Lectură de 6 minute

25 Feb 2022 - Interviuri și Analize

Tiberiu Stoian, Exonia: Importam hârtie și din Rusia. Ne așteptăm la creșteri rapide ale costurilor materiilor prime europene

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Fabrica Exonia din Iași importa din Rusia circa 20-25% din hârtia necesară producerii ambalajelor, materie primă unde prețul a crescut cu 125% în ultimul an. Compania se așteaptă ca prețurile la hârtie să crească, odată cu intrarea în vigoare a restricțiilor care se vor impune Rusiei de către Uniunea Europeană, după invazia Ucrainei. Lanțul de aprovizionare va fi afectat, iar cererea ar putea să depășească rapid oferta din piață, urmând ca majorările de costuri să fie transferate treptat în prețul produsului finit.

Actualizare ora 22:00

În articolul publicat inițial, era menționat faptul că Exonia importă în prezent hârtie din Rusia. La ora actualizării acestui articol, Exonia nu mai importă hârtie din Rusia. Compania a primit notificări de la toți furnizorii din Rusia că au sistat procesarea comenzilor pentru România, din cauza conflictului din Ucraina, care nu mai permite tranzitul feroviar prin această regiune.

„Contextul geopolitic din ultimii doi ani deja a generat niște efecte în lanț și sunt de notorietate scumpirile și dificultățile din toate lanțurile de aprovizionare, în special scumpirile materiilor prime, care au avut deja un impact destul de important în economia Uniunii Europene, în general și în special în economia României, unde ne impactează activitatea de producție. Ne-am confruntat în ultimul an cu majorări ale costurilor materiilor prime, al hârtiei, pe care noi o importăm parțial și din Rusia, cu aproximativ 125%. Acest impact s-a resimțit și în prețurile noastre, iar ulterior în lanțul de aprovizionare și în prețurile produselor alimentare.

Conflictul din Ucraina duce la un alt nivel problema cu care ne confruntăm deja, motiv pentru care ne așteptăm la niște creșteri rapide ale costurilor materiilor prime, iar primul impact deja s-a resimțit pe burse – a impactat costurile energiei electrice, ale gazului și ale petrolului la nivel mondial. Materiile prime pe care noi le folosim la fabrica de ambalaje utilizează aceste categorii de resurse, în special energia electrică și gazul. Din acest motiv, ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să avem un impact extraordinar în ceea ce privește costul materiilor prime. Am anticipat că se poate ajunge aici și am aprovizionat cu o cantitate mare de materii prime, astfel încât impactul pe care noi o să îl resimțim nu o să fie unul extraordinar de mare, cel puțin într-o primă etapă”, a explicat Tiberiu Stoian într-o declarație acordată Retail.ro.

Cresc prețurile la materii prime, iar cererea ar putea depăși oferta

Odată cu intrarea în vigoare a restricțiilor, companiile din Uniunea Europeană care se aprovizionau din Rusia vor fi obligate să găsească alți furnizori, prețurile ar putea fi mai mari, iar costurile vor crește odată cu transportul, existând riscul ca cererea să depășească oferta.

„Problema cu care ne vom confrunta pe termen mediu va fi, cel mai probabil, legată de restricțiile care cu siguranță vor fi impuse Federației Ruse pentru exportul de materie primă în Europa. Din acest punct de vedere, ne așteptăm la o creștere a costurilor materiilor prime și ca urmare a dezechilibrării raportului între cerere și ofertă. Evident, noi va trebui să ne bazăm exclusiv pe cele fabricate în Europa, care oricum eram puțin mai scumpe, din punctul de vedere al costului de aprovizionare, comparativ cu cele fabricate în Rusia. Într-o primă etapă, nu vom fi așa tare impactați, pentru că procentul din aprovizionarea noastră care depindea de materiile prime din Rusia nu a depășit niciodată 20-25%.

Cel mai probabil, un prim impact va fi în producția furnizorilor noștri, care vor resimți destul de puternic acest șoc. Bineînțeles, asta se va răsfrânge în prețul produsului finit, al hârtiei. Ulterior, la rândul nostru, va trebui să transferăm această creștere a prețului în prețul produselor noastre, pe care le exportăm, în cea mai mare parte. Ne așteptăm să existe niște majorări de costuri ale transportului internațional, în special cele intermodale și cele navale, situație care, de asemenea, va avea un impact în prețul produselor noastre și încercăm, pe cât posibil, prin intermediul relațiilor deja consolidate cu partenerii americani, în mod special, să le contracarăm prin a le introduce în prețul final al produselor în mod treptat, astfel încât utilizatorii finali să nu sesizeze un impact major”, a spus Stoian.

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

„Raționalizarea” materiilor prime

În plus, problemele din lanțul de aprovizionare ar putea genera o „raționalizare” a materiilor prime pentru care este cerere mare.

„Un alt aspect pe care îl consider relevant este dificultatea și mai mare de aprovizionare cu materii prime, chiar dacă prețul va crește cu minimum 25%, însă problema cea mai mare nu este legată de creșterea costului de aprovizionare, ci de dificultățile de lanțul de aprovizionare. Odată ce vor fi excluși furnizorii din Federația Rusă, se va pune presiune și mai mare pe producătorii europeni, ale căror capacități de producție nu sunt elastice, pentru a putea fi dimensionate pe măsura creșterii cererii. Ne așteptăm la „raționalizarea” resurselor și va trebui să găsim soluții.

Deja am început să căutăm să dezvoltăm relații cu furnizori și producători importanți de hârtie, care au capacitățile de producție amplasate în America de Sud, de exemplu. Sunt producători importanți, pe care noi i-am evitat în ultimii ani, din cauza distanței, care ne-ar fi generat costuri suplimentare de aprovizionare. În contextul în care costurile la producătorii europeni vor crește, încerăm să stabilim parteneriate cu cei americani”, a explicat Stoian.

Investițiile, sub semnul întrebării?

Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea afecta și investițiile în România, pe care unele companii ar putea să o considere o zonă de risc.

„Un alt impact asupra mediului antreprenorial îl reprezintă relația cu potențiali investitori în Europa Centrală și de Est, care, cu siguranță, în perioada următoare vor fi mai rezervați, vor evita să facă investiții în zona Mării Negre, considerând-o, pe bună dreptate, relativ riscantă. Acest aspect nu ne avantajează, pentru că, pentru fabrica noastră, anul 2022 este important, pentru că avem programate creșteri ale capacităților noastre de producție”, a mai spus Stoian.

Planul Exonia este ca până în 2024 să crească capacitatea de producție a ambalajelor biodegradabile cu 300%. Anul acesta, Exonia a bugetat investiții de 12 milioane de euro pentru a reloca producția în Iași, într-un spațiu de zece ori mai mare, care va permite creșterea volumelor livrate. Banii se vor duce spre noi echipamente și un parc fotovoltaic care va susține circa 70% din producția de energie electrică, un sector unde prețurile au explodat în ultimele luni din acest an.

Rusia a început joi dimineață, 24 februarie, invazia Ucrainei pe mai multe flancuri. Au fost raportate explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. Autoritățile ucrainene au declarat legea marțială și au raportat peste 1.100 de morți și mai bine de 300 de răniți.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Tiberiu Stoian, Exonia: Importam hârtie și din Rusia. Ne așteptăm la creșteri rapide ale costurilor materiilor prime europene