Lectură de 4 minute

30 Mai 2022 - Interviuri și Analize

Topul producătorilor de carne: schimbări în clasament și achiziții importante

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Liderii din clasamentul procesatorilor și producătorilor de carne din România rămân neschimbați, Smithfield și Unicarm ocupând pozițiile fruntașe, în timp ce în rândul următorilor jucători sunt mai multe schimbări, cele mai notabile fiind intrarea Elit pe podium și coborârea companiei Agricola de pe locul patru pe șapte.

Liderul procesatorilor și producătorilor de carne rămâne, în continuare, Smithfield din Timișoara, companie care aparţine grupului cu acţionariat chinez WH Group, cu o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, similară anului anterior, o pierdere de 72,2 milioane de lei și 2.399 de salariați, în 2020. Numărul angajaților a rămas constant, însă compania a ieșit pe pierdere în primul an de pandemie, după un profit de 53,6 milioane de lei.

Pe locul al doilea în clasament este Unicarm, controlată de omul de afaceri Vasile Lucuţ din Satu Mare. Compania a raportat pentru anul 2020 o cifră de afaceri de 671,3 milioane de lei, în ușoară creștere față de anul anterior, în timp ce profitul s-a dublat și a ajuns la 25,5 milioane de lei, având mai mulți angajați, 3.026.

Elit completează podiumul, având la fabrica din Alba 1.848 de angajați. Compania, cumpărată în 2017 de Smithfield de la omul de afaceri Dorin Mateiu, avea în 2020 afaceri de 619 milioane de lei, ceea ce a propulsat-o pe a treia poziție din clasament, detronând Aaylex și Agricola. Compania a înregistrat un profit de 55 de milioane de lei și avea 1.848 de angajați, în 2020.

Brandul Cocorico coboară pe locul 4

Aaylex, care deține brandul de carne de pui Cocorico, ocupă locul 4 în clasament, potrivit datelor din 2020 transmise de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Aaylex Prod, radiată în 2021, avea afaceri de 538,4 milioane de lei, în 2020, în scădere cu 6,4% față de anul anterior, o pierdere de 42,4 milioane de lei și 872 de angajați. În prezent funcționează societatea Aaylex One, unde au fuzionat Avicola Bacău și alte societăți. Aaylex a finalizat anul trecut, în mai, procesul de achiziție a companiei Banvit Foods Romania, producător de furaje, pui de o zi si ouă de incubat, membră a grupului BRF.

Caroli Foods urmează în clasament, cu afaceri de 500 de milione de lei, în creștere cu 2,4% față de 2019, cu un profit de aproape 40 de milioane de lei și 950 de salariați, în 2020. Compania deținută de mexicanii de la Sigma Alimentos a investit, în 2021, 450.000 de euro în noua gamă de produse gata preparate Meastro, iar de anul acesta va stoca mai multe materii prime congelate, după ce a închiriat un depozit de 6.800 de metri pătrați în Pitești.

Recunoștința Prodcom, din Filipeștii de Pădure, compania care administrează fabrica de mezeluri a Cris-Tim, a înregistrat o cifră de afaceri de 464,6 milioane de lei, în scădere cu 3%, un profit de 6,8 milioane de lei și 907 angajați, în 2020.

Afaceri în scădere pentru Agricola

Agricola a raportat pentru anul 2020 o cifră de afaceri de 461,3 milioane de lei, în scădere cu 7,9% față de anul anterior, ceea ce a coborât-o de pe podium. Compania din Bacău avea profit de 7,3 milioane de lei și 1.987 de angajați. Agricola s-a numărat printre companiile investigate de Consiliul Concurenței pentru creșterea artificială a prețurilor, în 2021.

Citeste si:
Ouă de Paște: cât costă anul acesta și cum recunoaștem ouăle de calitate
Ouă de Paște: cât costă anul acesta și cum recunoaștem ouăle de calitate

Sursa: Oficiul Național al Registrului Comerțului

Scandia Food are cea mai mare creștere dintre procesatorii și producătorii de carne, înregistrând o cifră de afaceri de 373,9 milioane de lei, cu aproape 37% mai mare decât în 2019. Anul trecut, compania a cumpărat o fabrică de mâncăruri congelate pe bază de carne și și-a făcut, astfel, intrarea în categoria de congelate și a mai achiziționat producătorul de mezeluri Agra’s.

Abatorul Periș urmează în clasament, cu afaceri de 329 milioane de lei, în scădere cu 1,4% și un profit de 5,4 milioane de lei., în 2020 De anul trecut, Periș are spații dedicate în hipermarketurile Auchan și cora.

Vâlcenii de la Diana, companie antreprenorială românească controlată de familia Crăciunescu, intră în clasamentul din 2020, cu afaceri de peste 300 de milioane de lei, în scădere cu 18% față de anul anterior, un profit de 22,5 milioane de lei și 509 angajați. Grupul Diana este format din trei companii, una de fabricare a produselor din carne, cea de retail alimentar și firma de imobiliare.

Printre cei mai mari jucători de pe piața de prelucrare și producție de carne din România se mai regăsesc Fox, Albis, Meda Prof 98, Ana & Cornel și Sergiana.

Sursa foto: tomwieden, Pixabay

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Topul producătorilor de carne: schimbări în clasament și achiziții importante