Lectură de 2 minute

07 Jul 2022 - Interviuri și Analize

Domeniul Bogdan își propune să ducă la export 10% din producția de vin

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Domeniul Bogdan este o afacere înființată de Bogdan Mihalcea, care se întinde pe o suprafață de 154 de hectare de teren de viță-de-vie. Producătorul român de vin își propune să ducă la export 10% din producția de vin în acest an.

 

Sursa foto: Sursa Foto: Pixabay.com

Domeniul Bogdan, care se întinde pe o suprafață de 154 de hectare, în arealul Murfatlar, județul Constanța, produce, anual, aproximativ 3.000 de litri de vin. Investiția în capacitățile de producție și în culturile de viță-de-vie a fost de aproximativ 3,5 milioane de euro, potrivit datelor companiei.

Producția anuală este de aproximativ 5 tone de struguri la hectar. Jumătate din vinul obținut este producție convențională, în timp ce jumătate este ecologică .

Produsele Domeniului Bogdan sunt duse în retail în Carrefour și Auchan, iar la export merg către Belgia și Franța.

Domeniul Bogdan a colaborat cu oenologul Philipe Cambie

Strugurii produși în arealul Murfatlar de Domeniul Bogdan poartă certificările BIO și Biodinamic emise de Austria Bio Garantie, I Vini Biodinamici și Demeter. Denumirile comerciale sub care pot fi găsite pe piață sunt: Primordial, Cuvee Experience, Domeniul Bogdan, Duh. Sub denumirea de Pătrar pot fi descoperite vinurile biodinamice semnate aici de specialistul italian în viticultură biodinamică Dr Leonello Anello. Crama a beneficiat încă de la lansare de colaborarea regretatului enolog francez Philipe Cambie, un nume de referință la nivel mondial, ale cărui vinuri au fost recompensate de 15 ori cu punctajul maxim – 100 – din partea degustătorilor publicației de circulație mondială Robert Parker’s Wine Advocate.

Piața vinului din România a ajuns la 2 miliarde de lei

Piața internă de vin a ajuns, anul trecut, la valoarea de aproximativ 2 miliarde de lei, în creștere cu 20% față de anul anterior, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului. Cu toate acestea, piaţa de vin locală a rămas cu 24% peste nivelul din 2015 şi cu 64% mai mare decât în 2010, România având cel mai mare avans anual estimat al producţiei de vin din UE în anul 2021.
În anul 2020, în România existau 596 de companii care aveau ca obiect de activitate producţia de vinuri şi/sau cultivarea de struguri , cu 0,8% mai multe raportat la 2019 şi în creştere cu 41% faţă de 2010.

Cei mai mari jucători de pe piața vinului din România sunt Recaș, Jidvei și Cotnari.

Citeste si:
Miron Radic, CEO Crama Liliac: În 2024, ne așteptăm la o creștere a vânzărilor cu 20%
Miron Radic, CEO Crama Liliac: În 2024, ne așteptăm la o creștere a vânzărilor cu 20%
Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Domeniul Bogdan își propune să ducă la export 10% din producția de vin