Lectură de 4 minute

22 Feb 2022 - Interviuri și Analize

Decathlon caută furnizori locali: „În 2022 vom fabrica în România peste 60 de modele de biciclete”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Retailerul de echipamente sportive Decathlon, care colaborează în prezent cu 15 furnizori locali, este în căutare de noi companii în România pentru producția de componente de biciclete, echipamente de schi și drumeție, costume de baie, saci de dormit și corturi. În jur de 94% din producția din România este destinată în principal pentru celelalte țări din Europa, iar dacă în prezent circa 90% din cifra de afaceri este realizată de produsele marcă proprie, compania se așteaptă ca procentul să scadă, odată cu lansarea marketplace-ului.

Decathlon fabrică în România produse cu eticheta proprie în mai multe orașe din țară, cele mai importante ca volume aflându-se în Timișoara și București. Pe plan local sunt produse echipamente sportive marcă proprie pentru drumeții montane și trekking, precum încălțăminte, dar și articole textile pentru ciclism și biciclete pentru adulți și copii, care se asamblează doar la Timișoara. Produsele cu eticheta „Fabricat în România” sunt vândute intern, dar și în țări din întreaga Europă. Astfel, peste 60% din cantitățile vândute a peste 20 de modele din întreaga Europă sunt produse în România.

Decathlon colaborează în acest moment în România cu 15 furnizori industriali pentru următoarele activități: asamblarea de biciclete, producția unor componente de biciclete (jante, cadru oțel, cabluri conector electrici, etc), producția de încălțăminte de munte: hiking, trekking, alpinism / de cățărat / cizme de cauciuc pentru vânătoare, geci de salvare (auto gonflabile), echipament sportiv personalizat, echipament textil termic pentru fotbal, structuri metalice: suporți de bicicletă pentru mașină, de perete și rastel.

„Obiectivul nostru este să creștem numărul modelelor fabricate în România an de an, până când vom ajunge să acoperim 90% din nevoile zonei noastre în materie de biciclete. Aceasta înseamnă că ne dorim să producem peste 80% din modelele de biciclete din gama Decathlon (aproximativ 220 de modele). În 2022 vom fabrica în România peste 60 de modele, cu precădere cele care reprezintă cele mai mari vânzări”, a explicat Raul Buzgar, production country leader al Decathlon, într-un interviu pentru Retail.ro.

Printre furnizori se numără Sport Mechanical Workshop din Timișoara, pentru producția de biciclete, producătorii de încălțări Rafaello și Ducatex din București și Rekord din Alba-Iulia, fabrica de suporturi pentru biciclete Mont-Blanc din Brașov și fabrica de textile Siorom din Iași.

„Pentru a acompania ambiția noastră de a face în România peste 1,5 milioane de biciclete anual, în următorii ani vom vedea o creștere importantă în producția locală a componentelor de bicicletă, de la cadrul de oțel și furcile cu suspensie, până la butucii pentru roată. Decathlon lucrează activ să identifice partenerii industriali potriviți cu care să facem aceste componente. De asemenea, mizăm pe o creștere considerabilă a producției de încălțăminte și a celei de echipament textil care are o sezonalitate accentuată la vânzare (echipament de ski, sporturi de apă, etc.). Pe lângă aceste direcții concrete, Decathlon România este interesat de a găsi furnizori locali pe majoritatea tipurilor de produs disponibile astăzi în magazinele noastre”, a declarat Raul.

Decathlon este în căutare de furnizori

În prezent, Decathlon este în căutare de furnizori locali pentru:

  • producția de componente de bicicletă - procese de producție: confecții metalice (debitare, presare, sudare, forjare la cald și rece, vopsire, turnare sub presiune, etc), producția de ghidoane, tije, cadre de aluminiu, motoare electrice, butuc pedalier, ansamblu pedalier, etc.
  • producția de încălțăminte sportivă - procese de producție: coasere, tras, cimentare, vulcanizare, etc
  • producția de echipamente metalice: bănci de fitness, porți de fotbal, panouri de baschet, echipamente de pescuit
  • jackete și pantaloni de schi și drumeție - confecții textile
  • rucsaci / saci de dormit / corturi - confecții de cusături puternice; tricotaje
  • costume de baie / echipament de înot - confecții textile sintetice
  • cauciucuri și camere de bicicletă - industria cauciucului

„În jur de 94% din ce producem în România este destinat în principal pentru celelalte țări din Europa, cu precădere Franța, Italia, Spania, Germania, unde și volumul vânzărilor este mai ridicat. Din acest procentaj, avem o mică parte, mai mică de 8%, care merge spre țări non-EU: Rusia, Turcia, India și alte țări din America Latină, Africa și Asia”, explică Buzgar.

Citeste si:
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt planurile pentru 2024
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt planurile pentru 2024

Decathlon a deschis marketplace-ul

Circa 90% din cifra de afaceri a Decathlon este realizată de produsele marcă proprie. După lansarea marketplace-ului, la începutul acestui an, compania se așteaptă la creșterea mărcilor internaționale, iar vânzările acestora să crească.

Decathlon a anunțat în cadrul webinarului realizat de Retail.ro în decembrie 2021 că lansează un marketplace în prima parte a anului 2022. Targetul companiei este să ajungă la 50-100 de parteneri în noul proiect în primul an de la lansare.

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 28 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009 și depășind 1.300 de colaboratori în 2020. Anul trecut, compania a deschis cel de-al 28-lea magazin din România, în Brăila.

Retail.ro /  Retail.ro /  Interviuri și Analize /  Decathlon caută furnizori locali: „În 2022 vom fabrica în România peste 60 de modele de biciclete”