Lectură de 3 minute

24 Feb 2022 - Interviuri și Analize

Schimburile comerciale între România și Ucraina în 2021: ce exportăm și ce importăm

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

România importă din Ucraina mai multe decât exportă, ceea ce face ca deficitul comercial să treacă de 572 de milioane de euro. Țara noastră importă de peste granițe produse alimentare, dar și materiale de construcții, iar cele mai mari valori la export le au autoturismele, firele și cablurile, medicamentele și tutunul.

România a importat din Ucraina bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro și a exportat produse în valoare de 645 de milioane de euro, ceea ce duce deficitul comercial la 572,5 milioane de euro, în primele nouă luni din anul 2021, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS) la solicitarea Retail.ro.

În topul produselor alimentare pe care România le importă din Ucraina se află:

 • produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, în valoare de 24,9 milioane de euro
 • ciocolată și alte preparate alimentare care conțin cacao (14,1 milioane de euro)
 • produse zaharoase fără cacao, inclusiv ciocolată albă (12,3 milioane de euro)
 • ape, inclusiv ape minerală (9,4 milioane de euro)
 • margarină (7,2 milioane de euro)
 • extracte, esențe și concentrate de cafea, de ceai (5,5 milioane de euro)
 • fructele cu coajă, proaspete, uscate sau decojite (5,4 milioane de euro)
 • paste alimentare chiar fierte sau umplute (4,8 milioane de euro)
 • turte (3,6 milioane de euro)
 • miere naturală (2,45 milioane de euro)
 • ulei de floarea-soarelui (2,3 milioane de euro)
 • ceapă, usturoi, praz și alte legume în stare proaspătă sau refrigerată (2,09 milioane de euro)
 • carne și organe comestibile, proaspete sau refrigerate (1,9 milioane de euro)
 • boabe de soia (1,9 milioane de euro)
 • zahăr din trestie sau din sfeclă (1,6 milioane de euro)

Din categoria construcțiilor, România importă minereuri de fier și concentratele lor (188,2 milioane de euro), uleiuri brute din petrol sau minerale bituminoase (37,4 milioane de euro) și cimenturi hidraulice (29,2 milioane de euro).

Retail jobs

Țara noastră mai aduce de peste granițe îngrășăminte minerale sau chimice azotate (48,5 milioane de euro), lemn de foc (24,5 milioane de euro), lucrări de tâmplărie și piese de dulgherie pentru construcții (16,4 milioane de euro), cărbune de lemn (11,1 milioane de euro), hârtii și cartoane (8,9 milioane de euro), hârtie igienică și servețele (4,7 milioane de euro), cutii, saci, pungi (4 milioane de euro) și anvelope pneumatice noi, din cauciuc (2,5 milioane de euro).

La capitolul haine, România importă costume, compleuri, jachete și sacouri din Ucraina, iar valoarea lor se ridică la 12,7 milioane de euro, fiind urmate de paltoane (2,5 milioane de euro), rochii și fuste (2,2 milioane de euro), cămăși și bluze (442 de milioane de euro) și îmbrăcăminte sport (363 de milioane de euro).

Părțile de încălțăminte reprezintă 48,4 milioane de euro din importurile pe care România le realizează din Ucraina, la acest capitol fiind incluse tălpi interioare, branțuri sau jambiere.

Țara noastră mai aduce din Ucraina fire și cabluri de 172 de milioane de euro.

Citeste si:
Alexandrion Group îşi extinde portofoliul de importuri cu vodca Chopin, produsă într-o distilerie artizanală din Polonia
Alexandrion Group îşi extinde portofoliul de importuri cu vodca Chopin, produsă într-o distilerie artizanală din Polonia

Ce exportă România în Ucraina

Dintre produsele alimentare pe care România le exportă în Ucraina se numără următoarele:

 • tutunuri și produse din tutun (23,2 milioane de euro)
 • ceai (10 milioane de euro)
 • porumb (8,1 milioane de euro)
 • produse de brutărie și patiserie (1,5 milioane de euro)
 • înghețată (1,5 milioane de euro)

România mai exportă peste hotare autoturisme și alte autovehicule (74 milioane de euro), fire și cabluri (61,2 milioane de euro), elicoptere, avioane și sateliți (38,1 milioane de euro), medicamente (29,5 milioane de euro), uleiuri din petrol (18,3 milioane de euro), preparate pentru îngrijirea părului (11,1 milioane de euro) și piei prelucrate după tăbăcire (11 milioane euro).

Țara noastră mai trimite peste granița din Nord tuburi și țevi (7,2 milioane de euro), hârtie sau carton reciclabile (6,8 milioane de euro), îngrășăminte minerale (4,2 milioane de euro), anvelope (4,1 milioane de euro), insecticide (2,5 milioane de euro), pompe de aer sau de vid (2,4 milioane de euro) și etichete (1,1 milioane de euro).

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat joi dimineață o operaţiune militară în Ucraina. Au fost raportate explozii pe întreg teritoriul Ucrainei, în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. Autoritățile ucrainene au declarat legea marțială și au raportat primii morți. Aici găsiți reacții despre impactul pe care războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea să îl aibă asupra României.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Schimburile comerciale între România și Ucraina în 2021: ce exportăm și ce importăm