Lectură de 10 minute

08 Mar 2022 - Interviuri și Analize

Producătorul de mobilier Nord Arin a bugetat investiții de 500.000 euro și face angajări: „Industria lemnului este într-o perioadă destul de critică”

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Producătorul de mobilier premium din lemn masiv Nord Arin, cu sediul lângă Piatra-Neamț, își propune să înregistreze o creștere de peste 50% a vânzărilor, să majoreze prețurile produselor și vizează extinderea în Orientul Mijlociu și Europa de Nord. Compania are peste 30 de joburi disponibile pentru poziții precum ingineri în industria lemnului și ingineri mecanici și are în plan să aducă forță de muncă din Asia.

Actualizare ora 11:50

În articolul publicat inițial, era menționat faptul că Nord Arin a adus forță de muncă din Sri Lanka și Pakistan pentru partea de producție, un total de 84 de persoane, însă, cifra corectă este 24.

Producătorul român de mobilier a înregistrat o creștere de 60% anual a cifrei de afaceri, ajungând la 6,9 milioane de euro, iar în 2022 producătorul își propune să înregistreze o creștere de peste 50%. Compania produce doar piese din lemn masiv pentru living și dining, iar tot mobilierul este destinat exportului. Compania vrea să se extindă și pe alte piețe, în Orientul Mijlociu și în Europa de Nord.

,,Producem doar living și dining. Deocamdată tot mobilierul este destinat exportului și nu avem mobilier pentru piața internă. Am mai făcut câteva proiecte pentru piața internă, pentru HoReCa, este posibil să mai continuăm cu proiecte de genul acesta, dar deocamdată nu ne adresăm consumatorului final al României, dar în anii următori urmează'', a spus Viorel Crețu, CEO Nord Arin, într-un interviu pentru Retail.ro.

Producătorul de mobilier are în derulare în 2022 un proiect de finanțare, care constă într-un transfer tehnologic, un parteneriat între Nord Arin și Facultatea de Design de Mobilier şi Inginerie a Lemnului Braşov, prin care compania își propune să introducă mobilierul pe care îl folosește în diverse elemente și studii pe care le realizează studenții de la Universitate.

,,Se va face un transfer tehnologic și niște studii de cercetare și de inovare, atât în domeniul designului, cât și în domeniul materialelor și al tehnologiilor. Din punct de vedere al designului vom produce modelele tradiționale din Țara Bârsei și urmează și altele. În domeniul materialelor suntem centrați pe dezvoltarea utilizării materialelor eco-friendly'', a explicat Crețu.

Citeste si:
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni
Britanicii de la DS Smith, care dețin două fabrici în România, preluați de o firmă americană pentru 6,79 miliarde de dolari în acțiuni

Compania spune că are în derulare un proiect de construire a unei alte fabrici, dar face parte din planul pe termen mediu al producătorului și va aloca 500.000 de euro pentru investiții în 2022.

Anul trecut, producătorul de mobilier premium din lemn masiv Nord Arin a finalizat, în luna iulie, instalarea unui sistem de 360 de module fotovoltaice pe depozitul de finite al unității sale de producție de lângă Piatra-Neamț, ca urmare a unei contribuții proprii de peste 100.000 euro.

,,Vom investi în tehnologii, deja am adus în cursul lunii ianuarie o mașină cu comandă numerică pentru prelucrat canturi urmează încă o altă mașină cu comandă numerică tot pentru zona de prelucrări și încă una și dezvoltăm același stil, aceleași management al producției, extinderea digitalizării în zona aprovizionării și a producției, prin introducerea atât de software cât și hardware. Realizăm o nouă investiție într-un depozit de produse finite care va fi în apropierea fabricii'', a mai spus CEO-ul companiei.

Mesele, cele mai vândute produse Nord Arin

Compania producătoare de mobilier premium are o capacitate medie de producție de 1.500 de piese de mobilier/ lună, iar categoria de produse cu cea mai ridicată pondere din total vânzări este reprezentată de mese, urmată de piese de mobilier destinate zonelor de living și dining (comode, vitrine, baruri etc). Cea mai mare parte a producției ajunge în SUA și Germania, iar de anul trecut compania exportă și în Orientul Mijlociu, reluând totodată exportul în Italia, una dintre piețele consacrate ale companiei.

Fabrica Nord Arin de lângă Piatra-Neamț controlează toate etapele de producție, de la design, proiectare și uscarea cherestelei în uscătoarele proprii, până la etapele finale de finisaj și controlul calității.

În 2021 comportamentul de consum al clienților și companiilor s-a schimbat. Astfel, tot mai multe companii s-au orientat pe investiții în amenajarea locuinței, a spațiilor și birourilor pe care le dețin, susține CEO-ul companiei. Compania așteaptă liniile de finanțare, urmând ca în energie verde să investească 200.000 - 250.000 de euro, cel mai probabil anul viitor.

,,Am observat că multe dintre companiile HoReCa s-au orientat către investiții în perioada pandemiei pentru că oricum fiind cu activitatea foarte mult redusă au dorit să utilizeze acest răgaz ca o perioadă de timp în care să își permită să reinvestească și să se extindă, cum au fost și finanțările pe HoReCa. Pe zona consumatorilor, la nivel internațional, în 2021 comparativ cu 2020 am avut o creștere uriașă în consum. În procente, peste 40%, pentru că fiind restricțiile clienții/consumatorii nu au mai investit în excursii, nu au mai investit în alte cheltuieli și stând mult acasă și-au dat seama că fie trebuie să investească în spațiile existente sau trebuie să își achiziționeze alte locuințe. S-a văzut o creștere puternică a cererii în perioada asta'', a mai spus Viorel Crețu.

Nord Arin mărește prețul produselor

Industria lemnului este grav afectată de scumpirile din ultima perioadă la energie și combustibil, în timp ce creșteri s-au înregistrat și la materia primă cu circa 70%.

,,Industria lemnului este într-o perioadă destul de critică, din cauza faptului că avem creșteri de circa patru ori la energie. Avem creșteri de circa 70% la materii prime, la cherestele și creșteri la combustibili. Și ceea ce folosim noi: accesorii, sticlă, ambalaje și toate au fost atinse de creșterile de prețuri. Noi pe lângă export avem prețuri stabilite pentru 6-8 luni, pentru că la rândul lor clienții trebuie să dea informații corecte și pe un anumit termen referitor la prețuri pe care le promovează ei în viață. Nu poți schimba un catalog, un catalog durează 3-4 luni până îl realizezi, îl tipărești și îl distribui în piață. Am fost afectați și deoarece cursul euro a rămas relativ constant, deci creșterile de prețuri nu ne-au dus și către venituri care să ne acopere parțial din inflație prin diferența de curs'', a spus CEO-ul companiei.

Producătorul român de mobilier susține că nu o să existe măsuri și plafonări ale prețurilor materiilor prime, având în vedere că este și o mare problemă în privința exportului de lemn brut.

,,Este o perioadă grea pentru producătorii de mobilă și este mai rău că nu avem informații clare care să ne ducă la realizarea business planului nici pe o perioadă de un an de zile, pentru că legislația este permanent în schimbare, așteptăm măsuri pe care să le ia Guvernul apropo de plafonarea prețurilor la energie, la combustibil, la materia primă. La materia primă nu o să apară plafonări. La materia primă o mare problemă este legată de exportul de lemn brut, cherestea, care foarte multă pleacă din Asia. Pentru noi, producătorii, este o provocare destul de grea prin care trebuie să trecem, dar ar trebui ca parlamentarii noștri de la Bruxelles să facă demersuri pentru a limita exportul de materii prime către Asia. Perioada aceasta afectează capacitatea de producție și dezvoltare a producătorilor români'', a mai spus Viorel Crețu.

Având în vedere scumpirile materiilor prime și problemele de care producătorii se lovesc în lanțul de aprovizionare, Nord Arin vrea să crească prețurile produselor între 10 și 15% în perioada următoare.

,,Depinde cum o să evolueze piața. Dacă o să apară măsuri de plafonare a creșterii prețurilor, atunci vom avea o singură etapă de creștere. Dacă nu se vor plafona creșterile prețurilor și după cum vedem Banca Națională spune că vom avea o inflație de peste 11% în aprilie, probabil că și noi la rândul nostru vom fi nevoiți să majorăm în vară spre toamnă prețurile.

Vom crește prețurile cu undeva între 5 și 10% în prima perioadă, iar în a doua mi-e greu să răspund pentru că nu știu ce o să fie. Asta este cea mai mare problemă pentru un întreprinzător, să înțeleagă ce se va întâmpla. Vedem că în ultimii ani cu pandemia au fost conflicte, schimbări la nivel geopolitic, crize de materii prime, probleme ca urmare a ruperii lanțurilor de aprovizionare, dar și a lanțurilor de distribuție a produselor. Toate acestea au produs perturbări și vor produce în continuare. Nu văd în următorii 3-4 ani de zile o calmare a situației cum a fost perioada de dinaintea pandemiei, în 2018-2019, când au fost ani foarte buni pentru industria lemnului'', a mai spus CEO-ul companiei.

,,Avem nevoie de resursă umană''

Producătorul de mobilier Nord Arin susține că are nevoie de resursă umană, motiv pentru care a inițiat două parteneriate cu facultăți de profil din România. Compania are în acest moment peste 30 de posturi deschise, care includ poziții de ingineri în industria lemnului și ingineri mecanici, operatori CNC și lucători cu experiență în industria prelucrării lemnului. Compania va aduce forță de muncă din Sri Lanka și Pakistan pentru partea de producție, 24 de persoane, care vor avea nevoie de o pregătire suplimentară, ca urmare a deficitului de forță de muncă în această industrie. Compania organizează coaching-uri și traininguri prin care își propune să investească în dezvoltarea echipei.

Pentru a atrage tinerii către meserii în industria prelucrării lemnului și a mobilei, Nord Arin a format parteneriate cu Universitatea Transilvania din Brașov și cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi, în cadrul cărora studenții pot vizita anual fabrica ddin Neamț și le acordă burse de vizitare a târgurilor internaționale de design și mobilier, pentru o pregătire suplimentară în industrie. În plus, pentru al doilea an consecutiv, producătorul român de mobilier are o clasă de învățământ dual în parteneriat cu Liceul ''Carol I'' Bicaz, care are un număr 10 elevi.

,,Avem cerere în piață, putem crește volumul, avem nevoie de resursă umană, avem două parteneriate cu două facultăți și ne dorim în continuare să atragem ingineri, specialiști, tehnicieni, tineri pe care să îi creștem. Realizăm coaching-uri, dezvoltăm, investim în dezvoltarea personală și a ecipei Nord Arin. Există un deficit al forței de muncă. Avem două contracte să aducem forță de muncă din Pakistan și Sri Lanka, 24 de persoane, care vor avea nevoie de o pregătire suplimentară'', a mai spus CEO-ul companiei.

În 2021, grupul de firme din Neamț a depășit 200 de angajați și recrutează în continuare atât ingineri în industria lemnului și operatori CNC, precum și tâmplari, operatori pe utilaje de prelucrare a lemnului și muncitori necalificați, care au oportunitatea de a se califica la locul de muncă.

Producătorul de mobilier premium din lemn masiv Nord Arin, cu sediul lângă Piatra-Neamț, a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de 6,9 milioane de euro, înregistrând o creștere a vânzărilor de 65% față de 2020, generată de extinderea distribuției globale pe piețe noi și consolidarea parteneriatelor de export.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Producătorul de mobilier Nord Arin a bugetat investiții de 500.000 euro și face angajări: „Industria lemnului este într-o perioadă destul de critică”