Lectură de 3 minute

28 Apr 2021 - Interviuri și Analize

Tranzacții imobiliare de aproape 100 mil. euro la început de an. Parcurile de retail, căutate de investitori în România

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

InvestiÈ›iile imobiliare realizate în România în primul trimestru din 2021 au totalizat 98 milioane de euro, în scădere cu 19% față de volumul tranzacÈ›ionat în aceeaÈ™i perioadă a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al CBRE, companie de consultanță imobiliară.

Clădirile de birouri din BucureÈ™ti È™i spaÈ›iile industriale din vestul țării au generat cel mai mare volum investiÈ›ional. În total, în primele trei luni, au fost închise nouă tranzacÈ›ii imobiliare, cu o valoare medie de 11 milioane de euro, arată datele CBRE Research.

Cea mai mare tranzacÈ›ie a fost reprezentată de achiziÈ›ia clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituÈ›ia bancară BCR către fondul austriac de investiÈ›ii Immofinanz pentru aproximativ 36 milioane de euro.

„Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 mil. euro din volumul total a fost generat de tranzacÈ›ii cu spaÈ›ii industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 mil. euro. Aceasta evoluÈ›ie confirmă interesul investitorilor către proiectele industriale si presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment.

Încă 20 mil. euro au fost investiÈ›i în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni. În continuare, ne aÈ™teptăm la achiziÈ›ia de noi clădiri de birouri, precum È™i de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât È™i în celelalte pieÈ›e din Europa Centrală È™i de Est”, a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Capitala, destinația preferată a investitorilor

În ceea de priveÈ™te atractivitatea oraÈ™elor È™i disponibilitatea produselor imobiliare pentru investiÈ›ii, BucureÈ™ti a continuat să fie destinaÈ›ia preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total de 98 mil. euro tranzacÈ›ionat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacÈ›ii.

Alte oraÈ™e care au atras atenÈ›ia investitorilor la începutul acestui an au fost TimiÈ™oara, Arad È™i CaransebeÈ™, în special pentru achiziÈ›iile de proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 mil. euro.

Austriecii și cehii, cei mai activi investitori

Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria È™i Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacÈ›ionat în primele trei luni, confirmând astfel secvenÈ›ialitatea fluxului de capital din Europa Centrală È™i de Est, indicată de CBRE la începutul anului. Investitorii români au fost implicaÈ›i în 4% din volumul tranzacÈ›ionat, respectiv în achiziÈ›ia unei clădiri de birouri în BraÈ™ov.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

Randamentele investițiilor imobiliare au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spațiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale și 7% pentru retail.

În Europa Centrală È™i de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România È™i Slovacia), volumul investiÈ›iilor imobiliare a atins 1,95 mld euro în primul trimestru din 2021, la jumătate față de aceeaÈ™i perioadă a anului trecut, conform datelor CBRE.

CBRE este o companie de servicii comerciale È™i investiÈ›ii în real estate din lume, cu peste 100.000 de angajaÈ›i (fără a include afiliaÈ›ii).

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri È™i Analize /  TranzacÈ›ii imobiliare de aproape 100 mil. euro la început de an. Parcurile de retail, căutate de investitori în România