunelor Eco-Maniere cuprinde teme precum evitarea risipei alimentare, economia de energie și de apă, upcycling, refacerea ecosistemului, colectarea tuturor tipurilor de deșeuri, reducerea folosirii plasticului. Copiii care fac parte din program au vârste cuprinse între 3 și 18 ani și sunt atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Ghidul se adresează atât cadrelor didactice, care sunt din toate specialitățile, ca un material pe baza căruia pot lucra și pot implica copiii, cât și un ghid pentru familii. Programul se adresează doar învățământului preuniversitar.

De ce este importantă educația de mediu

Patrula de Reciclare funcționează de 11 ani, iar până în acest moment 4.500 de școli au trecut prin program, aproximativ 130.000 de copii au beneficiat de Patrula de Reciclare și peste opt milioane de deșeuri electrice au fost colectate în acest timp. În ediția din acest an sunt peste 800 de profesori înscriși din 600 de școli din toată țara, iar Parula estimează un număr de 18.000 de copii preșcolari și elevi implicați.

,,Trăim un moment foarte interesant în educația de mediu, pentru că deja, prin lege, începând din anul școlar 2023, educația de mediu va intra în programa școlară oficială. Din ce în ce mai mulți copii vor avea niște informații de bază, dar mai înseamnă că aceste competențe de mediu sunt considerate competențe sociale și civice esențiale. Nu mai sunt lăsate în acest registru opțional. Pe noi ne face deschizători de drumuri, pentru că nu putem fi sustenabili ca societate fără educația care pune baza sistemului de valori'', mai spune Ada Lungu.

Citeste si:
Tei bate palma cu Lidl: farmacia intră în secțiunea „Parteneri” din aplicația Lidl Plus
Tei bate palma cu Lidl: farmacia intră în secțiunea „Parteneri” din aplicația Lidl Plus

Cum poți face voluntariat în Patrula de Reciclare

Ada Lungu a constatat trei idei de la care pornește educația de mediu. Prima idee este aceea că educația de mediu se poate face în cadrul oricărei ore, fiind un subiect care se adaptează foarte bine oricărei discipline. Pe de altă parte, educația de mediu trebuie începută cât mai devreme, iar a treia idee este aceea că educația de mediu este o educație pentru viață.

,,Trebuie să își dorească să se implice. Modalitatea de înscriere este simplă, pe site. Acolo, în contul profesorilor, găsesc toate materialele de care au nevoie și beneficiază de o echipă de proiect care le este alături din prima clipă, cu care se pot consulta. Profesorii au libertatea să facă activitățile pe care le consideră cele mai relevante pentru echipa lor, în funcție de vârstă, de realitatea din comuna respectivă și acest lucru am văzut că îi atrage pe profesori, nefiind constrânși ca în alte programe'', a spus coordonatoarea programului Patrula de Reciclare.

Patrula de Reciclare vrea să crească comunitatea de voluntari

Patrula de Reciclare și-a propus să promoveze Ghidul Bunelor Eco-Maniere și să aducă și ediția printată în 2022. În plus, programul își propune să atragă cât mai mulți voluntari și pregătește o serie de ateliere online și offline pentru profesorii care vor să predea și să țină activități pe diverse teme de mediu.

,,Vrem să continuăm să promovăm Ghidul Bunelor Eco-Maniere drept acest nou cod de conduită, vrem să consolidăm și să creștem comunitatae de voluntari, elevi, profesori, părinți, parteneri, autorități locale. Încercăm să publicăm Ghidul în format tipărit pentru că avem foarte multe cereri în partea aceasta. Pregătim o serie de ateliere online și offline pentru profesorii interesați să predea, să țină cursuri și activități pe teme de sustenabilitate. Suntem din ce în ce mai activi pe plan internațional, în Coaliția Europeană pentruu Educație Climatică, pe platforma Internațională Learning Planet și prin această apartenență suntem în măsură să conectăm profesorii din România cu tendințe, obiective, cu specialiști, cu formatori, dar și să arătăm altora ce fac cadrele didactice din România. În 2022 vorbim despre conectarea la tendințele internaționale, europene și acțiune locală la firul ierbii'', mai spun reprezentantele programului Patrula de Reciclare.

Tot în 2022, Patrula de Reciclare vrea să aducă o nouă ediție a programului ,,Nicio baterie la gunoi'', care vizează colectarea bateriilor uzate.

,,În ultimii trei ani am lansat un program național numit ,,Nicio baterie la gunoi'' care a avut mare succes și pe care o să îl relansăm cu o nouă ediție în acest an în aprilie. Este un concurs care îi provoacă pe copii să își creeze propriile campanii cu familiile lor pentru a colecta cele mai mari cantități de baterii uzate. Au fost unități școlare care au strâns și 300 și 400 de kilograme. Se poate doar printr-un efort susținut și prin implicarea tuturor de la mic la mare'', a spus Alexandra Arnăutu.

Ce trebuie schimbat în educația de mediu

În ceea ce privește modul în care ajută autoritățile educația de mediu, Patrula de Reciclare vorbește despre reducerea disparităților, reducerea diferențelor de oportunități în educație și o atenție mai mare față de mediu din partea fiecăruia.

,,Există în continuare diferențe de acces la oportunitățile de educație, copiii de la oraș versus copiii de la țară. În modelul de educație incluzivă ni s-a dovedit că atunci când creezi echipe mixte, eterogene, în care îi pui pe toți să colaboreze efectul este extraordinar. Cu toții trăim pe această planetă, cu toții avem nevoie de resurse. Visul nostru este ca educația să fie mult mai incluzivă pentru copii, să fie un mediu în care este valorizat orice copil, indiferent de backgroundul lui. Mulți voluntari ne spun că își doresc ca sistemele de colectare să fie mai accesibile și mai coerente la nivel de comunitate'', a concluzionat Ada Lungu.

Aici puteți asculta podcast-ul emisiunii.

Emisiunea „Green choice in local retail” este susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Despre sustenabilitate în școli: Patrula de Reciclare, un program de educație de mediu pentru profesori și copii