Lectură de 2 minute

10 Oct 2022 - Interviuri și Analize

Oficial MADR: Este dificil de imaginat un scenariu în care mâncarea nu se va scumpi

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

Costin Telehuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, spune că urmează o perioadă complicată pentru companiile din sectorul agroalimentar, în contextul creșterii costurilor de producție, fiind greu de imaginat un scenariu în care mâncarea nu se va scumpi.

Sursa foto: MADR

Sectorul agroalimentar din România se confruntă cu o creștere semnificativă a costurilor de producție, pornind de la materiile prime și până la costurile legate de energie sau gaze. Cum nu se știe încă exact cum va putea să fie ajutat acest sector, în primul rând legat de plafonarea energiei, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii recunoaște că vor veni zile grele pentru companiile din industrie.

"Este greu de estimat...Acum, problema este că industria alimentară este foarte dependentă de prețul energiei și nu știm exact ce măsuri va lua Comisia Europeană și cum o să abordeze problema aceasta, dacă o abordăm la comun sau dacă o lasă la latitudinea statelor membre. Se vorbește de un mecanism de plafonare, de gestionare a situației", a declarat Costin Telehuz, pentru Retail.ro.

În piață, sunt deja companii care au anunțat că își restrâng activitatea. Mai mult, Patronatul din industria de morărit și panificație - Rompan, susține chiar că au început să fie scoase la vânzare unități de producție.

"Va fi foarte complicat... iarna aceasta și anul viitor, este dificil de imaginat un scenariu în care mâncarea nu se va scumpi. Este complicat", mai spune secretarul de stat.

Președintele Rompan a decarat recent că producătorii din sectorul de morărit-panificație se descurcă tot mai greu, din cauza costurilor ridicate de producție,în condițiile în care puterea de cumpărare a populației s-a redus semnificativ. El susține că au fost deja scoase la vânzare vreo zece mori, dar și alte unități de producție.

„Vă spun cu toată sinceritatea că stăm mult mai prost decât în 2013, industria noastră de morărit – panificație în momentul de față este în colaps total, dovadă este faptul că a început să iasă cu unitățile de producție la vânzare și sunt 7-8-10 mori la vânzare, dar și alte unități de producție”, a declarat Aurel Popescu.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pâinea se află în topul scumpirilor la alimente, în acest an, în luna iulie de exemplu, era consemnată o creștere de prețuri de circa 25% față de perioada similară din 2021. De altfel, România se numără printre țările care au înregistrat cele mai mari majorări de prețuri din UE.

Citeste si:
Reduceri MASIVE la produse de panificație în supermarketul online Sezamo: pâine și gogoși la un leu
Reduceri MASIVE la produse de panificație în supermarketul online Sezamo: pâine și gogoși la un leu

Pâinea reprezintă unul din alimentele care s-au scumpit cel mai mult, alături de carne, legume sau ulei la nivel european, în contextul războiului din Ucraina.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Oficial MADR: Este dificil de imaginat un scenariu în care mâncarea nu se va scumpi