Lectură de 4 minute

31 Dec 2021 - Interviuri și Analize

INS: Românii au băut mai puțină bere și vin în 2020, dar a crescut consumul de rachiuri naturale și coniac

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Românii au consumat mai puțin alcool (bere, vin, distilate) în 2020, comparativ cu 2019. Consumul mediu de alcool, pe locuitor, a scăzut cu 4,4% față de nivel anului precedent, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Însă, a fost înregistrată o creștere de 33% a consumului, pe locuitor, de rachiuri naturale și coniac, comparativ cu 2019, și o creștere de 10% a producției acestor băuturi. Mai mult, importul de băuturi alcoolice distilate, vinuri și bere, a crescut cu 9,5%, în timp ce la export au fost dați cu 7,1% mai mulți hectolitri de alcool, comparativ cu 2019.

În anul 2020, comparativ cu anul 2019, consumul mediu de băuturi alcoolice, pe locuitor, a scăzut la toate băuturile. Consumul mediu de băuturi alcoolice pe cap de locuitor a evoluat astfel: consumul mediu de bere pe locuitor a scăzut cu 1,3 litri comparativ cu anul 2019, consumul mediu de vin pe cap de locuitor a scăzut cu 2,3 litri, în timp ce consumul mediu de băuturi alcoolice distilate pe cap de locuitor a scăzut cu 0,3 litri. Consumul mediu de băuturi nealcoolice a scăzut cu 6 litri, potrivit INS.

România a importat mai multă bere în 2020

Românii au consumat mai puțină bere în 2020, comparativ cu 2019, însă au crescut importurile cu 28,4% faă de anul precedent. Resursele totale de bere au fost mai mici cu 164.200 hectolitri, faţă de anul precedent, fiind asigurate în proporţie de 94,2% din producţia anului 2020. Însă, comparativ cu anul precedent, disponibilul de bere pentru consum uman a scăzut cu 2,0%, iar producţia de bere a scăzut cu 223.700 de hectolitri (1,3%).

Consumul de vin este în scădere, dar importurile și producția în creștere

Consumul vin pe cap de locuitor a scăzut în 2020 cu 2,3 litri față de 2019. Și resursele totale de vinuri au scăzut, faţă de anul precedent, cu 403.500 de hectolitri, scădere înregistrată ca urmare a stocului inițial care a scăzut cu 19,8% (652.800 de hectolitri). Cea mai mare parte din resursele de vin a fost destinată consumului uman, care a scăzut cu 473.800 hectrolitri, faţă de anul precedent.

Pe de altă parte, producția și importul de vinuri au crescut cu 4,2% respectiv cu 23,7%, comparativ cu anul precedent. Ponderea producţiei de vinuri în resursele totale a crescut cu 5,3 puncte procentuale iar ponderea importurilor de vinuri a crescut cu 1,4 puncte procentuale, faţă de anul 2019. Aportul stocului inițial la formarea resurselor totale de vinuri a scăzut cu 6,7 puncte procentuale, potrivit datelor INS.

Nici la capitolul exporturi de vin România nu a înregistrat rezultate mai bune. Exportul de vinuri în anul 2020 a scăzut cu 3.400 hectrolitri faţă de anul precedent.

Consumul de rachiuri naturale și coniac, în creștere

În 2020, a fost înregistrată o creștere de 33% a consumului, pe locuitor, de rachiuri naturale și coniac, comparativ cu 2019, și o creștere de 10% a producției acestor băuturi. Însă, creșterea la această categorie a fost înregistrată doar la capitolul rachiuri naturale și coniac, având în vedere că pe locuitor, consumul mediu de lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate a scăzut cu 11,1% față de nivelul anului precedent.

,,Resursele de băuturi alcoolice distilate au fost mai mari faţă de anul precedent, cu 51.200 hectolitri alcool 100%. Producţia de băuturi alcoolice distilate a fost constituită în cea mai mare parte din lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate. Resursele totale de băuturi alcoolice distilate din grupa „Lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate” au fost mai mari cu 17.300 hectolitri alcool 100%, comparativ cu anul precedent. Disponibilul pentru consumul uman a reprezentat 58,7% din resursele totale'', mai arată INS.

Citeste si:
Crama Liliac a lansat Cuvée Antonia, cel mai tânăr vin al cramei
Crama Liliac a lansat Cuvée Antonia, cel mai tânăr vin al cramei

Comparativ cu anul 2019, producţia de rachiuri naturale şi coniac a crescut cu 10,5%. La asigurarea resurselor totale de rachiuri naturale şi coniac, aportul producţiei a fost mai mic cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul precedent, iar aportul importului de băuturi alcoolice din grupa “Rachiuri naturale şi coniac” a fost mai mare cu 2,9 puncte procentuale faţă de anul precedent.

Resursele totale de băuturi din grupa “Whisky, gin, rom, votcă“ au fost mai mici cu 9.400 hectrolitri alcool 100% faţă de cele din anul precedent. Nivelul importului de băuturi din grupa “Whisky, gin, rom, votcă” a fost mai mic faţă de anul precedent cu 10,2% având un aport, la formarea resurselor totale, mai mic cu 2,3 puncte procentuale.

România asigură doar 74% din consumul de alcool

Resursele totale de alcool, provenite din băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere, au fost asigurate, în proporţie de 74,3% din producţie. Importul de băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere (în echivalent alcool 100%) a crescut faţă de anul precedent cu 9,5%, iar exportul a crescut cu 7,1%. Astfel, România importă o cantitate mai mare de alcool, comparativ cu cât reușește să ducă la export. Cantităţile exportate au fost mai mici decât cele importate, cu 155.900 hectolitri alcool 100%.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  INS: Românii au băut mai puțină bere și vin în 2020, dar a crescut consumul de rachiuri naturale și coniac