Lectură de 4 minute

17 Mai 2024 - Știri și Noutăți

ANPC: Noi reguli pentru comercianții de legume și fructe 

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

ANPC a informat, printr-un comunicat de presă, că a publicat pe site-ul său un proiect de ordin, aflat în dezbatere publică, privind normele obligatorii pentru comercializarea legumelor și fructelor. Potrivit instituției, noul ordin vine ca o completare a unui act normativ similar publicat în 2021, în vederea unei mai bune informări a consumatorilor.

 

Sursa foto: Unsplash

Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC a declarat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în piețe.

”Având în vedere rezultatele acțiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în piețe, astfel încât abrevierile țărilor de origine, calitatea/calibrul produsului și numele producătorului să fie clare și ușor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informații contradictorii despre produs”, a spus Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Obligațiile pe care trebuie să le respecte țăranii potrivit noului proiect propus de ANPC
Proiectul de ordin stabilește care condițiile necesară a fi îndeplinite de către operatorii economici care comercializează legume și fructe:

  • mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerinţele de metrologie aplicabile, conform tipului şi specificului produsului;
  • preţul produselor trebuie să fie afişat vizibil şi înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile;
  • denumirea produselor ce se comercializează trebuie să fie afişată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi;
  • produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilităţii minimale, conform informaţiilor înscrise pe ambalaj/etichetă şi/sau conform informaţiilor transmise de furnizor sau producător, după caz;
  • produsele ce se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preţ, precum şi în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene;
  • legumele și fructele ce se comercializează în interiorul piețelor trebuie să aibă afișată pe eticheta de produs, următoarele informații: denumire produs și categoria de calitate; specie sau soi, după caz; ţara de origine; denumire producător / ambalator / expeditor; calibrul, dacă este cazul;
  • laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peştele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător, precum şi orice condiţii specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autorităţile competente;
  • vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului, potrivit anpc.ro.

Acțiuni de control în luna aprilie

În prima jumătate a lunii aprilie 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, la nivelul întregii țări, ample acțiuni de control care au vizat verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.

Principalele abateri de la legislația în vigoare constatate au fost:

  • comercializarea de legume și fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, picuri de condens
  • comercializarea unor legume și fructe nesortate, astfel încât să corespundă nivelului de calitate indicat pe etichetă, fragmentate (care nu erau întregi și sănătoase), deshidratate, cun urme de alterare
  • nerespectarea condițiilor de depozitare a legumelor și fructelor proaspete, prin depozitarea acestora direct pe paviment, în spații neigienizate, pline de praf și urme de noroi, cu insecte
  • nerespectarea cantităţii înscrise pe etichetă la legumele și fructele preambalate (cantitatea rezultată prin cântărire era mai mică decât cea inscripționată pe eticheta de produs)
  • comercializarea unor legume și fructe preambalate cu ambalaje deteriorate
  • deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit (la 82 % din cantitatea de legume și fructe verificate)
  • lipsa totală a elementelor de identificare-caracterizare
  • lipsa înscrierii ţării de origine sau informarea eronată cu privire la aceasta, pe eticheta de produs
  • lipsa mențiunii privind categoria de calitate
  • lipsa documentelor de proveniență
  • lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete
  • comercializarea unor fructe care aveau menționat pe ambalajul de transport că au coaja tratată cu imazalil, dar această informare lipsea de la raft
  • abateri de informare privind regimul promoțiilor
  • lipsa afişării preţului pe produs şi/sau a preţului pe unitatea de măsură pentru fructele şi legumele comercializate
  • neafişarea în mod vizibil, lizibil a preţurilor de vânzare ale produselor
  • lipsa/expirarea verificării metrologice a cântarelor folosite
  • comercializarea în spaţii în care lipsește/nu se afişează autorizaţiile de funcţionare
  • lipsa afișării documentelor necesare funcționării (autorizații, certificate de producător etc.).

Citeste si:
Recomandări ANSVSA în perioadele caniculare: cum păstrăm mâncarea pentru a evita toxinfecțiile alimentare
Recomandări ANSVSA în perioadele caniculare: cum păstrăm mâncarea pentru a evita toxinfecțiile alimentare
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  ANPC: Noi reguli pentru comercianții de legume și fructe