Lectură de 4 minute

18 Apr 2023 - Interviuri și Analize

Irina Voica, antreprenoarea care a trecut de la tehnologia construcțiilor de mașini la crearea bijuterilor din praf de stele

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Irina Voica a studiat pictura în copilărie, însă pentru o vreme a pus deoparte latura creativă. După ce a absolvit Facultatea Politehnică a lucrat o perioadă în industria automobilistică. În prezent, lucrează ca auditor în domeniul software, iar studiile în tehnologia construcțiilor de mașini, spune ea, i-au fost de mare folos în crearea bijuteriilor. 


 

Sursa foto: Irina Voica - Celestia Handmade

Bijuteriile confecționate în atelierul Celestia Handmade sunt realizate din rășină cu elemente de prindere din oțel inoxidabil. Rășina este un material versatil, care poate fi modelat într-o varietate de forme, iar bijuteriile realizate de Irina au un design unic, fiecare colier sau pereche de cercei fiind modele create în ediție limitată.

Cunoștințele mele din facultate mă ajută enorm pe partea tehnică, pentru că-mi pot stabili cu ușurință un proces de producție cap-coadă. De asemenea, folosesc diverse instrumente precum burghie sau mașini de găurit în timp ce proiectez partea inginerească a bijuteriei. Am extras ce am învățat în facultate și aplic toate cunoștințele tehnice în aceste lucruri care sunt atât de feminine și delicate.

Irina Voica, antreprenor român

Rășina epoxidică este un adeziv bicomponent. Mai precis, pentru ca acesta să fie eficient, trebuie amestecate două substanțe în părți egale: rășina și întăritorul. Atunci când sunt combinate, cele două componente reacționează pentru a obține o forță adezivă foarte puternică.

Lucrez cu rășină pentru că este un material foarte versatil, mi se pare că are o intuiție proprie, este un material cu foarte multă personalitate. În momentul în care încep să-l prelucrez și reușesc să îl controlez, mă simt ca un dresor de la circ.

Citeste si:
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea
De la însoțitor de bord la cofetar. Monica Pușcoiu, Almond Cake: Discriminarea se vede în ochii bărbaților sexiști, m-am obișnuit cu ea

Irina Voica, antreprenor român

Cu toate că antreprenoarea lucrează cu acest material de doi ani, nu este primul său business. O perioadă s-a ocupat de decorarea paharelor de nuntă, o afacere care a funcționat până în momentul pandemiei din 2020, dar așa cum li s-a întâmplat multor antreprenori, a fost nevoită să se reorienteze.

Bijuterii din praf de stele

Astfel, a apărut Celestia Handmade, nume inspirat de pisica ei „cu ochi albaștri ca un cer înstelat”, iar de atunci a creat nenumărate colecții de bijuterii din rășină epoxidică. Irina le numește bijuterii din praf de stele, iar „ideea de praf de stele vine de la strălucirea pe care am adăugat-o în bijuterii”, spune ea.

Bijuteriile pe care le creez sunt inspirate din mitologie și legende. Anul acesta voi realiza mai multe colecții bazate pe zeițe, vreau să transmit mesajul meu către femei, să le ajut să-și întărească încrederea în sine prin faptul ca poartă o bijuterie statement, care vine ca inspirație din puterea pe care o au aceste personaje legendare.

Irina Voica, antreprenor român


Tot procesul este inhouse, designul este conceput de Irina, iar soțul acesteia printează piesele la imprimanta 3D. Investiția inițială a fost de 1.000 de lei, atât a costat-o prima tranșă de materie primă. Irina a mai precizat că lucrează cu materiale comandate din Germania, întrucât acolo a găsit cel mai bun raport calitate-preț.

Lunar, antreprenoarea spune că are vânzări de până la 5.000 de lei, bani pe care îi reinvestește în materialele pentru următoarele colecții.

În prezent, la doi ani de când a lansat afacerea online, Irina a afirmat că intenționează să investească până la 3.000 de lei pentru branding și promovare.

Cât costă bijuteriile din praf de stele

Prețul bijuteriilor pornește de la 60 de lei, iar cea mai scumpă bijuterie poate costa până la 160 de lei. În plus, antreprenoarea spune că la comenzi de peste 100 de lei transportul este gratuit, indiferent de localitate.

Mai mult decât atât, deși este familiarizată cu antreprenoriatul încă din anul 2018, „afacerea cu bijuterii” i-a adus cea mai mare mulțumire și are convingerea că vrea să continue în acest domeniu pe termen lung. În plus, Irina spune că s-a regăsit pe ea însăși de când a deschis acest business online.

Am explorat, iar acum pot să spun că m-am regăsit complet și ador ceea ce fac. Îmi plăcea să pictez în primii ani de școală, iar acum pictez în rășină și asta mă face să simt că m-am întors în copilărie.

Irina Voica, antreprenor român

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Irina Voica, antreprenoarea care a trecut de la tehnologia construcțiilor de mașini la crearea bijuterilor din praf de stele