Lectură de 3 minute

02 Oct 2023 - Știri și Noutăți

Sistemul de Garanție-Returnare: RetuRO va inaugura primul centru de numărare și sortare a ambalajelor la Bonțida 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

RetuRO, administratorul Sistemului național de Garanție-Returnare (SGR), avansează în eforturile de implementare ale proiectului în România și pregătește deschiderea primului centru regional, în județul Cluj. În acest centru, amplasat în interiorul parcului industrial Olympian din comuna Bonțida, se va realiza numărarea și sortarea ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți. 

Sursa foto: Pixabay

Construcția și amenajarea spațiului logistic aferent centrului, care va dispune de o suprafață totală de peste 4.700 de metri pătrați, este în plină desfășurare, urmând ca, în momentul finalizării acestei etape, să demareze instalarea echipamentelor de numărare și sortare asigurate de furnizorul Anker Andersen A/S din Danemarca.

RetuRO a semnat cu această companie un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale. Anker Andersen A/S va livra către RetuRO 20 de mașini de numărat în această fază, capabile să sorteze aproximativ 6,500 de ambalaje pe oră.

Centrul din județul Cluj este programat pentru deschidere oficială în data de 30 noiembrie 2023. În total, sistemul va funcționa în România cu 17 centre la nivel național, unde RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ 80.000 de comercianți.

Acestea vor fi numărate și sortate pentru a fi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosita la producția de noi ambalaje de băuturi.

Investiția în toate cele 17 centre naționale reprezintă cea mai mare parte din finanțarea 100% privată obținută de RetuRo de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu. Infrastructura SGR va fi dezvoltată treptat, până la jumătatea anului viitor, simultan cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață de producători, returnate de consumatori și colectate de comercianți.

La centrul RetuRO din Bonțida vor fi transportate, atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare.

Compania desfășoară, în acest moment, o campanie de recrutare de personal pentru toate cele 17 centre naționale, obiectivul fiind de aproximativ 600 de angajați până în vara anului viitor, dintre care cel puțin 500 vor lucra în centrele de sortare și numărare din întreaga țară.

Citeste si:
Se deschide cel de-al doilea centru de numărare și sortare a ambalajelor din cadrul SGR
Se deschide cel de-al doilea centru de numărare și sortare a ambalajelor din cadrul SGR

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sistemul de Garanție-Returnare: RetuRO va inaugura primul centru de numărare și sortare a ambalajelor la Bonțida