Lectură de 4 minute

22 Nov 2021 - Interviuri și Analize

Studiu Confidex: Managerii estimează reintrarea în recesiune, iar încrederea lor în economie scade

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Încrederea managerilor în economia românească a scăzut până la nivelul de la debutul pandemiei, iar perspectivele economice pentru următoarele luni s-au înrăutățit: 41% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea, în comparație cu 17% în semetru din 2021. Principalele îngrijorări pentru perioada următoare sunt definite de lipsa forței de muncă, de creșterea prețului materiilor prime și de creșterea inflației, conform rezultatelor Confidex S2 2021 publicate de Impetum Group.

 

„Scăderea indicelui Confidex la un nivel similar cu cel de la începutul pandemiei vine pe fondul accentuării unor efecte pe termen lung ale crizei Covid-19, precum perturbările din lanțurile de aprovizionare ce afectează în mod direct producția industrială. De asemenea, sunt și câteva efecte pe termen scurt, generate de criza politică și de valul IV care destabilizează perspectivele forței de muncă. Confidex S2 2021 ne arată nu doar că managerii și-au pierdut o bună parte din încredea în economie, ci și o posibilă reintrare în recesiune, indicată de un procent foarte mare, 41% dintre manageri.

Practic înțelegem că se suprapun două crize – cea sanitară și perspectiva unei eventuale noi crize economice, în care economia este lovită de scumpirea energiei, creștera prețurilor și alte efectele directe ale crizei sanitare. Iar revenirea din aceste crize este estimată într-un orizont de minimum doi ani, dar chiar trei ani și jumătate pentru economia românească pe ansamblu”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Mai mulți manageri cred că PIB-ul va scădea

Față de studiul Confidex desfășurat la începutul lui 2021, observăm o involuției a stării de spirit a managerilor și o întărire a percepțiilor negative: s-a dublat ponderea celor care cred că PIB va scădea (41% vs 17% în Q1 2021), a crescut ponderea celor care cred că puterea leului va scădea (86% vs 77% în Q1 2021) și a crescut ponderea celor care cred că inflația va crește (92% vs 74% în Q1 2021).

Managerii din HoReCa și transporturi sau cei din companii cu o cifră de afaceri mică sunt cei mai pesimiști. Pe de altă parte, managerii din servicii sau cei ai companiilor mari sunt cei mai optimiști. Nivelul de optimism este redus și în predicțiile pentru următoarele 12 luni. Doar un manager din 8 consideră că economia națională se va îmbunătăți. În schimb, unul din 5 manageri apreciază că economiile globală și europeană vor avea un trend pozitiv în următorul an.

Indicatorul stării de spirit cu privire la evoluția economiei naționale, a pornit de la 4.4 în Q2 2020, a stagnat în Q3 2020, urmând de atunci o creștere până la 5 în Q1 2021, pentru ca acum să revină din nou la valoarea de 4.4.

Față de edițiile anterioare ale studiilor Confidex, se înrăutățește starea de spirit a managerilor din majoritatea domeniilor. Managerii din agricultură au revenit pe primul loc ca optimism, urmați de servicii, industrie și construcții, iar cei din HoReCa și transporturi sunt în continuare la cea mai redusă medie de la debutul pandemiei și al studiului Confidex.

Percepția redresării economiei rămâne într‑un orizont de 2 ani pentru economia europeană și pentru sectorul de activitate sau propria companie.

Citeste si:
Studiu Veranda Mall: Au crescut prețurile, dar și lista de cumpărături pentru anul școlar. Ce bugete au părinții
Studiu Veranda Mall: Au crescut prețurile, dar și lista de cumpărături pentru anul școlar. Ce bugete au părinții

Inițiat la scurt timp după debutul pandemiei, Confidex măsoară încrederea managerilor români în economia actuală. În cele cinci etape ale cercetării de până acum au răspuns peste 2.000 de manageri din România. Companiile respondente însumează peste 150.000 de angajați.

Studiul Confidex S2 2021 acoperă un eșantion de 503 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultură; industrie și energie electrică, construcții, comerț, HoReCa, transport, distribuție, depozitare și servicii. La studiu au răspuns doar directori de companii și manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifră de afaceri și 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.

Indicele Confidex e construit din agregarea a 29 de itemi și măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor și antreprenorilor români.

Impetum Group este grupul românesc care aduce împreună capital, management și servicii, format din reunirea sub aceeași umbrelă a CITR, liderul pieței de insolvență din România, ROCA Investments, soluție de private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor românești cu potențial și ROCA X, un proiect destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie.

Impetum Group își propune să devină un hub de resurse, care maximizează valoarea de business, prin reunirea de: business knowledge specific pentru fiecare din cele trei etape din viața unei companii (startup, criză de creștere, distress), capital, sinergii și cross-uri între business-uri complementare, precum și o comunitate de manageri și antreprenori dornici să participe activ la consolidarea culturii antreprenoriale din România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Studiu Confidex: Managerii estimează reintrarea în recesiune, iar încrederea lor în economie scade