Lectură de 4 minute

05 Mai 2022 - Interviuri și Analize

Radiografia salariilor: casierii și lucrătorii comerciali, printre posturile cu cele mai mici salarii

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ofertele de muncă în străinătate au condus topul anunțurilor postate în platforma OLX, în perioada martie 2021 - martie 2022, luând în calcul nivelul salariilor oferite candidaților. În medie, locurile de muncă peste granițe au fost remunerate cu aproximativ 1.900 euro pe lună, mult peste cota celor de la nivel local. La polul opus se află salariile oferite casierilor, de circa 480 de euro.

Pe locul al doilea, la mare distanță, s-au situat ofertele financiare pentru candidații la joburile din categoria „Șoferi - Servicii auto - Curierat”. Pentru aceste posturi, angajatorii au oferit candidaților, în medie, salarii care s-au ridicat la 1.080 euro.

În topul celor mai bine plătite job-uri au intrat și cele din categoria „Ingineri - Meseriași - Constructori”, cu o medie a remunerațiilor de 855 euro lunar, foarte aproape de următorul domeniu – „Personal medical”, cu o medie salarială de 843 euro.

Pe locul al cincilea, ținând cont de ofertele salariale înaintate de companii în platforma OLX, s-a aflat categoria „Agenți - consultanți vânzări”, cu o medie de 777 euro.

Retail jobs

La polul opus, însă, domeniile cu cele mai mici oferte financiare, conform anunțurilor postate pe OLX, au fost, în ultimul an, „Bone și Menajere”, cu o medie salarială de 421 euro, ”Pază și Protecție”, cu o medie de 447 euro și „Casieri - Lucrători comerciali” - 459 euro.

Cu toate acestea, chiar și salariile din aceste domenii au înregistrat creșteri ușoare, în intervalul martie 2021 - martie 2022. De exemplu, ofertele salariale pentru bone și menajere au înregistrat un avans de 5,7% în ultimele 12 luni, cele pentru candidații în domeniul „Pază și Protecție” au avansat cu 4%, iar cele pentru casieri și lucrători comerciali au crescut cu 7,6%.

„În 2020, la începutul pandemiei COVID-19, recrutările au fost printre primele activități sistate de către companii, indiferent de dimensiunea lor. La mai bine de un an, piața de recrutare a început să dea semne puternice de revenire. Efectele s-au văzut foarte puternic în categoriile care au continuat să funcționeze sau care chiar au crescut substanțial în perioada pandemiei, cum este cazul construcțiilor sau serviciilor de curierat și transport. În altele, precum HoReCa, am putut observa o «revenire la normalitate», accelerată atât de sezonalitate, cât și de limitarea restricțiilor din turism”, a explicat Erol Abdulamit, product manager OLX Locuri de muncă.

Domeniile cu cele mai mari creșteri procentuale ale salariilor

Pe parcursul perioadei analizate, ofertele salariale au crescut în majoritatea domeniilor prezente pe OLX, cu procente care variază între 1% și 15%. Așadar, cea mai importantă creștere a fost înregistrată în domeniul „Cosmeticieni - Frizeri - Saloane”, unde ofertele salariale au urcat cu aproximativ 15%, de la 532 euro, în martie 2021, la 610 euro, în februarie 2022.

Citeste si:
Sameday face front comun cu Symphopay pentru plata cu cardul la easybox
Sameday face front comun cu Symphopay pentru plata cu cardul la easybox

Companiile au scos din buzunar mai mulți bani și pentru categoria „Ingineri - Meseriași - Constructori”, care a înregistrat un avans de aproximativ 13%, la 917 euro, la începutul acestui an.

„Finanțe - Contabilitate”, domeniu în care remunerațiile au crescut cu 8%, la 612 euro, se află pe locul al treilea, la egalitate cu sectorul „Casieri - Lucrători comerciali”, cu un plus tot de 8%, ajungând la 481 euro. Cu peste 5% au crescut și salariile din categoriile „Muncă în străinătate” (la 1.957 euro) și „Bone și Menajere” (la 443 euro).

Domeniile cu remunerații care depășesc salariul mediu net pe țară

Luând în considerare valoarea unui salariu mediu net în România, cu puțin peste 700 de euro, în cinci domenii cu oferte de muncă postate în platforma OLX, remunerațiile au depăsit această valoare.

Prin urmare, în ultimul an, companiile angajatoare au oferit salarii peste nivelul salariului mediu net național pentru joburi din categoria locurilor de muncă în străinătate (1.900 euro), „Șoferi - Servicii auto - Curierat” (1.080 euro), „Ingineri - Meseriași - Constructori” (855 euro), „Personal Medical” (843 euro) și „Agenți - consultanți vânzări” (777 euro).

Cele mai bine plătite joburi în primele luni ale 2022

Dacă ne raportăm doar la primele trei luni din 2022, topul celor mai bine plătite joburi rămâne neschimbat, iar pe locul întâi avem în continuare ofertele financiare aferente anunțurilor de angajare din domeniul „Muncă în străinătate”, cu o medie de peste 1.950 de euro.

Acesta este urmat de „Șoferi - Servicii auto - Curierat”, cu o medie salarială oferită de angajatori în 2022 de 1.060 de euro, iar podiumul este completat de „Ingineri - Meseriași - Constructori”, pentru care companiile au oferit în medie un salariu lunar de 910 euro.

OLX România, parte a OLX Group, activează pe piața locală de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI.

Sursa foto: Wonderlane, Unsplash

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Radiografia salariilor: casierii și lucrătorii comerciali, printre posturile cu cele mai mici salarii