Lectură de 4 minute

20 Apr 2022 - Interviuri și Analize

Prioritățile companiilor: transformările tehnologice și strategiile de sustenabilitate

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Companiile susțin că principalele lor priorități sunt reprezentate de transformările în tehnologie (68%) și strategiile de sustenabilitate (62%), iar ESG (mediu, social și guvernanță corporativă) se află pe agenda liderilor: trei sferturi plănuiesc să crească investițiile în inițiativele de sustenabilitate, însă cercetările la nivel global indică o discrepanță între intenție și acțiune, potrivit unui studiu realizat de Mazars, firmă internațională de audit şi consultanță în afaceri.

Aproape două treimi (62%) dintre liderii de companii se așteaptă să își transforme strategia de sustenabilitate în următorii ani, pe locul doi după transformarea tehnologică (68%).

Companiile sunt încrezătoare că pot răspunde tendințelor viitorului: 94% dintre acestea consideră că pot reacționa în mod pozitiv la tendințele în tehnologie/inovație; 91% sunt încrezătoare că pot răspunde așteptărilor din domeniul guvernării corporative, eticii și responsabilității sociale; iar 90% susțin că pot face față unor cerințe de reglementare noi sau mai stricte. Majoritatea firmelor (88%) sunt de părere că dispun de reziliența necesară pentru a depăși o situație de criză. Atunci când ne referim la riscurile cibernetice în creștere, peste jumătate dintre respondenți (68%) consideră că datelor lor sunt în siguranță.

Având în vedere transformările preconizate, încrederea în capacitatea de a răspunde tendințelor, investițiile planificate și angajamentele asumate în domeniul ESG, pare să existe o discrepanță între intenție și acțiune, potrivit studiului.

În România, managerii sunt mai optimişti cu privire la viitorul afacerilor lor

Deși liderii din România nu se așteptau la o modificare a veniturilor din 2021, comparativ cu anul 2020 (numai 38% au prevăzut o creștere, față de 86% la nivel global), în 2022 afacerile locale sunt mai pozitive și 81% se așteaptă acum la venituri mai mari față de anul trecut. În plus, aceștia plănuiesc și mai multe investiții, 86% dintre manageri susținând că vor crește resursele pentru fiecare activitate de afaceri (față de o medie de 72% la nivel global).

Întrebați „Cât de probabil este ca organizația dumneavoastră să treacă printr-o transformare în următorii 3-5 ani?”, liderii din România, în proporție de 96%, au ales transformarea în noi servicii/piețe ca prioritate principală (față de locul patru la nivel global), urmată îndeaproape de transformarea tehnologică (92%) și îmbunătățirea performanței (90%). La nivel global, numărul unu este ocupat de transformările legate de tehnologie și sustenabilitate.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, principalele schimbări menționate de managerii din România au fost implicarea angajaților (48%) și adaptarea la lucrul remote (42%).

O altă prioritate pentru companii atât la nivel local, cât și global este reprezentată de securitatea IT. Mai mult de jumătate dintre respondenții români (54%) au spus că îmbunătățirea securității IT va fi principala schimbare pe termen lung din cauza pandemiei de COVID-19. D

Citeste si:
România are un nou parc de retail: o investiție de peste 4 milioane de euro a Cometex
România are un nou parc de retail: o investiție de peste 4 milioane de euro a Cometex

ESG în România

Factorii ESG (de mediu, sociali și de guvernare) reprezintă provocări critice atât pentru consiliile de administrație, cât și pentru echipele executive. În România, mai mult de jumătate dintre manageri (52%) au menționat că așteptările angajaților sunt principalul motiv pentru a investi în ESG, în timp ce la nivel global, brandul sau reputația se află în fruntea listei de motive, urmată îndeaproape de așteptările clienților.

Aproape 74% dintre managerii din România se concentrează în prezent pe fiecare factor ESG, față de 45% la nivel global. Deși factorii ESG au devenit deosebit de importanți încă de la începutul pandemiei de COVID-19, numai 29% dintre directorii români susțin că pandemia a sporit atenția asupra ESG, comparativ cu 59% la nivel global. Pe de altă parte, riscul climatic este de așteptat să aibă cel mai mare impact, potrivit a 58% dintre liderii români, față de 27% din întreaga lume.

Barometrul Mazars C-suite a fost proiectat și realizat de GQR Research, în colaborare cu Mazars. Datele au fost adunate prin intermediul unui chestionar online în perioada 24 septembrie 2021 – 25 octombrie 2021, pe circa 1.130 de persoane, dintre care 1.096 au fost selectate din surse online, iar 34 au fost invitate via email direct de către Mazars.

Mazars oferă servicii integrate de audit și consultanță contabilă, fiscală, financiară și juridică.

Sursa foto: Charles Forerunner, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Prioritățile companiilor: transformările tehnologice și strategiile de sustenabilitate