Lectură de un minut

26 Mar 2024 - Știri și Noutăți

Protest al angajaților Inditex după ce compania a raportat profituri record

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Angajații Inditex au protestat în mai multe orașe spaniole. Aceștia cer condiții salariale mai bune, acum că grupul de modă plătește un dividend record și a înregistrat profituri care au crescut vertiginos.

Sursa foto: unsplash

Sindicatele spaniole consideră că angajații ar trebui să participe la profitul net de 5,4 miliarde de euro pe care compania l-a obținut anul trecut. Profitul a crescut cu 30% și a dus la o plată a dividendelor către acționari cu 28% mai mare, cea mai mare din istoria grupului de modă.

Anul trecut, Inditex a implementat o creștere salarială de 20% pentru angajații magazinelor sale din Spania, iar anul acesta, angajații au dreptul la un bonus unic de 1.000 de euro. La nivel global, salariile la Inditex au crescut în medie cu 9% anul trecut. Cu toate acestea, sindicatele cer acum bonusuri suplimentare pentru lucrătorii care sunt angajați de mai mult de patru ani, potrivit retaildetail.eu.

Și alți comercianți cu amănuntul urmăresc cu atenție protestele: rezultatul ar putea crea un precedent pentru relațiile de muncă în industria fast-fashion, unde există tot mai multe apeluri la responsabilitate corporativă, în ciuda marjelor de profit reduse și a creșterii concurenței în acest sector. Sindicatele susțin că mai mult de jumătate dintre cei 27.000 de lucrători Inditex din Spania au semnat o petiție prin care cer o distribuție mai echitabilă a profiturilor. În timpul acțiunilor, magazinele au rămas deschise ca de obicei.

Pe lângă Zara, Inditex deţine şi lanţurile de magazine Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius şi Oysho.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Protest al angajaților Inditex după ce compania a raportat profituri record