Lectură de un minut

29 Dec 2021 - Interviuri și Analize

INS: Managerii așteaptă creșteri de prețuri în comerțul cu amănuntul și construcții anul viitor

Roxana Vasile

Managerii companiilor din România estimează că vor exista creșteri de prețuri în comerțul cu amănuntul, construcții și o relativă stabilitate în industria prelucrătoare și servicii, în următoarele trei luni, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În plus, în ceea ce privește numărul salariaților, se preconizează o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcții și, în paralel o creștere de 7% a salariaților în comerț. În industrie și servicii, managerii estimează o relativă stabilitate în ceea ce privește numărul angajaților.

Referitor la volumul producției, în următoarele trei luni se va constata o relativă stabilitate în industrie, comerț și servicii. Astfel, pentru fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute în urma prelucrării țițeiului va exista o creștere semnificativă de 81%.

,,În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +81%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%)'', arată INS.

Retail jobs

Pe de altă parte, în sectorul construcțiilor se va înregistra o scădere de 20% a volumului de producție, scade numărul de persoane angajate și crește prețul lucrărilor.

,,Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -20%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%)'', potrivit INS.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  INS: Managerii așteaptă creșteri de prețuri în comerțul cu amănuntul și construcții anul viitor