Lectură de un minut

29 Dec 2021 - Interviuri și Analize

INS: Managerii așteaptă creșteri de prețuri în comerțul cu amănuntul și construcții anul viitor

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Managerii companiilor din România estimează că vor exista creșteri de prețuri în comerțul cu amănuntul, construcții și o relativă stabilitate în industria prelucrătoare și servicii, în următoarele trei luni, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În plus, în ceea ce privește numărul salariaților, se preconizează o scădere moderată a numărului de salariaţi în construcții și, în paralel o creștere de 7% a salariaților în comerț. În industrie și servicii, managerii estimează o relativă stabilitate în ceea ce privește numărul angajaților.

Referitor la volumul producției, în următoarele trei luni se va constata o relativă stabilitate în industrie, comerț și servicii. Astfel, pentru fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute în urma prelucrării țițeiului va exista o creștere semnificativă de 81%.

,,În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +81%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%)'', arată INS.

Pe de altă parte, în sectorul construcțiilor se va înregistra o scădere de 20% a volumului de producție, scade numărul de persoane angajate și crește prețul lucrărilor.

,,Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -20%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%)'', potrivit INS.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  INS: Managerii așteaptă creșteri de prețuri în comerțul cu amănuntul și construcții anul viitor