Lectură de 3 minute

23 Dec 2022 - Interviuri și Analize

Porc, capră sau mânzat? Cum combinăm tipurile de carne pentru masa de Crăciun

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Când ne gândim la masa de Crăciun primul lucru care ne vine în minte este carnea de porc. Ei bine, am aflat că binecunoscuta carne de porc poate fi ”asezonată” sau înlocuită și cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de capră sau mânzatul. Pentru lămuriri am întrebat un carnivor, așa cum singur se definește, și iată ce a ieșit pentru o masă de șase persoane, de Crăciun. 

Sursa foto: Pixabay.com

Pentru cei care cred că doar carne de porc putem mânca de Crăciun, cele de mai jos s-ar putea să îi facă să se răzgândească.

În plus, înainte de a parcurge rândurile care urmează, asigurați-vă că ați mâncat deja. Sigur se va lăsa cu poftă de mâncare...

Am stat de vorbă cu Florian Mateiță, fondator Obor21.ro, ca să ne mai diversificăm gusturile în materie de preparate de Crăciun. Mateiță, carnivor prin definiție, așa cum ”se laudă”, ne-a expus rețeta pentru o masă ideală de Crăciun, pentru șase persoane.

”Întrebați un carnivor, deci veți primi un răspuns subiectiv de la un mare consumator de carne bună. Opinia mea este că nu trebuie să lipsească o ciorbă de văcuță cu borș și leuștean, iar pentru șase persoane aș vedea două pachete de carne pentru ciorbă de la Obor21. Motivul este simplu, conține o combinație de oase, zgârciuri și are în ADN suficientă cărniță pentru a reprezenta cu succes fundația unei ciorbe de vis”, a declarat Mateiță.

Pe lângă ciorbă, acesta a mai adăugat un pachet de pulpă sau spată de mânzat (aproximativ 1 kg), pe care l-ar utiliza la nelipsita salată boeuf. ”Salata boeuf este obligatorie și este păcat să nu o faci cu carne de la țară”, constată fondatorul magazinului online.

”Fiind o zi deosebită, la cuptor aș pune o pulpă de capră (cam 2 kg) frecată cu ierburi, usturoi și vin, gătită lent minimum 6 ore, la 130 de grade Celsius și încă 30 de minute la 180 de grade, să o și rumenim. Pusă în farfurie alături de un piure de cartofi și pepeni murați, se va topi în gură și va lăsa urme adânci în memoria olfactivă”, a continuat Mateiță.

Recomandări pentru carnea de porc

Fără a avea vreo legătură cu ANPC-ul, Mateiță a atenționat românii cu privire la achiziționarea cărnii de porc în această perioadă.

Citeste si:
Tazz: Românii sunt mai pofticioși de Valentine’s Day și comandă mai mult alcool de Dragobete
Tazz: Românii sunt mai pofticioși de Valentine’s Day și comandă mai mult alcool de Dragobete

”Cum porcul este rege în această perioadă, rog a găsi surse sigure de carne de la țară. Este diferență de la cer la pământ de gust și consistență față de ce găsim în comerțul „civilizat”, însă mare atenție la igiena sacrificării și la sănătatea animalului. Le-am fi garantat noi însă, din păcate, legislația actuală nu ne permite să preluăm porci din gospodării pentru a-i include în conceptul nostru”, a explicat acesta.

De asemenea, Mateiță a precizat că nu este indicat să amestecăm produsele achiziționate din magazine cu cele cumpărate de la țară.

”Dacă faceți acest lucru, veți avea sentimentul că pe una din ele ați dat banii degeaba și vă stricați sărbătorile”, a conchis fondatorul Obor21.

Platforma Obor21.ro a fost lansată în luna februarie 2020 de către Iunia și Florian Mateiță, cu o investiție inițială de peste 80.000 euro. Carnea rezervată prin intermediul Obor21.ro provine în cea mai mare parte din gospodăriile țărănești din județele Botoșani și Suceava. Aceasta este livrată consumatorului final exclusiv prin curier, în condiții de temperatură controlată, în cel mult 72 de ore de la sacrificare, însoțită de certificat de calitate. În prezent, Obor21.ro acoperă, pe lângă zona Capitalei și Ilfov, alte șase orașe: Ploiești, Constanța, Galați, Brăila, Buzău și Focșani.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Porc, capră sau mânzat? Cum combinăm tipurile de carne pentru masa de Crăciun