Lectură de 3 minute

03 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Ikea închide temporar magazinele din Rusia, semnalând creșteri mai mari de preț

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Retailerul de mobilier și decorațiuni Ikea își închide magazinele în Rusia și întrerupe orice aprovizionare în țară, alăturându-se valului de firme occidentale care limitează afacerile cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina, scrie Reuters. 

Vestea a venit în timp ce managerul de retail al grupului Ingka, proprietarul magazinului IKEA, a declarat pentru Reuters că producătorul de mobilă se așteaptă acum să majoreze prețurile cu o medie de 12% în acest an fiscal, față de 9% semnalate anterior, pe fondul creșterii costurilor materiilor prime și a aprovizionării.

,,Războiul are atât un impact uman uriaș și are ca rezultat perturbări grave ale lanțului de aprovizionare și ale condițiilor comerciale, motiv pentru care grupurile de companii au decis să întrerupă temporar operațiunile IKEA în Rusia'', a declarat Ingka Group într-o declarație comună.

Ingka Group, care este și unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din lume, a declarat că cele 14 mall-uri ale sale din Rusia, sub marca „Mega”, rămân deschise. În timp ce o serie de companii internaționale au oprit deja operațiunile în Rusia din cauza războiului și a sancțiunilor ulterioare împotriva țării, IKEA este una dintre primele care a oprit și afacerile cu Belarus.

Decizia de a întrerupe operaţiunile din Rusia afectează 15.000 de angajaţi, iar managerul operaţiunilor de retail al grupului Ingka, Tolga Oncu, a declarat într-un interviu că toţi angajaţii vor fi plătiţi, în ruble, pentru cel puţin următoarele trei luni.

"Grupurile companiei vor asigura stabilitatea locurilor de muncă şi a veniturilor şi le vor oferi sprijin acestora şi familiilor lor din regiune", a precizat IKEA.

Ikea produce în Rusia mai puțin de 0,5% din totalul produselor

Inter Ikea se ocupă de aprovizionarea retailerului, în timp ce Ingka Group este principalul retailer global, cu 17 magazine în Rusia și un centru de distribuție. În cursul anului trecut, până în luna august, Rusia a fost a 10-a cea mai mare piață a Ikea, cu vânzări de 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) sau 4% din vânzările totale cu amănuntul.

Ikea produce produse din lemn în trei locații din Rusia și are aproximativ 50 de furnizori direcți în țară care produc o gamă largă de bunuri. Cea mai mare parte a produselor fabricate în Rusia sunt vândute în Rusia.

Citeste si:
Reacția IKEA la acuzațiile Greenpeace: Suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu
Reacția IKEA la acuzațiile Greenpeace: Suntem în dezacord complet față de modul în care IKEA este reprezentată în acest studiu

Bunurile produse în Rusia și exportate pe alte piețe reprezintă mai puțin de 0,5% din produsele IKEA. Majoritatea bunurilor produse în Belarus, care este pur și simplu o piață de aprovizionare pentru IKEA, sunt vândute în Rusia și constau în principal din produse pe bază de lemn, saltele și canapele, mai precizează Reuters.

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au avut loc explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Kiev, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru și Kramatorsk. Rușii au ocupat clădirea administrației din Herson, primul mare oraș cucerit.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ikea închide temporar magazinele din Rusia, semnalând creșteri mai mari de preț