Lectură de 2 minute

17 Jun 2021 - Interviuri și Analize

Raport PWC: Volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030, iar plățile nu se vor mai face în numerar

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Volumul plăților fără numerar se va dubla până în 2025, față de nivelul din 2020 și va ajunge la 1,9 milioane de tranzacții și se va tripla până în 2030, ca urmare a schimbărilor produse de pandemie potrivit unei analize realizate de PwC și Strategy & departamentul de strategie globală din rețeaua PwC. 

În 2020, au fost efectuate peste un trilion de tranzacții. Aproximativ 89% dintre respondenții din rândul băcnilor și al fintech-urilor au fost de acord că orientarea către comerțul electronic va continua și vor fi necesare investiții semnificative în soluții de plată online. Mai mult, 97% spun că va exista o orientare tot mai mare către plățile în timp real.

De asemenea, estimările arată că portofelele electronice vor reprezenta mai mult de jumătate din toate plățile efectuate în comerțul online de la nivel global până în 2024, consumatorii trecând de la carduri la tranzacții bazate pe conturi și coduri QR, potrivit FIS, un grup de tehnologie pentru servicii financiare.

Plățile digitale, cum sunt cele efectuate cu telefonul mobil, cumpărarea unui bilet de autobuz prin SMS sau utilizarea unui cod QR pentru achitarea unor servicii erau posibile și înainte de pandemie. Ulterior, au accelerat puternic pentru că oamenii au evitat utilizarea numerarului în magazinele fizice și au apelat mai mult la comerțul online. Și observăm că trendul va continua și în următorii zece ani, iar industria financiară va trece printr-o transformare semnificativă pentru a ține pasul”, a declarat Diana Coroabă, Partener PwC România, lider servicii financiare.

Plățile electronice, expuse riscurilor de securitate

Principalul atu în trecerea la plățile digitale sunt datele, care creează noi fluxuri de venituri pentru organizațiile financiare, dar care le expun și la riscuri de securitate cibernetică și confidențialitate a datelor. Plățile electronice generează aproximativ 90% din datele despre clienți utile pentru bănci, respectiv informații despre cine cumpără, ce, cât și când.

Mai mult, 86% dintre respondenți cred că furnizorii tradiționali de plăți vor colabora cu fintech-urile sau companiile de tehnologie pentru soluții inovatoare de plăți.

Regiunea Asia-Pacific va înregistra cea mai rapidă creștere a volumului tranzacțiilor fără numerar, de 109% până în 2025 și apoi de 76% până în 2030, urmată de Africa (78%, 64%), Europa (64%, 39%) și America Latină (52%, 48%). În schimb, SUA și Canada vor avea un ritm mai lent (43%, 35%).

PwC este o rețea de firme prezentă în 155 de țări cu mai mult de 284.000 de angajați și oefră servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Citeste si:
PwC: ANAF utilizează intensiv e-transport și e-factura pentru a colecta bani din amenzi
PwC: ANAF utilizează intensiv e-transport și e-factura pentru a colecta bani din amenzi

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Raport PWC: Volumul tranzacțiilor digitale se va tripla până în 2030, iar plățile nu se vor mai face în numerar