Lectură de 5 minute

29 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Sfaturi utile pentru culturi de căpșuni viguroase!

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Când vine vorba despre domeniul horticol, o ramură cunoscută a agriculturii, cel mai în vogă subiect o reprezintă culturile de căpșun. Sunt extrem de populare atât în țara noastră, cât și peste hotare, deoarece căpșunele au un gust aromat inconfundabil, foarte apreciat de către oameni. Mai mult decât atât, căpșunile sunt apreciate și pentru proprietățile benefice pe care le au asupra organismului. Tocmai de aceea, în România au luat amploare culturile de căpșun, deoarece există cerere din ce în ce mai mare pentru acestea.

Este un lucru benefic pentru producătorii locali, deoarece fructele din import sunt tratate chimic cu substanțe periculoase pentru organism pe termen lung, pentru a rezista drumului lung pe care îl au de parcurs, până ajung pe rafturile magazinelor noastre.

Vă doriți să deveniți antreprenori, dar nu știți ce afacere să începeți? Dacă aveți posibilitatea și înclinația, atunci de ce nu încercați să cultivați căpșuni? Plantele nu sunt deloc pretențioase și au nevoie doar de minimă întreținere pentru a crește și pentru a da roade.

Sfaturi utile pentru culturi de căpșuni viguroase

  1. Culturile crescute în câmp deschis sunt cele mai populare. Căpșunile se pretează bine pe majoritatea solurilor de la noi din țară, așadar aveți mari șanse de reușită încă din prima. Pentru rezultate eficiente, tot ce trebuie să faceți este să udați plantele suficient, să le feriți de dăunători cu ajutorul foliei de mulcire agrotextil și să eliminați resturile vegetale uscate sau drajonii.
  2. Căpșunile pot fi prelucrate, așadar se pot vinde si sub alte forme, nu doar în stare proaspătă. Se poate întâmpla uneori ca producătorii să rămână cu marfa pe stoc, nu toate perioadele sunt pline de vânzări, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să aruncați marfa cu are ați rămas, deoarece asta ar însemna risipă clară de bani, timp și energie (pe care le-ați depus pentru obținerea acelei recolte). De aceea, este bine să luați în calcul varianta în care vindeți căpșunile sub formă de dulceață, gem, marmeladă, siropuri, sucuri sau chiar sub formă congelată sau uscată.
  3. Culturile de căpșun crescute în sere sau în solarii sunt și mai profitabile, deoarece pot produce fructe pe tot parcursul anului. Astfel, dacă vă găsiți o listă de clienți fideli sau încheiați contracte cu magazinele din apropiere, atunci cu siguranță veți obține profituri frumușele și pe perioada iernii (întotdeauna fructele și legumele din extrasezon vor fi mai scumpe, pentru că se măresc și costurile pentru obținerea acestora, care constă în costuri mai mari pentru încălzire, fertilizat și așa mai departe).

Popularitatea căpșunilor în zilele noastre

Căpșunile au fost apreciate dintotdeauna. Iar în zilele noastre sunt la fel de apreciate. Din păcate, astăzi ne confruntăm cu o piață mincinoasă care ne servește pe tavă fructe din import, care nu prezintă deloc calități nutritive. Ba mai mult decât atât, sunt pline de chimicale dăunătoare. Pentru a nu cădea în această capcană, orientați-vă către culturile bio sau ecologice care sunt certificate! Există câteva și la noi în țară și au luat naștere datorită faptului că oamenii au început să înțeleagă importanța unor astfel de culturi.

Totuși, este bine de știut faptul că produsele bio sau ecologice au prețuri mult mai ridicate față de restul produselor care se regăsesc pe rafturile magazinelor. Cu toate astea, din ce în ce mai mulți oameni regândesc ce aleg să pună pe masă zilnic.

Fructele și legumele proaspete ne ajută să avem un stil de viață sănătos

Chiar dacă pare greu, este recomandat să consumăm fructele și legumele în stare cât mai proaspătă, pentru că atunci au cele mai multe proprietăți și li se simte și mirosul și gustul. Pentru a reuși acest lucru, specialiștii în nutriție ne recomandă să cumpărăm alimente în cantități mici și mai des. Să nu ținem alimentele în frigider mai mult de două zile la rând și întotdeauna să le păstrăm în cutii (caserole) închise ermetic pe fiecare în parte. Alimentele păstrate în această manieră nu vor prinde miros de la alte alimente și nu vor impregna nici frigiderul cu combinații de mirosuri care deranjează. Și alimentele se păstrează proaspete pentru mai mult timp, deoarece nu au contact cu aerul, din cauza căruia ajung să oxideze înainte devreme.

Dacă nu puteți merge des la cumpărături din diverse motive, atunci cel mai bun mod prin care puteți păstra alimentele este metoda congelării. Atât fructele, cât și legumele pot fi păstrate chiar și luni de zile în congelator, fără să își piardă aroma unică și pot fi folosite imediat pentru pregătirea altor preparate (ciorbe, smoothie-uri, prăjituri, salate și așa mai departe).

Citeste si:
Toți sunt hotărâți să vă ajute cu montajul, dar până atunci trebuie să studiați toate tipurile de folie profesională solarii!
Toți sunt hotărâți să vă ajute cu montajul, dar până atunci trebuie să studiați toate tipurile de folie profesională solarii!

Nu vă trebuie experiență în domeniu pentru a lucra cu căpșunile

Căpșunile sunt plante extrem de cunoscute și s-au scris și se vor scrie în continuare o grămadă de cărți de specialitate despre acestea. Dumneavoastră nu trebuie decât să aveți bunăvoința să descoperiți acele informații despre ele care să vă ajute să porniți o afacere cu ajutorul lor sau doar să știți cum este mai bine să le includeți în dieta zilnică, ce beneficii au pentru sănătate sau alte informații pe care le considerați relevante. Iar aceste cărți pot fi studiate chiar și online, pentru că există multe e-book-uri, PDF-uri sau audiobook-uri pe internet, încât sigur o să aveți de unde să culegeți informație.

Concluzia este că se poate trăi din culturile de căpșun, și se poate trăi bine dacă există dedicare și muncă, ambele depuse în mod egal de către dumneavoastră. Rezultatele vor veni de la sine si vor fi mai mult decât v-ați fi gândit inițial.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sfaturi utile pentru culturi de căpșuni viguroase!