Lectură de 3 minute

28 Jul 2021 - Interviuri și Analize

Insolvențele, suspendările, radierile și dizolvările companiilor au crescut în prima jumătate din acest an 

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Mediul de afaceri românesc rămâne în continuare incert, ca urmare a impactului economic pe care îl poate avea un posibil val patru al pandemiei de COVID-19, precum și a expirării măsurilor de stimulare fiscală și a creșterii presiunilor inflaționiste, potrivit unei analize realizate de KeysFin, care estimează o creștere cu aproximativ 7% a economiei, după ce anul 2020 a fost marcat de o scădere cu 4%, în contextul pandemiei de coronavirus.

Numărul companiilor care au intrat în insolvență în prima jumătate din acest an a crescut cu 30% (3.076 companii) față de minimul istoric de 2.360 de companii intrate în insolvență în aceeași perioadă a anului 2020, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Comerțul și industria prelucrătoare, cele mai multe insolvențe în 2021

Cele mai multe insolvențe din 2021, la fel ca și în anul precedent, au fost înregistrate în sectoarele comerț (30,9%), construcții (16,8%) și industria prelucrătoare (12,6%). La polul opus se află industria extractivă, energie & gaze și sănătate & asistență socială, cu câte 0,3% din total.

În ceea ce privește distribuția geografică, în județele Maramureș, Giurgiu și Călărași s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale insolvențelor, cu ponderi cuprinse între 133% și 190%, în timp ce în județele Harghita (-52,9%), Constanța (-35,7%) și Bacău (-31,8%) s-au înregistrat cele mai mari scăderi în primele 6 luni din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

De asemenea, numărul companiilor suspendate a crescut cu 18% față de primul semestru al anului 2020, ajungând la 6.043 de companii, iar radierile și dizolvările s-au majorat cu 33,6%, ajungând astfel la 35.053 companii, după ce în anul precedent s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani (23.007 companii).

Numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a atins cel mai ridicat nivel din istorie, și anume 1.482.988 companii, iar numărul de înmatriculări firme a crescut cu 63% în prima jumătate a acestui an, ajungând astfel la 79.734 companii.

Economia României va crește cu aproximativ 7%

La întocmirea studiului au fost centralizate și analizate datele financiare pentru anul 2020, rapoartate la Ministerul Finanțelor de aproximativ 750.000 de companii, iar cifrele arată că în anul 2020 s-a înregistrat o scădere a plăților restante de 4% față de 2019, ajungând la 83,4 miliarde lei. De asemenea, puțin sub jumătate (49%) au fost facturi restante către furnizori.

Citeste si:
Elefant.ro intră în insolvență: cine trebuie să recupereze bani de la retailerul online
Elefant.ro intră în insolvență: cine trebuie să recupereze bani de la retailerul online

În același timp, pentru prima dată în istorie, rezultatul net a depășit pragul de 100 de miliarde de lei, mai exact 103 miliarde de lei, cu aproximativ 11% mai mult față de anul 2019.

Nu în ultimul rând, analiștii KeysFin estimează că în anul 2021, economia României va crește cu aproximativ 7%, după ce în anul 2020 a înregistrat o scădere de 4%, ceea ce ar însemna o medie anuală de aproximativ 1,5% în pandemie.

Cele mai importante riscuri pentru economie

Cu toate acestea, în opinia analiștilor KeysFin, cele mai importante riscuri macroeconomice rămân:

  • al patrulea val al pandemiei de COVID-19 (ca urmare a apariției noilor tulpini de SARS-CoV-2, în special a tulpinii Delta), coroborat cu numărul în scădere a vaccinărilor în România,
  • impactul expirării măsurilor fiscale de stimulare a economiei,
  • presiunile inflaționiste generate de creșterea prețurilor materiilor prime pe plan internațional și de măsurile administrative locale
  • adâncirea deficitului comercial care va continua să aibă consecințe asupra monedei naționale.

KeysFin oferă soluții digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize despre companiile din România și din străinătate.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Insolvențele, suspendările, radierile și dizolvările companiilor au crescut în prima jumătate din acest an