Lectură de 2 minute

05 Nov 2021 - Interviuri și Analize

Jumătate dintre investitori sunt dispuși să renunțe la companiile care nu investesc în inițiative de mediu, sociale și de guvernanță corporativă

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Aproape jumătate (49%) dintre investitorii la nivel global se arată dispuși să renunțe la investițiile în companii care nu au suficiente inițiative de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG), iar 79% spun că gestionarea riscurilor și oportunităților ESG reprezintă un factor important în luarea viitoarelor decizii de investiții, potrivit raportului PwC 2021 Global Investor ESG Survey.

”Investitorii sunt concentrați simultan asupra rezultatelor pe termen scurt, precum și asupra problemelor ESG pe termen lung care pot crea atât riscuri, cât și oportunități pentru investițiile lor. Investitorii au conștientizat că ESG a devenit o parte integrantă a strategiei companiilor și atunci când văd că acest angajament lipsește nu ezită să ia măsuri, inclusiv reorientând unele investiții către alte companii”, a declarat Monica Movileanu, partener și lider ESG, PwC România.

Deși majoritatea investitorilor sunt dispuși să ia măsuri dacă organizațiile nu abordează problemele ESG, nu vor ca rentabilitatea investițiilor să fie afectată negativ de inițiativele ESG. Astfel, 81% nu ar accepta o scădere mai mare de un punct procentual din randamentul investițiilor generată de atingerea obiectivelor ESG, iar aproape jumătate, (49%), nu acceptă nicio reducere a profiturilor.

Problemele climatice reprezintă principalul aspect ESG luat în considerare de investitorii intervievați, urmate de asigurarea sănătății și siguranței lucrătorilor și îmbunătățirea forței de muncă, a diversității, echității și incluziunii.

Investitorii doresc o raportare ESG mai detaliată

Doar o treime dintre investitori consideră calitatea actuală a raportării ca fiind suficient de bună, arată sondajul. Lipsesc informații relevante, complete și comparabile, astfel încât părțile interesate să poată face cu ușurință diferența între companii din perspectiva performanței ESG, iar acest lucru îngreunează deciziile de alocare a capitalului.

Astfel, 83% dintre investitori arată că este important ca raportările să ofere informații detaliate despre progresul în atingerea obiectivelor ESG. De asemenea, 75% spun că au mai multă încredere în raportarea ESG auditată independent.

Sondajul PwC Global Investor ESG a fost realizat în septembrie-octombrie 2021 în rândul a 325 de profesioniști în investiții din 43 de state. Concomitent au fost realizate 40 de interviuri aprofundate cu investitori care dețin în administrare active de peste 11,6 trilioane de dolari.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică. Compania este prezentă în 156 de țări și are peste 295.000 de angajați care oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Citeste si:
Noi funcționalități VTEX pentru retailerii: ce rol va avea inteligența artificială
Noi funcționalități VTEX pentru retailerii: ce rol va avea inteligența artificială

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Jumătate dintre investitori sunt dispuși să renunțe la companiile care nu investesc în inițiative de mediu, sociale și de guvernanță corporativă