Lectură de 2 minute

07 Dec 2020 - Opinii

Buy local or bye-bye local

Andra Imbrea

Abonează-te pe  

Despre cum eticheta Made in Ro devine mai importantă pentru consumatori tot vorbim de câțiva ani încoace. Produsele românești au devenit tot mai căutate și consumate în ultimii ani, au început să fie considerate de o mai bună calitate față de cele importante, iar Made in Ro a început să fie un factor diferențiator care să determine achiziția.

Acest articol a apărut inițial ca Nota Redacției în newsletterul săptămânal retail.ro, la care vă puteți abona aici.

În ultimele două săptămâni, doi mari retaileri au anunțat investiții majore în programe de producție locală: marca Raftul Românesc deținută de Kaufland are carne de origine 100% românească, de la porci nu doar crescuți, ci și născuți în România și retailerul vrea să extindă programul de stimulare a producției interne de carne de porc, iar Penny și-a luat angajamentul ca în următorii trei ani 60% din sortiment să fie produs în România, ingredientul principal să fie fabricat în România, iar procesarea intermediară să fie și ea realizată local.

Desigur, sunt mult mai multe inițiative și măsuri luate de-a lungul timpului de companii care vor sa promoveze și să încurajeze consumul și producția locală. Producătorii și retailerii mizează pe feelingul pozitiv al consumatorilor pentru care achiziția unui produs românesc înseamnă susținerea economiei românești. Iar acum, în pandemie, nevoia de sprijin s-a accentuat, după cum probabil știm cu toții.

Că a fost vorba despre micii fermieri cărora li s-a închis piața, că a fost vorba despre brandul românesc de fashion căruia i s-a închis centrul comercial unde își desfășura activitatea, că a fost vorba despre producători din FMCG cu probleme în lanțul de aprovizionare, cu sincope în activitate din cauza răspândirii covid printre angajați, afacerile locale au avut de tras anul acesta. Unele au tras obloanele, altele și-au redus activitatea sau oferta, cert este că anul acesta, mai mult ca oricând, afacerile românești au avut și au nevoie în continuare de sprijin.

Circulă de câteva zile pe Facebook o listă cu recomandări de producători locali, magazine și boutique-uri de unde să cumpărăm cadouri de Crăciun. În cazul în care nu am renunțat la oferit cadouri anul acesta, de ce să nu cumpărăm cadouri de la mici branduri și producători români, unele aflate chiar la limita supraviețuirii, și să îi ajutăm să treacă cu bine peste această piatră de încercare?

Mai ales că dacă pandemia ne-a arătat ceva este să nu luam nimic for granted. Iar câteodata diferențele mici sunt, de fapt, mari și contează mai mult decât am crede. Iar între "buy" și "bye" e doar o astfel de mică diferență.

Sursă foto: Dan Burton on Unsplash

Citeste si:
Zeci de producători locali, în magazinele Profi din Olt: ce produse găsim la Raftul cu Bunătăți
Zeci de producători locali, în magazinele Profi din Olt: ce produse găsim la Raftul cu Bunătăți

Retail.ro /  Retail.ro /  Opinii /  Buy local or bye-bye local