Lectură de 12 minute

16 Nov 2021 - Interviuri și Analize

Prețul cărnii de porc se va majora cu până la 20% în apropierea Crăciunului, iar furajele vor costa cu 20-25% mai mult comparativ cu anul trecut

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Producția cărnii de porc din România este tot mai afectată de pesta porcină africană, iar autoritățile nu au măsuri concrete în acest sens. Importăm carne de porc în procente ridicate, în timp ce fermierii și producătorii români susțin că nu au unde să își vândă producția pe care o au anul acesta, spun tot mai mulți reprezentanți de asociații. Prețul unui kilogram de carne de porc urmează să crească semnificativ în apropierea sărbătorilor de iarnă, odată cu majorarea costurilor altor materii prime, în contextul în care nutrețurile înregistrează creșteri de 20-25%.

Anul trecut, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 milioane de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Importurile totale de carne au fost de 911 milioane de euro, iar carnea de porc a reprezentat 65% din totalul acestora.

,,Ne îndreptăm spre o criză a cărnii de porc''

Criza pe piața de carne și-a făcut simțită prezența și la porcine, odată ce pesta a afectat domeniul în decursul mai multor ani, fără ca unele măsuri concrete să fie luate în acest sens. În contextul în care sărbătorile de iarnă se apropie, prețul cărnii de porc este așteptat să crească semnificativ, a declarat Adina Crăciunescu, managing partner Grupul Diana, în cadrul conferinței retailArena: A Game of The Future.

„Legat de partea de import-export, dacă crescătorii de vită rămân numeric la fel sau scad, așa cum au scăzut în ultimii ani, în cinci ani de zile cred că absolut toată vita o să fie importată. Pe segmentul de vită am avut cele mai mari scăderi, am avea capacități mai mari de abatorizare, dar nu mai găsim. Câțiva producători și fermieri s-au orientat spre rase de carne și preferă să dea animalele vii la export, pentru că România nu este o piață matură în zona de carne de vită. În zona rurală nu se mai cresc animale atât de mult.

La fel și la carnea de porc. În ultimii trei ani de zile a fost o nebunie, un val, un roller coaster cu pesta porcină și asta a influențat foarte mult. Înainte să înceapă tot haosul cu pesta porcină erau câteva ferme mari în România care scoteau capul la nivel european. Acum nu prea mai sunt. Din păcate, cred că ne îndreptăm spre o criză a cărnii de porc, cât și a cărnii de vită. Noi folosim doar vită românească, dar la carnea de porc avem momente în care trebuie și noi să importăm”, a declarat Adina Crăciunescu.

Mai mulți producători și distribuitori de carne au anunțat creșteri de prețuri în perioada următoare, iar românii ar ajunge să scoată mai mulți bani din buzunar pentru un kilogram de carne de porc de Crăciun.

,,Toată lumea este într-o incertitudine și într-o semi-panică. Evident și noi, ca producător, tot facem calcule, încercăm să găsim o variantă. Sunt creșteri peste tot. Apropo de carnea de porc, acum, chiar dacă este un preț decent, să nu uităm că vine Crăciunul, e o ciclicitate atât de bine cunoscută și sigur prețul porcului va exploda, odată cu apropierea lunii decembrie, așa se întâmplă în fiecare an”, a spus Adina Crăciunescu, în cadrul conferinței retailArena: A Game of The Future.

Și Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, susține că vor exista creșteri de prețuri, însă, subliniază că este greu să vedem dacă se vor reflecta direct în prețul de la raft.

Citeste si:
Ghinioanele se țin scai de Lidl. Retailerul retrage un alt produs care poate declanșa boli gastrointestinale severe
Ghinioanele se țin scai de Lidl. Retailerul retrage un alt produs care poate declanșa boli gastrointestinale severe

,,Se scumpesc toate materiile prime, începând cu energia electrică, gazele. Cresc cheltuielile. Carnea care vine din afară vine cu alte prețuri, vine cu alte subvenții, mai directe, mai indirecte, încât trebuie să crească cumva economia țării respective. Prețul cărnii de porc ar crește cu 15-20% în apropierea Crăciunului. În fond, ce este prețul? Prețul este reflectarea cererii și a ofertei. În perioada sărbătorilor de iarnă noi avem cerere de carne, pentru că noi suntem un popor ortodox, iar tradiția noastră presupune consumul de carne de porc. Va crește consumul de porc și implicit vorbim despre cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare și oferta mai mică, cu atât va crește și prețul'', explică Nicu Vasile.

Ce se întâmplă cu producția internă de carne de porc?

Producția de carne de porc a fost afectată de pesta porcină, iar pierderile din acest sector au fost uriașe pentru unii producători, o spun reprezentanții de asociații. În acest an aproximativ 15 ferme comerciale din România au fost infectate cu virusul pestei porcine, susține Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne din România (APCPR). În plus, președintele APCPR subliniază că situația în producția cărnii de porc va fi din ce în ce mai dificilă pentru fermieri și pentru micii crescători, astfel încât boala este în continuă răspândire.

,,Ne-am dat seama că producția cărnii de porc este într-o continuă diminuare. Dar, de fapt, pe plan autohton, ne aflăm într-un dezastru total, având în vedere că nu au fost luate niciun fel de măsuri de către autorități pentru stoparea acestei boli. Prețul cărnii de porc este o chestiune globalizată, iar noi depindem de ceilalți, în contextul în care noi importăm 75-80% din carnea de porc. Pierderile (n.red. cauzate de pesta porcină) vor fi din ce în ce mai mari în lunile care urmează'', susține Ioan Ladoși.

În plus, înainte de pandemie, consumul național de carne de porc ajungea undeva la 25%, iar în contextul pestei porcine și a crizei sanitare, consumul intern de carne a scăzut dramatic.

,,Nu cred că mai ajungem la 15%. Este în defavoarea noastră dacă mergem în continuare în stilul acesta'', completează Nicu Vasile.

Pesta porcină influențează costul furajelor

Pe de altă parte, Iani Chihaia, președintele Asociației Naționale a Fabricanților de Nutrețuri Combinate, susține că a crescut și costul furajelor, astfel încât, comparativ cu anii trecuți, creșterile sunt între 20 și 25%. Ulterior pestei porcine a existat și o creștere a prețurilor materiilor prime, astfel la porc, costul nutrețului combinat reprezintă 56%, iar la puiul de carne, producția de kilogram de carne de pasăre în viu este de 70-71%.

,,Importăm mai mult decât producem. Din punctul acesta de vedere, la porc se folosesc mai multe cereale și mai multe subproduse decât la pasăre. Spre exemplu, șrotul de soia este foarte folosit. Nu se va găsi soluție pentru pesta porcină, asta este clar. Eu nu sunt atât de optimist în sensul acesta, pentru că pesta porcină se poate transmite și prin nutreț combinat, mai greu, foarte greu, dar se poate transmite. Pe de altă parte, cred că, chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, producția de carne de porc va avea viitor.

În momentul acesta, industria producției cărnii de porc este posibil să fie cea mai afectată din toată zootehnia, din cauza pestei porcine africane, din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și din cauza cărnii venite din import de la Uniunea Europeană la niște prețuri mai mici care nu reflectă costurile de producție, ci din cauza faptului că sunt niște stocuri acolo și că vor să scape de ele'', explică Iani Chihaia.

Cu aceeași situație se confruntă și China care, în ciuda pestei porcine africane, întâmpină probleme de supraproducție. Un lucru similar s-a întâmplat în 2020 când Germania, ca urmare a infestării porcinelor cu pestă nu a mai putut exporta în China, dar puteau exporta doar în cadrul Uniunii Europene, costul cărnii de porc fiind, la acel moment, foarte ieftin. Însă, regulile europene nu interzic însă exporturile în interiorul UE dintr-o ţară membră afectată de pestă.

Câte focare de pestă porcină mai sunt în acest moment?

Până la data de 10 noiembrie 2021, pe teritoriul României, mai erau active 563 de focare dintr-un total de 1.488, 925 dintre acestea fiind stinse, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Protecția Alimentelor(ANSVSA).

,,În ultima săptămână au fost stinse un număr de 46 focare pestă porcină africană (PPA), iar în data de 04.11.2021 mai sunt active 563 de focare de PPA, conform datelor prezentate în graficul nr. 1, dintre care 21 de focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 385.794 de porcine (animale afectate din focarele active)'', a transmis ANSVSA.

În intervalul 29.10.2021 – 04.11.2021 au fost înregistrate 24 de focare noi de pestă porcină africană (PPA):

  • Județul Argeș – 1 focar;
  • Județul Arad – 1 focar;
  • Județul Bihor – 3 focare;
  • Județul Brăila – 2 focare;
  • Județul Buzău – 2 focare;
  • Județul Cluj – 1 focar;
  • Județul Ilfov – 3 focare;
  • Județul Ialomița – 5 focare;
  • Județul Iași – 2 focare;
  • Județul Prahova – 1 focar;
  • Județul Sibiu – 1 focar;
  • Județul Suceava – 1 focar;
  • Județul Teleorman – 1 focar;

și au fost stinse 46 de focare de PPA:

  • Județul Argeș – 1 focar;
  • Județul Bihor – 1 focar;
  • Județul Bistrița Năsăud – 1 focar;
  • Județul Călărași – 1 focar;
  • Județul Gorj – 3 focare;
  • Județul Giurgiu – 1 focar;
  • Județul Mureș – 4 focare;
  • Județul Satu Mare – 5 focare;
  • Județul Teleorman – 29 de focare.

Autoritățile nu au măsuri puse în aplicare

Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii, susține că pesta porcină africană este în continuă creștere și că la ora actuală nu există nicio strategie clară și nicio direcție concretă cu privire la gospodărirea populației.

,,Aici este problema. Faptul că apar focare dintr-o parte și în alta după ce au fost stinse, înseamnă că există această transmitere realizată de vectorul uman. Adică, pe de-o parte stingem și la un interval de timp reapare. Acesta este factorul uman. Acest lucru are repercusiuni și asupra faptului că nu se mai poate face export, iar lucrurile sunt foarte complicate'', explică Dana Tănase.

Dana Tănase menționează că autoritățile au doar un plan și că există o propunere de act normativ, o Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind creșterea porcinelor, pentru aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane, dar că este necesară implicarea tuturor autorităților cu rol de conducere și control și este importantă punerea în aplicare a măsurilor care sunt doar scrise, pentru a duce la stoparea virusului.

,,În acest context, pentru un control sanitar-veterinar sporit, prin proiectul de act normativ sunt reglementate următoarele tipuri de exploatații de porcine:

  • exploatații necomerciale
  • exploatații comerciale organziate în funcție de specificul acestora, respectiv de tip familial și profesional
  • crescătorii de vânat și/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanța Guvernului nr.81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr.486/2004", se arată în actul normativ.

În plus, prin OUG sunt reglementate condițiile de creștere a porcinelor, responsabilitățile privind sănătatea animală și măsurile de biosecuritate ale exploatațiilor de porcine ce revin deținătorilor de porcine.

,,În afara faptului că avem câteva acțiuni privind exterminarea porcilor care au această problemă, nu avem o direcție clară să aflăm care sunt cauzele și să vedem unde mergem'', mai spune Nicu Vasile.

Planul de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România prevede ca, printre altele, în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană să fie interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, dar și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind cumpărarea şi vânzarea porcinelor.

,,Operatorii au obligaţia respectării următoarele cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și/sau cu alte subproduse de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

b) să deţină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici - porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;

f) să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:

1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,

2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;

3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie'', se arată în Planul de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Prețul cărnii de porc se va majora cu până la 20% în apropierea Crăciunului, iar furajele vor costa cu 20-25% mai mult comparativ cu anul trecut