Lectură de un minut

26 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Concurență tot mai mare pe piața modei: H&M îi dă în judecată pe chinezii de la Shein

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Retailerul suedez de modă H&M a intentat un proces împotriva rivalului său chinez Shein, acuzându-l de contrafacerea mai multor modele de haine comercializate exclusiv de compania suedeză.

Sursa foto: Shutter

Hennes & Mauritz AB (H&M) cere daune și un ordin judecătoresc la Înalta Curte din Hong Kong, pentru a împiedica retailerul de modă rapidă Shein să îi încalce drepturile de autor și mărcile comerciale. Citația datează din iulie 2021, iar acum a fost confirmată de retailerul suedez, informează retaildetail.eu.

Detaliile procesului au fost făcute publice după o audiere care a avut loc pe 21 iunie. Acestea includ fotografii a zeci de articole, de la costume de baie la pulovere, care, potrivit H&M, dovedesc că Shein i-a furat modelele. Următoarea audiere va avea loc la 31 iulie.

Shein, dată în judecată și de alți retaileri

Aceasta nu este prima dată când Shein este acuzată de plagiat: numai în SUA au fost intentate peste o duzină de procese numai în acest an împotriva companiei chineze de modă pentru presupuse încălcări ale proprietății intelectuale. De obicei, acestea se încheie cu o înțelegere extrajudiciară.

Faptul că H&M își atacă acum în mod deschis rivalul în plină dezvoltare este remarcabil - dar nu de neînțeles în lumina concurenței tot mai mari de pe piața modei: cu produsele sale ultra ieftine, Shein vrea să devină mai mare decât H&M și Zara la un loc.

Platforma chineză vrea să intre în bursă în acest an, dar a fost criticată nu doar pentru încălcarea drepturilor de autor, ci și pentru condiții de muncă extrem de discutabile și pentru lipsa de transparență.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Concurență tot mai mare pe piața modei: H&M îi dă în judecată pe chinezii de la Shein