McDonald`s închide temporar cele 847 de restaurante din Rusia, ca răspuns la presiunea publică de a se retrage de pe piața din Rusia, după invazia Ucrainei. Compania va continua să plătească cei 62.000 de angajați, notează Reuters.
Decizia are și o conotație simbolică, în contextul în care prima locație s-a inaugurat în centrul Moscovei, în anul 1990 și a devenit un simbol al capitalismului american după căderea Uniunii Sovietice.
Mai multe branduri globale, inclusiv McDonald`s și PepsiCo, au fost presate să se retrage din Rusia de consumatori și investitori, inclusiv de fondul de pensii al statului New York.
Coca-Cola și Pepsi au transmis că vor suspenda vânzările de băuturi în Rusia. Coca-Cola a transmis că vânzările din Rusia și Ucraina generează între 1% și 2% din vânzările nete ale companiei în 2021. PepsiCo va continua, însă, să vândă produse esențiale, precum lapte sau alimente pentru copii.
Yum Brands, compania care deține brandul KFC, suspendă investițiile în Rusia și închide 70 de restaurante KFC din cele 1.000 pe care le deține. Compania ar urma să închidă temporar toate restaurantele Pizza Hut din Rusia, 50 la număr, aflate în parteneriat cu francizorul.
Starbucks suspendă, de asemenea, operațiunile din Rusia, iar toate cafenelele vor fi închise. Lanțul are circa 130 de unități în Rusia și Ucraina.
Companii internaționale, precum H&M sau Ikea au decis să își oprească operațiunile în Rusia, iar mai mulți retaileri alimentari europeni au horărât să scoată de la raft produsele rusești. Marks & Spencer a oprit livrările către afacerea din Rusia condusă în sistem de franciză.
Uncle John a ajuns la o rețea de 10 restaurante și vrea să se extindă. În ce orașe ar urma să se deschidă francize

Mai multe branduri de lux închid temporar magazinele din Rusia și opresc afacerile în țara care a declanșat un război în Ucraina. După ce producătorul de genți Hermes și compania care deține marca Cartier au anunțat primele inițiative, acestea au fost urmate de Chanel, LVMH și Prada.