Lectură de 3 minute

04 Apr 2023 - Interviuri și Analize

Sfaturi ANSVSA: La ce să fim atenți atunci când cumpărăm carne de miel și ouă de Paște

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) recomandă românilor care se pregătesc pentru cumpărăturile de Paște să nu achiziționeze carne de la persoane și din locuri neautorizate. De asemenea, Dănuț Păle, vicepreședintele ANSVSA, a explicat la ce să fim atenți atunci când cumpărăm și ouă. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Dănuț Păle, vicepreședintele ANSVSA, a oferit câteva sfaturi pentru cei care își vor face cumpărăturile de Paște în perioada următoare. Deși în contextul inflației este de așteptat ca românii să fie tentați să cumpere mai ieftin, acesta a avertizat consumatorii să nu cumpere carne de miel sau ouă de la vânzătorii neautorizați.

Întrebat dacă îi sfătuiește pe români să cumpere direct de la producător produsele specifice sărbătorilor pascale, vicepreședintele ANSVSA a afirmat că „întotdeauna este bine să cumpere de pe lanțul scurt, dar numai de la producătorul care este înregistrat, autorizat și controlat sanitar-veterinar, pentru că știm foarte bine că există gospodari care respectă aceste reguli”.

Mai mult, acesta a mai precizat că achiziționarea acestor produse alimentare „de pe marginea șanțului” presupun un mare risc pentru sănătatea consumatorilor.

„În primul rând, consumatorii sunt sfătuiți să cumpere din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar, să nu cumpere de pe marginea șanțului. În al doilea rând, carnea achiziționată trebuie să prezinte ștampile, cea ovală sau cea rotundă. În cazul ștampilei rotunde, noi am dat derogare pentru zonele unde se află fermieri si unde se amenajează puncte de sacrificare, iar primăriile pot verifica dacă acolo se respectă condițiile de sănătate, de igienă, dacă acea carne trece prin inspecție sanitar-veterinară, pentru a evita ca sănătatea consumatorilor să fie în pericol”, a declarat Danuț Păle pentru Retail.ro.

La ce să fim atenți atunci când cumpărăm ouă

Atunci când cumpărăm ouă, vicepreședintele ANSVSA spune că, în mod obligatoriu, acestea trebuie să prezinte ștampila cu data la care oul respectiv a fost trimis spre comercializare. De asemenea, „coaja nu trebuie să fie lucioasă sau să prezinte anumite puncte negre”, acestea fiind indicii care pot semnala că sunt vechi.

Dacă există nesiguranță vizavi de prospețime, ouăle pot fi scufundate într-un vas cu apă. Dacă sunt proaspete, acestea rămân la fund, în cazul în care se ridică la suprafață, înseamnă ca sunt vechi, întrucât camera de aer se mărește atunci când se învechesc. Fiecare cetățean se expune unui risc dacă nu cumpără din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar” a mai spus Păle.

Nu în ultimul rând, acesta a specificat că în această perioadă controalele s-au intensificat, avertizând că cei care încalcă legea ar trebui să se ferească, întrucât amenzile pot ajunge și până la 40.000 de lei (în cazul în care comerciantul refuză controlul sanitar-veterinar). Astfel, în fiecare județ s-au format echipe, împreună cu medicii veterinari, dar și angajații de la Protecția Consumatorilor, Poliția și alte structuri ale statului.

Citeste si:
Carrefour s-a răzgândit și închide 4 magazine Cora Urban. Între timp, competitorii vor să se extindă
Carrefour s-a răzgândit și închide 4 magazine Cora Urban. Între timp, competitorii vor să se extindă

„Mai ales în ultimul timp, ANSVSA a început să acceseze și acele vânzări online, unde cumpărătorul misterios sună, iar astfel de lucruri au început să fie controlate de către colegii din teritoriu. În privința amenzilor, există o propunere de modificare a acestora, care sperăm să apară curând în transparența decizională, în dezbatere. Sancțiunile propuse sunt foarte mari, tocmai pentru a descuraja astfel de practici ilegale ale comercianților neautorizați”, a conchis vicepreședintele ANSVSA.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Sfaturi ANSVSA: La ce să fim atenți atunci când cumpărăm carne de miel și ouă de Paște