Lectură de 3 minute

25 Mai 2021 - Interviuri și Analize

Sectorul logistic și cel rezidențial au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa în 2020

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27% în 2020, la 254 de miliarde de euro, logistica și sectorul rezidențial fiind vedetele anului trecut, pentru prima dată când investițiile în apartamente și logistică au fost mari decât sumele alocate pentru clădirile de birouri.

Sectorul rezidențial și cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa în 2020, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA).

Companiile imobiliare din Europa se așteaptă la o creștere a investițiilor pe piață în a doua jumătate a acestui an, după scăderea din 2020, dinamica acestora depinzând însă de campaniile de vaccinare a populației și de măsurile adoptate de guverne ca răspuns la criza pandemică, potrivit raportului “Global Outlook: Emerging Trends in Real Estate”, realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

Piețele care au reușit să treacă cel mai bine peste anul 2020 au fost cele care s-au bazat pe capitalul intern. Anul trecut, Germania și-a păstrat poziția de cea mai atractivă piață europeană pentru investiții imobiliare. La polul opus, cele mai afectate piețe au fost cele din Spania și Portugalia deoarece au depins foarte mult de investitorii străini, în special din Statele Unite.

Tendințe pe sectoare

Și în acest an, investitorii imobiliari din Europa se orientează tot spre active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, precum logistica/industrial și rezidențial, dar și spre orașele importante ale Europei, care oferă lichiditate și stabilitate. Astfel, cele mai atractive cinci orașe europene pentru investițiile imobiliare în acest an sunt Berlin, Londra, Parisul, Frankfurt și Amsterdam.

Logistica este văzută ca „un câștigător în fiecare regiune” (Asia, Europa și America), datorită creșterii impresionante a comerțului electronic. Majoritatea jucătorilor din industrie văd această evoluție ca pe o tendință structurală, nu ciclică, existând totuși îngrijorări cu privire la prețuri.

Și dacă în Asia, investitorii s-au orientat cu predilecție către sectorul logistic, în America și Europa jucătorii din piață văd oportunități mari și în sectorul rezidențial.

Perspective sumbre pentru retailul offline

Deși cumpărăturile esențiale s-au dovedit a fi excepții notabile în pandemie, retailul offline a fost foarte afectat. Astfel că focusul pe online va continua, perspectivele generale de investiții în retail pentru 2021 rămânând sumbre în Statele Unite, zone din Europa și Asia Pacific. Totuși, investitorii sunt în continuare interesați de active de retail subevaluate.

Citeste si:
Cushman & Wakefield: Rețelele germane de retail continuă să cumpere terenuri pentru a-și extinde portofoliile din România
Cushman & Wakefield: Rețelele germane de retail continuă să cumpere terenuri pentru a-și extinde portofoliile din România

În ceea ce privește sectorul de birouri, studiul arată că este greu de prezis ce se va întâmpla, având în vedere că tot mai mulți angajați lucrează de acasă, iar companiile sunt tot mai preocupate de bunăstarea lor. La aceste preocupări se mai adaugă și faptul că oamenii nu mai sunt dispuși să mai facă naveta în orașele mari.

Aceste evoluții vor avea un impact negativ în activitatea de închiriere a spațiilor de birouri din acest an și în 2022, deoarece marii chiriași amână deciziile sau se bazează pe munca de la distanță. Totuși, investitorii imobiliari susțin că firmele și angajații lor vor dori în cele din urmă să se întoarcă la birou, dar într-un sistem hibrid, în care să lucreze mai mult de acasă față de perioada de dinaintea pandemiei.

Raportul “Emerging Trends in Real Estate” a fost realizat în luna martie a acestui an de Institutul Urban Land și PwC în rândul managerilor din Statele Unite și Canada, Europa și Asia.

PwC oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Sectorul logistic și cel rezidențial au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa în 2020