Lectură de 5 minute

14 Dec 2021 - Video

Cercetare și date în timp real prin Consumer Trends.Live. Cum arată piața produselor de îngrijire și înfrumusețare

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Companie MKOR a lansat anul acesta un nou instrument de cercetare, numit Consumer Trends.Live care arată celor interesați date în timp real privind consumul de produse, de la comportamentul clienților, la canale, branduri și retaileri preferați când vine vorba de achiziție.

„Consumer Trends.Live este proiectul meu de suflet. Prima oară ne-am gândit la el acum doi ani și s-a născut din dorința de a vedea ce se întâmplă pe piață în timp real, pe cât posibil. Dacă ne uităm la date, ele tind să vină cu întârziere, pentru că durează să fie colectate, procesate, analizate, apoi puse într-un raport, lucru care, de obicei, durează două luni, iar raportul este static. Este un efort destul de mare, este costisitor și are sens în special dacă cererea vine din partea jucătorilor mai mari, care au bugete pentru acest lucru. Eu mi-am dorit să aducem cercetarea mai aproape de antreprenori, de boutique-uri mai mici, bineînțeles și de marii retaileri, pentru că ei sunt cei vizați în studiul nostru.

Marele avantaj este că datele se actualizează în timp real, noi colectăm lunar date pe eșantioane reprezentative și ne uităm la cum evoluează trendurile în piață. Datele se tot adună și ne permit să vedem un istoric, să analizăm niște tipare, lucruri care în mod normal nu sunt la îndemână. De obicei, colectările se fac odată pe an, cel mult de două ori pe an și atunci, dacă te uiți odată pe an, poate că pierzi aspecte legate de sezonalitate sau mici nuanțe ale pieței care te pot ajuta să te adaptezi mult mai ușor”, a declarat Corina Cimpoca, fondatoarea companiei de cercetare MKOR.

Datele din Consumer Trends.Live sunt colectate online, în fiecare lună, dar se bazează și pe panelul MKOR, care are, în prezent, 50.000 de membri activi. Colectarea datelor se face pe eșantioane reprezentative după gen, vârstă și distribuție geografică.

Consumer Trends.Live acoperă șapte industrii

Consumer Trends.Live acoperă șapte industrii, iar două dintre acestea au fost deja lansate: fashion și care&beauty. Începând de anul acesta se colectează date pentru categoriile bijuterii și ceasuri, electronice și electrocasnice, IT&C, DiY și home&deco.

În primul dashboard prezentat de Corina Cimpoca în Consumer Trends.Love, cel de „Main trends”, se remarcă, în primul rând, incidența pe categorii din industrie și evoluția fiecăreia de la lună la lună, respectiv evoluția față de luna anterioară. „Intrăm în tipuri generale de consum, din ce tipuri de magazine sunt achiziționate astfel de produse, putem vedea că offline-ul domină. De asemenea, găsim informații despre frecvența de cumpărare, buget și preferința de achiziție în funcție de datele demografice. Astfel, în topul preferințelor ca locuri de cumpărături de produse de îngrijire personală și înfrumusețare se regăsesc Kaufland și Carrefour, pe lângă eMAG și drogheriile dm, explică Cimpoca.

În secțiunea „In Depth” se pot observa comportamentele pe categorii. Tot aici se descoperă brandurile preferate și diferența între online și offline privind achiziția. În general sunt preferate magazine specializate din mall, dar și cele online. Ca frecvență medie, oamenii cumpără cam de patru ori pe an. În medie, se cheltuie 180 de lei pe un parfum, iar bugetul este în creștere cu 8-9% față de luna anterioară.

La categoria „Personas” se poate afla cine sunt cei care cumpără în funcție de diferite variabile și de diferite posibilități de segmentare, după frecvență, buget și cumpărături online sau offline. Aici se remarcă în ce măsură sunt oamenii dispuși să cumpere din online, în ce măsură returnează, cât de mult își folosesc telefonul la cumpărături și cum o fac. Se constată că aplicațiile de mesagerie sunt cele mai utilizate, urmate de cele de entertainment.

Citeste si:
Kaufland lansează E-Mobility, un serviciu dedicat încărcării mașinilor electrice. Cum funcționează acesta
Kaufland lansează E-Mobility, un serviciu dedicat încărcării mașinilor electrice. Cum funcționează acesta

Cum arată publicul țintă al unui brand

În secțiunea de „Benchmarking” se explorează brandurile și cum se poziționează ele față de restul retailerilor, iar în dashboardul „Audience” se descoperă cum arată publicul țintă al brandului.

Momentan sunt 28 de branduri care au intrat în dashboard până în prezent, iar în total se monitorizează circa 35 – 40 de branduri, dar ele trebuie să îndeplinească un prag minim de respondenți pentru a avea o bază de analiză.

„Este o piață foarte fragmentată. Explorăm aici cum se poziționează un anumit brand în funcție de satisfacția clienților și de bugetele cheltuite și de categorie, dacă un anumit brand este poziționat pe mai multe categorii sau doar pe una. Cele mai bine poziționate branduri din categoria parfumuri sunt dm, Douglas, Sephora, chiar și elefant.ro, Yves Rocher și eMAG, explică Cimpoca.

În secțiunea „Digital Behaviour” se pot explora datele în funcție de dimensiunea aleasă. Spre exemplu, ne pot interesa persoanele cu studii superioare. Atunci, putem să le urmărim comportamentele de interacțiune digitală, atât în ceea ce privește interacțiunea cu telefonul mobil, ce tipuri de aplicații folosesc și interacțiunea cu tehnologiile digitale.

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață, fondată de Corina Cimpoca în anul 2013. Cimpoca are peste 15 ani de experienţă în marketing şi cercetare de piaţă, un MBA la Cotrugli Business School, un masterat în Relații Publice la UBB Cluj-Napoca și este licențiată în Ştiinţe Politice la UBB Cluj-Napoca.

MKOR are în prezent trei divizii distincte de business, prin care oferă servicii complete de marketing, pornind de la date. În completarea MKOR Research, care oferă servicii custom de cercetare și consultanță, din 2020 MKOR are și o direcție de business care se adresează retailerilor online.

Cea mai recentă inițiativă MKOR este lansarea primului studiu de piață în timp real din România, prezentată în interviul Retail.ro de azi. Consumer Trends.Live permite monitorizarea în timp real a pieței, a performanțelor proprii și a competiției, precum și explorarea caracteristicilor și comportamentului consumatorilor.

Retail.ro /  Retail.ro /  Video /  Cercetare și date în timp real prin Consumer Trends.Live. Cum arată piața produselor de îngrijire și înfrumusețare