Lectură de 5 minute

25 Mar 2022 - Video

Cum faci lumânări din uleiul alimentar uzat? Povestea Oilright, întreprinderea socială care angajează persoane cu dizabilități

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Oilright este o întreprindere socială din Timișoara, care colectează ulei alimentar uzat de la persoanele fizice și fabrică lumânări parfumate, iar cantitățile rămase sunt ridicate de un producător de biodiesel. Proiectul a replicat modelul sloven descoperit în urmă cu câțiva ani de Roxana Damaschin-Țecu și are în plan să crească cantitățile colectate și numărul de lumânări fabricate.

Roxana Damaschin-Țecu a văzut în 2017 modelul de business la o companie din Slovenia și a decis să îl pună în practică în România. A câștigat un grant european, a înființat o întreprindere socială la Timișoara, o unitate protejată, care angajează și persoane cu dizabilități și din aprilie 2021 fabrică primele produse.

În sediul din Timișoara, un spațiu reconvertit într-o zonă industrială abandonată, populată de mai mulți antreprenori sociali și din zona industriilor creative, echipa Oilright colectează uleiul alimentar folosit, produce și distribuie lumânările parfumate. Oamenii, din categorii din ce în ce mai variate, aduc uleiul la centrul de colectare sau acesta este adus de curieri pe bicicletă. Dacă inițial proiectul se adresa persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, activiste și implicate în rezolvarea problemelor de mediu, acum a ajuns și la pensionari, dar nivelul de conștientizare al importanței colectării deșeului este încă redus.

„Am început producția în aprilie 2021 și avem câteva sute de oameni care aleg să colecteze uleiul, însă este puțin față de ceea ce se consumă și se aruncă în mod necorespunzător în Timișoara și nu numai. Undeva peste 90% din deșeul uleiului alimentar uzat nu este aruncat corespunzător și asta este marea noastră provocare și direcția de dezvoltare pentru Oilright”, spune Roxana Damaschin-Țecu în cadrul emisiunii „Green choice in local retail”.

Cum faci o lumânare din uleiul în care ai prăjit cartofii?

Procesul de producție a unei lumânări înseamnă, în primul rând, filtrarea mecanică a uleiului, care ar trebui făcută acasă, de fiecare persoană care predă uleiul la colectat. Apoi, uleiul se încălzește și se trece printr-o centrifugă specială, care elimină resturile de apă, iar la capătul celălalt al centrifugii va fi un ulei pur. Uleiul este adus la o temperatură mare, de 80-85 de grade Celsius, apoi este amestecat cu ceara 100% de origine vegetală, netoxică, folosind tehnologia Oil2Wax. Cele două componente sunt amestecate, iar acest amestec este turnat în vasele de sticlă în care arde lumânarea, care au fost pregătite în prealabil cu un fitil. După circa o oră sunt luate de pe masa de lucru, se șterg eventualele urme care s-au prelins pe marginea paharului, sunt ambalate în cutia de carton, care poate fi personalizată, apoi sunt pregătite pentru livrare.

Oilright poate produce, în prezent, până la 700 de lumânări pe zi, vinde online companiilor și persoanelor fizice, iar anul trecut a vândut în jur de 6.500 de lumânări și 1.000 de kit-uri de producție proprie a lumânărilor. Oilright mai ține și workshop-uri de reciclare de mediu în școli sau la diverse evenimente. Planul pentru anul acesta este să treacă de 10.000 de lumânări și 3.000 de kit-uri vândute și să extindă distribuția și vânzarea lumânărilor parfumate spre Cluj, Arad și Hunedoara.

„Încă mai avem multe lucruri de consolidat la Timișoara, trebuie să creștem ca să asigurăm sustenabilitatea financiară. Replicarea business-ului o văd realist, începând a se întâmpla din 2023, acum încercăm să structurăm lucrurile, astfel încât să fie foarte clar și pentru noi și pentru parteneri ce este de făcut”, explică fondatoarea.

Cum poate crește Oilright?

Mica întreprindere socială are două modalități prin care poate crește. Prima este locală, prin majorarea cantității de ulei alimentar folosit colectat, ceea ce implică investiții mari în comunicare și marketing, pentru a ajunge la cât mai multe persoane și a crește nivelul de educație în acest domeniu. Dacă anul trecut au colectat aproape 4 tone de ulei, obiectivul pentru acest an este să ajungă la 5 tone pe lună. A doua modalitate de creștere este reprezentată de continuarea demersului de replicare, în orașe din România și din Europa.

Citeste si:
Mădălina Cocan, Lăptăria cu Caimac, despre rolul femeii în business: Poți rata întâlniri importante când ”mami” e ingredient de vindecare
Mădălina Cocan, Lăptăria cu Caimac, despre rolul femeii în business: Poți rata întâlniri importante când ”mami” e ingredient de vindecare

Dacă ating ținta de 5 tone pe lună, majoritatea uleiului colectat va fi dat mai departe producătorilor de biodiesel. În prezent, Oilright are un partener care colectează uleiul în exces, pe care nu îl folosește în producția de lumânări, un producător de biodiesel din Ungaria.

Unitate protejată cu angajați cu dizabilități

Oilright are și autorizație de unitate protejată, pentru că angajează cu precădere persoane cu dizabilități. Din cei șapte angajați, patru sunt persoane cu dizabilități, și toți au norme parțiale de muncă, iar planul este de a crește normele tuturor salariaților, pe măsura ce vor colecta mai mult ulei.

„Este foarte fain să lucrăm cu toți colegii și să construim pe diversitatea pe care fiecare o aduce în echipă. Din cei patru colegi, trei au istoric instituțional. Sunt persoane care au fost abandonate de mici, de bebeluși, devenind adulți, având o dizabilitate, au fost excluși și automat au fost transferați în centre rezidențiale segregate de persoane cu dizabilități. Lucrăm împreună cu Fundația Reabilitare Speranța pentru a-i integra la locul de muncă. Pentru o mare parte dintre colegii mei, Oilright are rolul de prim-angajator, un loc unde colegii mei dezvoltă abilitățile necesare unui loc de muncă”, a mai explicat Roxana Damaschin-Țecu.

Aici puteți asculta podcast-ul emisiunii.

Emisiunea „Green choice in local retail” este susținută de Lidl România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Cum faci lumânări din uleiul alimentar uzat? Povestea Oilright, întreprinderea socială care angajează persoane cu dizabilități