Lectură de 3 minute

01 Mar 2023 - Interviuri și Analize

Mărgele de sticlă și Zamac: Roxana Băcilă, antreprenoarea care îmbină arta străveche cu bijuteria contemporană

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Confecționarea mărgelelor de sticlă are o lungă tradiție, cele mai vechi mărgele cunoscute datând de peste 3.000 de ani, încă din epoca Imperiului Roman. Din arta de a coase aceste mărgele s-a inspirat și Roxana Băcilă, antreprenoarea care a fondat Zamac Biju, combinând, astfel, arta străveche și designul contemporan.  

Sursa foto: Zamac Biju

Fondatoarea Zamac Biju a învățat să coasă în copilărie, de la bunica ei. A început prin a lucra fețe de masă și goblenuri, apoi s-a orientat spre artă și pictură, terminând liceul de artă din Sibiu.

A învățat comerțul de la mama ei, proprietară a unui chioșc de cartier, însă nu și-a dorit nicio clipă să-i urmeze pașii, orientându-se spre altă meserie odată cu terminarea liceului.

Absolvind Facultatea de Jurnalism, Roxana a lucrat vreme de câțiva ani ca inspector de contracte și achiziții, la Aeroportul Internațional din Sibiu. Cu toate acestea, așa cum a povestit chiar ea, deși își iubea meseria, mediul de lucru era mult prea stresant, pe lângă faptul că nu-i oferea nicio satisfacție personală.

Când a luat hotărârea de a-și da demisia, sprijinită de soțul ei, Roxana a transformat hobby-ul în afacere și a deschis, în urmă cu zece ani, un stand de suveniruri, pornind cu o investiție de 80 de euro. Astfel, a început să comercializeze bijuterii și decorațiuni cusute cu mărgele de sticlă, pe care învățase să le facă dintr-o revistă veche, pe vremea când nu existau tutorialele de pe Youtube.

Ce sunt mărgelele de nisip

Termenul de mărgele de nisip este folosit de obicei pentru orice mărgea mică. Acestea sunt utilizate pentru a crea accesorii precum: bijuterii, jucării, curele, broderii și decorațiuni.

Mărgelele de înaltă calitate sunt fabricate în Japonia sau în Republica Cehă. Cele japoneze, în comparație cu cele de origine cehă, sunt mai uniforme ca mărime și formă de finisare, fiind prevăzute și cu găuri mai mari.

Citeste si:
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea

Se găsesc sub denumirea de mărgele Miyuki sau Toho, pot fi combinate perfect, fiind ideale pentru cele mai variate motive ornamentale. Culorile sunt cât se poate de diverse, la fel ca și forma lor.

Zamacul: un aliaj cu istorie

Afacerea cu obiecte hand-made din Piața Mică, din centrul Sibiului, a evoluat neașteptat de bine pentru Roxana, lucru care i-a permis să călătorească și să se inspire din tradiția popoarelor musulmane.

Pe străzile Istanbulului a descoperit pentru prima dată bijuteriile din zamac. Grație aspectului vintage, rezistenței sale și ușurinței cu care poate fi modelat, antreprenoarea a hotărât să creeze și ea bijuterii din acest material, acoperit electrolitic cu argint. Astfel, în 2019 a pornit afacerea în online, luând naștere conceptul Zamac Biju.



În plus, acest material este bine tolerat de persoanele alergice la metal, întrucât nu conține nichel sau fier.

În zamac, antreprenoarea a investit până la 56.000 de euro, iar site-ul împreună cu standul au generat o cifră de afaceri de circa 150.000 de euro în 2022, cu un profit de până la 90.000 de euro.

Prețurile bijuteriilor din zamac sunt potrivite pentru orice buzunar. Cerceii pot fi achiziționați cu prețuri între 35 și 50 de lei, iar colierele variază între 60 și 175 de lei.

Pe viitor, Roxana vrea să comercializeze produsele Zamac Bijou în majoritatea țărilor europene. Totodată, planuiește să deschidă și un boutique în Sibiu, însă prețul ridicat al chiriilor nu este tocmai încurajator în acest sens.

La începutul secolului al XX-lea, o industrie siderurgică globală în creștere solicita pe scară largă materiale ieftine, rezistente și ușor de modelat. Astfel, între 1926 și 1929 a apărut aliajul cunoscut sub numele de Zamac, o combinație între Zinc, Aluminiu, Magneziu și Cupru.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Mărgele de sticlă și Zamac: Roxana Băcilă, antreprenoarea care îmbină arta străveche cu bijuteria contemporană