Lectură de 4 minute

27 Sep 2021 - Interviuri și Analize

Planurile Lăptăriei cu Caimac pentru 2022: deschiderea stației de spălare a sticlelor, fabrica de unturi și brânzeturi și export în Germania

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Adrian Cocan, manager general al producătorului de lactate Lăptăria cu Caimac, a declarat în cadrul webinarului retailTalks: Economia circulară în retailul local, că plănuiește să își extindă capacitatea de producție, după deschiderea fabricii de unt și brânzeturi, pregătind în același timp construcția stației de spălare a sticlelor și borcanelor. În plus, producătorul local vrea să facă o stație de biogaz și să iasă cu produsele la export, anul următor, în Germania, Elveția și Austria.

Lăptăria cu Caimac lucrează la proiectul unei stații de spălare a sticlelor, a cărui construcție va începe în această toamnă. Stația va putea deveni funcțională în luna iulie anul viitor, fiind o hală de 2.000 de mp. Pentru aceasta vor aduce din Germania roboți pentru automatizare, pentru desfacerea capacelor, mașini care vor spăla sticlele și borcanele, echipamente pentru a le usca, paletiza și pentru a le pune în fluxul de producție.

,,Automatele în care vor fi introduse sticlele și borcanele vor face o scanare în mare a ambalajelor și, dacă este depășită 5% din suprafața murdară, ele (n. red. automatele) le vor refuza. În Germania, suprafața acceptată este de 1,5%. Asta înseamnă că un consumator trebuie să clătească de două ori sticla după consum, imediat după consum sau să o spele dacă a lăsat-o mai multe ore nespălată de la folosire'', explică Adrian Cocan.

Stația de spălare a sticlelor și borcanelor va deservi și alte companii, pentru optimizarea stocurilor. Însă, aici intervine și factorul legislativ, pentru că în România este interzisă colectarea recipientelor altor companii de către alte firme care nu sunt reciclatori, spune Adrian Cocan.

Automatele de reciclare vor fi amplasate în spațiile retailerilor, în parcările unor supermarketuri, dar și pe domeniul public.

Lăptăria cu Caimac construiește fabrică de unturi și brânzeturi

Lăptăria cu Caimac se apropie de finalizarea construirii unei fabrici de unturi și brânzeturi, care este gata în proporție de 99% în acest moment. Fabrica va avea o capacitate de producție de o tonă de unt pe zi și două tone de brânzeturi fine pe zi. Compania are și în acest moment brânzeturi maturate de la 75 de zile până la nouă luni, brânzeturi în pastă semitare, dar și brânzeturi și în pastă semimoale, care nu pot fi realizate în aceeași încăpere, în aceeași sală de maturare.

,,Ne propunem să ne luptăm cu importurile, importurile de produse premium și produse super premium, acolo țintim noi, sunt din ce în ce mai mari aceste importuri. România, din păcate, a pierdut foarte mult din capacitățile de producție și multe din aceste capacități au fost internaționalizate și vrem să și facem export anul viitor'', explică Adrian Cocan.

Lăptăria cu Caimac va exporta în Germania

Compania se pregătea să meargă pe piața Marii Britanii, dar odată cu Brexitul lucrurile au devenit mai complicate, având în vedere că în timpul pandemiei a existat un val naționalist și că nu a mai fost importată aceeași cantitate de alimente. În plus, au existat probleme și în lanțurile logistice, alimentate de noile bariere vamale impuse de Marea Britanie.

Citeste si:
Indexul locurilor de muncă OLX: Producția și logistica, domeniile cu cele mai multe joburi disponibile, în 2023
Indexul locurilor de muncă OLX: Producția și logistica, domeniile cu cele mai multe joburi disponibile, în 2023

Lăptăria cu Caimac vizează pentru anul viitor exportul în Germania, Austria și Elveția, fiind mari importatori de produse lactate și de produse fresh.

Stația de biogaz

Lăptăria are în curtea fabricii compostoare, iar anul viitor își propune să pornească proiectul unei stații de biogaz, în care să primească biomasă de orice fel din deșeurile rezultate din produsele pierdute, tocmai pentru că ele contribuie, pe de-o parte, la producție de metan, și pe de altă parte, poate fi colectat într-o astfel de stație, transformat în energie și dioxid de carbon, care este mult mai puțin poluantă.

Lăptăria își propune ca până în 2030 să devină carbon-neutră. În plus, în următoarele săptămâni, producătorul de lactate aduce schimbări ale ambalajelor, urmând ca de la începutul sezonului de iarnă să fie schimbat adezivul pentru etichete.

Agroserv Măriuța SA a fost înființată în anul 1994 și până în 2018 a avut exclusiv activități agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiță, triticale, porumb, lucernă și altele, pe o suprafață de 3.000 ha) și fermă de vaci de lapte (cu peste 2.700 animale). Începând cu anul 2018 a pus în funcțiune o fabrică modernă de lactate și a lansat brandul Lăptăria cu Caimac.

Lăptăria cu Caimac are propria fermă. Fabrica de procesare de ultimă generație, în care s-au investit peste 5 milioane euro, are o capacitate tehnică de procesare de aproximativ 75 tone de lapte pe zi, iar tehnicile de procesare moderne permit pasteurizarea laptelui la o temperatură mai joasă decât media obișnuită.

Webinarul retailTalks: Economie circulară în retailul local a fost susținut de LIDL România.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Planurile Lăptăriei cu Caimac pentru 2022: deschiderea stației de spălare a sticlelor, fabrica de unturi și brânzeturi și export în Germania