Lectură de 2 minute

17 Jan 2022 - Interviuri și Analize

Marele val al demisiilor se apropie de România: 21% dintre angajați și-ar da demisia de la jobul actual fără să aibă un plan de rezervă

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Trendul din Statele Unite și Europa de Vest, merele val al demisiilor, pare că devine din ce în ce mai prezent și pe plan local, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de platforma de căutare eJobs. Circa 21% dintre respondenții sondajului au mărturisit că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar demisiona chiar dacă n-ar avea altă ofertă concretă pe masă. Restul de 79% sunt însă mai cumpătați în fața schimbărilor și spun că ar rămâne la jobul actual până când ar găsi o nouă oportunitate profesională.

Aproape 82% dintre cei care au pus ca principală prioritate pentru 2022 să-și schimbe locul de muncă recunosc că deja au început să-și caute un alt job, iar 43% dintre aceștia cred că au nevoie de maximum 3 luni pentru a obține oferta profesională pe care și-o doresc.

„Anul care s-a încheiat a adus schimbări de job pentru 36% dintre respondenții studiului nostru și ne așteptăm ca în 2022 procentul să crească semnificativ. Toate demisiile amânate din cauza incertitudinii și a fricii vor ajunge acum pe masa HR-ului dacă angajatorii nu reușesc să le preîntâmpine. Nu mai vorbim de temerile și ezitările de la începutul pandemiei, ci de candidați cât se poate de hotărâți, de siguri pe ei, care nu mai acceptă jumătăți de măsură. Vedem că nu ar ezita să părăsească un angajator care îi nemulțumește, chiar înainte să-și găsească alt job, tocmai pentru că au încrederea că vor găsi repede ceva mai bun”, spune Raluca Dumitra, head of marketing la eJobs România.

70% dintre angajați vor o schimbare profesională

Dintre candidați, 71% dintre respondenți vizează o schimbare profesională anul acesta, fie că vorbim de un job nou în România (30,8%) sau în afară (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbări de carieră mai curajoase, cum ar fi reconversia profesională (5,2%).

Retail jobs

În continuare, cei mai atractivi angajatori pentru români sunt multinaționalele, cu peste o treime dintre respondenți pentru care ar fi prima alegere. La pol opus, 11% ar alege să lucreze pentru o companie românească, în timp ce 25% s-ar orienta către cele de dimensiuni mai mici sau chiar start-up-uri. În același timp, flexibilitatea rămâne unul dintre principalele criterii care contează pentru români atunci când își aleg un nou angajator, căci 18% dintre ei ar opta pentru o companie care oferă posibilitatea de a lucra 100% remote, fără să ia în calcul alte criterii.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 decembrie 2021 - 5 ianuarie 2022, pe un eșantion de 2.677 respondenți.

Sursa foto: Karolina Grabowska, Pexels

Citeste si:
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% anul acesta
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% anul acesta
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Marele val al demisiilor se apropie de România: 21% dintre angajați și-ar da demisia de la jobul actual fără să aibă un plan de rezervă