Lectură de 2 minute

13 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Compania Nike, acuzată de exploatare prin muncă forțată a uigurilor din China

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Nike și Dynasty Gold fac obiectul unor investigații privind acuzațiile de exploatare prin muncă forțată a uigurilor, o minoritate musulmană, a anunțat marți biroul canadian al Ombudsmanului pentru responsabilitate corporatistă.

Sursa foto: Pixabay

"Nike Canada Corp (Nike) și Dynasty Gold Corporation (Dynasty Gold) sunt acuzate că au sau au avut lanțuri de aprovizionare sau activități în Republica Populară Chineză care au exploatat muncitorii uiguri prin muncă forțată", se arată într-un comunicat citat de fashionunited.es.

Timp de mai mulți ani, rapoarte ale unor ONG-uri au denunțat exploatarea în China a membrilor minorității uigure din regiunea Xinjiang, în câmpuri, ateliere și fabrici care furnizează materii prime sau produse finite.

În afară de Nike, marile branduri textile, precum Adidas, Lacoste, Gap, Puma și H&M, printre altele, au fost acuzate că profită de pe urma acestei "munci forțate".

Nike Canada este suspectată că are "relații de aprovizionare cu mai multe companii chineze" care sunt "identificate ca fiind companii care au folosit sau au beneficiat de munca forțată a uigurilor", se mai arată în raport.

Reclamanții subliniază că "nimic nu indică faptul că Nike Canada a luat măsuri concrete pentru a se asigura, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că munca forțată nu făcea parte din lanțul său de aprovizionare".

O alianță formată din 28 de organizații ale societății civile a făcut mai multe plângeri în iunie 2022 cu privire la activitățile din străinătate ale acestor companii canadiene.

Cea de-a doua anchetă a fost deschisă împotriva companiei miniere Dynasty Gold, care ar fi "beneficiat de utilizarea muncii forțate a uigurilor la o mină din China în care deține o participație majoritară".

Citeste si:
Protest al angajaților Inditex după ce compania a raportat profituri record
Protest al angajaților Inditex după ce compania a raportat profituri record

Ambele companii au negat acuzațiile

Anunțul investigațiilor a fost salutat de Uyghur Rights Advocacy Project, o organizație pentru drepturile uigurilor cu sediul în Ottawa, care a declarat că este "un pas important în direcția corectă".

Timp de mai mulți ani, autoritățile chineze au fost acuzate de țările occidentale de încarcerarea în masă a uigurilor și a membrilor altor minorități majoritar musulmane în lagăre de reeducare, în urma unor atacuri sângeroase în regiunea Xinjiang.

În februarie 2021, Parlamentul Canadei a adoptat o moțiune fără caracter obligatoriu care echivalează tratamentul aplicat de China minorității sale uigure cu un "genocid", provocând furia Beijingului.

În aprilie, justiția franceză a închis o anchetă preliminară împotriva giganților din industria textilă Uniqlo și Inditex, acuzați de asociații că exploatează munca forțată a uigurilor. O nouă plângere a fost depusă în luna mai.

În aceeași lună, parlamentari americani au cerut autorității de reglementare de pe Wall Street să ceară o anchetă independentă privind acuzațiile de muncă forțată a uigurilor la companiile textile cotate la bursă, inclusiv Nike.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Compania Nike, acuzată de exploatare prin muncă forțată a uigurilor din China