Lectură de 5 minute

23 Dec 2022 - Opinii

Automatizarea retailului: o cale către eficiență sau amenințare pentru locurile de muncă?

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Într-o lume în care schimbările globale și regionale sunt din ce în ce mai rapide iar crizele se înlănțuie una după alta, consumatorii ajung să își redefinească obiceiurile și modul în care fac achizițiile. Trăim într-o economie în care capacitatea de adaptare, pro-activitatea, eficiența și agilitatea fac o diferență majoră. Retailul trebuie să se adapteze rapid pentru a supraviețui și a prospera. 

Sursa foto: ALIANT

Acest articol de opinie a fost realizat de Bogdan Ciubotaru, Managing Partner, ALIANT.

În același timp, avântul pe care tehnologia l-a luat potențează chiar aceste schimbări ale pieței și oferă în egală măsură oportunități valoroase în business-ul de retail.

În acest context, o întrebare ia amploare: "Cum putem folosi tehnologia pentru a eficientiza? Putem face ca anumite procese sau operațiuni să fie executate mai repede, fără erori și fără implicare umană? Putem face mai mult cu mai puțin? Și, în același timp, am putea obține și avantaje competitive care să ne propulseze pe piață?

Răspunsul este dat de hyper-automation. Acesta este un termen care se referă la utilizarea mai multor tehnologii precum Robotic Process Automation (RPA), Chatbots și Realitatea Augmentată (AR) pentru a automatiza cât mai multe procese de business.

Automatizarea poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra eficientizării afacerilor și poate ajuta la reducerea costurilor și la creșterea productivității. În același timp, automatizarea poate oferi oportunități noi de afaceri prin intermediul dezvoltării de produse și servicii noi. Însă, automatizarea vine și cu provocări, cum ar fi schimbările în modelul de afaceri și îngrijorări privind pierderea locurilor de muncă.

ROBOTIC PROCESS AUTOMATION (RPA)

Un exemplu de soluție de hyper-automation care poate fi utilă în retail este Robotic Process Automation (RPA). Tehnologia implică utilizarea de "roboți software" pentru a automatiza procesele repetitive și rutiniere, cum ar fi introducerea de date, rularea unor procese din departamentele Financiare, verificarea și actualizarea stocurilor sau procesarea comenzilor. Aceasta poate ajuta la economisirea de timp și la reducerea erorilor, oferind în același timp o mai mare flexibilitate.

CHATBOTS

Un alt exemplu de tehnologie inovatoare care poate fi utilă în retail este chatbot-ul cu AI conversațional. Chatbot-ul permite interacțiunea cu clienții prin intermediul mesajelor de chat sau vocale, oferind răspunsuri la întrebări frecvente sau ajutând la rezolvarea problemelor. În ultimii ani, această tehnologie s-a dezvoltat masiv, printre cele mai cunoscute aplicații fiind ChatGPT care a uluit întreaga lume prin capacitatea de a purta conversații naturale și de a da răspunsuri extrem de clare și utile.

Citeste si:
„Febra bumbacului” și problemele legate de sustenabilitate, pe cale să declanșeze noi scumpiri în industria modei
„Febra bumbacului” și problemele legate de sustenabilitate, pe cale să declanșeze noi scumpiri în industria modei

Chatbot-ul poate fi utilizat pentru a oferi asistență clienților în timp real, atât angajaților, poate elibera adeverințe de salariat, informații legate de zilele de concediu rămase, etc, cât și clienților finali, oferind sugestii și informații utile, ceea ce îmbunătește experiența în ansamblul ei și poate ajuta la creșterea vânzărilor, reducerea costurilor interne și a vitezei proceselor operaționale.

REALITATE AUGMENTATĂ (AR)

AR este o altă tehnologie inovatoare ce poate fi utilă pentru companiile de retail pentru că implică adăugarea de elemente virtuale la lumea reală prin intermediul echipamentelor de vizualizare, cum ar fi smartphone-uri, tablete sau ochelari de realitate augmentată.

În retail, AR poate fi utilizată pentru a oferi clienților o experiență mai personalizată și interactivă, cum ar fi posibilitatea de a vedea cum ar arăta un produs în diferite culori sau în diferite medii.

Realitatea augmentată poate fi utilizată în depozitele logistice pentru a ghida lucrătorii pe motostivuitoare prin intermediul echipamentelor de vizualizare, cum ar fi ochelarii de realitate augmentată. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea eficienței și productivității lucrătorilor și poate reduce riscurile de accidentare, întrucât lucrătorii pot primi instrucțiuni vizuale în timp real, cum ar fi indicații privind locul în care trebuie să depoziteze sau din care să ia produsele. De asemenea, AR poate afișa informații despre produse, cum ar fi greutatea sau dimensiunile, ceea ce poate ajuta la evitarea erorilor în procesarea comenzilor.

AMENINȚĂ HYPER-AUTOMATION LOCURILE DE MUNCĂ?

Tehnologia de hyper-automation poate fi văzută ca o amenințare pentru locurile de muncă din retail, deoarece automatizarea poate înlocui anumite procese care sunt realizate în prezent de către oameni. Însă, în general, beneficiile și oportunitățile create sunt de natură să creeze mai multe locuri de muncă.

În primul rând, automatizarea nu va înlocui complet locurile de muncă, ci doar anumite procese, standardizate, repetitive și prea consumatoare de timp pentru a fi făcute de către oameni. Astfel, angajații se vor putea concentra asupra altor procese care necesită abilități umane, cum ar fi operațiuni mai complexe, sarcini creative sau luarea de decizii.

În al doilea rând, automatizarea ajută la îmbunătățirea eficienței și productivității afacerilor, ceea ce poate duce la creșterea competitivității companiei și a cererii pentru produsele și serviciile sale. O creștere a business-ului înseamnă crearea de noi locuri de muncă.

În al treilea rând, automatizarea poate ajuta la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați, eliminând munca repetitivă, de rutină sau acele activități care prin natura lor prezintă un risc mai mare de accidentare și lasă loc activităților cu valoare adaugată mai mare, cu impact direct în strategie, creșterea veniturilor și a profitabilității.

Retail.ro /  Retail.ro /  Opinii /  Automatizarea retailului: o cale către eficiență sau amenințare pentru locurile de muncă?